INVESTEREN - 24.03.2017

Subsidiekansen op energie- en milieugebied in 2017

Energiebesparing, milieuvriendelijk investeren en duurzame energie zijn ook in het MKB hot items. De overheid stimuleert ondernemers daarbij. Welke subsidies zijn er nog meer, buiten de bekende investeringsaftrekken op dat gebied?

Investeren? Bent u van plan om in 2017 te investeren in energiebesparende en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of kleinschalige installaties voor duurzame energie? Ook in 2017 liggen er verschillende subsidiemogelijkheden in het verschiet. En dan bedoelen we even niet de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Vamil of de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Er is meer onder de zon.

Stimulering duurzame energie (SDE+)

Vanaf 7 maart 2017. Als u als (MKB-)ondernemer duurzame energie gaat produceren, dan kunt u mogelijk gebruik maken van de SDE+-regeling.

Het gaat daarbij in de regel om de wat grootschaligere investeringen in de volgende categorieën duurzame energie:

  • zonne-energie: investeringen in zonnepanelen of zonthermie (zonnecollectoren). Bij zonnepanelen dient het vermogen minimaal 15 kWp te zijn en dient het bedrijf over een grootverbruikersregeling te beschikken;
  • biomassa: investeringen in installaties van (co-)vergisting van mest, allesvergisting, thermische conversie, bij- en meestook van biomassa in kolencentrales, afvalwater- en rioolwaterzuivering en vergassing;
  • windenergie: zowel investeringen in windturbines op land als op zee komen in aanmerking;
  • water: investeringen in installaties die energie halen uit waterkracht, vrije stromingsenergie, golfenergie of osmose;
  • geothermie: investeringen in installaties die aardwarmte opwekken.

De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen: producenten ontvangen subsidie voor de opgewekte duurzame energie en niet voor de aanschaf van het middel, zoals bij de EIA het geval is. De subsidie compenseert het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de kostprijs van grijze energie. De vergoeding wordt verstrekt gedurende een periode van 5, 8, 12 of 15 jaar, afhankelijk van de categorie duurzame energie.

Hoogte subsidie? Ook de hoogte van de subsidie is afhankelijk van de categorie en de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie. Dit kan echter oplopen tot enkele miljoenen over de totale projectperiode! De eerste openstelling met een budget van € 6 miljard zal vanaf 7 maart gefaseerd worden opengesteld tot en met 30 maart 2017.

En bij kleinschalige investeringen?

Nieuw: ISDE-subsidie. De ISDE is een nieuwe regeling die zowel particulieren als zakelijke gebruikers tegemoet komt in de aanschaf van kleine apparaten die duurzame energie produceren. Voor subsidie komen in aanmerking:

  • warmtepompen en zonneboilers
  • pelletkachels en biomassaketels

Hoogte subsidie? De hoogte hangt af van het apparaat en de energieprestatie met een uitgangspunt van ongeveer 20% van de investeringskosten. Voor 2017 is er een budget van € 70 miljoen beschikbaar. De regeling is geopend tot het budget is uitgeput. Let op. Wees er dus snel bij!

Meer weten of aanvragen? Raadpleeg dan de subsidiewijzer van het Klimaatplein ( http://www.klimaatplein.com/subsidiewijzer-energiebesparing-en-duurzame-opwekking-voor-ondernemers ).

Voor kleinere apparaten die duurzame energie produceren is er de nieuwe ISDE-subsidie voor particulieren én bedrijven. Die regeling is open totdat de pot van € 70 miljoen (2017) leeg is, wees er dus snel bij. Ga naar klimaatplein.nl voor meer info of aanvragen. Voor grotere projecten is de SDE+-subsidie open vanaf 7 maart.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01