KRAAMVERLOF - 27.03.2017

Vanaf 2019 meer kraamverlof?

Eind november 2016 is het wetsvoorstel ‘Wet uitbreiding kraamverlof’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Belangrijke onderdelen van deze wet zijn:

  1. Uitgangspunt kraamverlof voor de partner wordt vijf dagen waarvan twee met behoud van loon (nu nog twee dagen kraamverlof in totaal). De andere drie dagen ontvangt de partner een uitkering van het UWV.
  2. Het huidige recht op ouderschapsverlof gedurende drie dagen blijft.
  3. Verder is in de loop van 2016 de mogelijkheid om kraam- en bevallingsverlof voor meerlingen op te nemen, uitgebreid. Deze regeling blijkt echter niet te werken. Moeders van meerlingen hebben in de praktijk niet langer maar korter verlof. Reden hiervoor is dat er bij de wijziging onvoldoende rekening mee is gehouden dat moeders van meerlingen vaak (veel) te vroeg bevalllen. De mogelijkheid verlof op te nemen, zal dan ook nog verder worden uitgebreid.

Beoogde ingangsdatum januari 2019? Het is pas een wetsvoorstel maar houd er rekening mee dat deze voorstellen wel door zullen gaan. Een werknemer wiens partner bevalt, is dus langer afwezig zodat u misschien sneller iemand moet laten vervangen bij zwangerschap en bevalling van de partner. Tip. Van het recht op kraamverlof mag u ten nadele van de werknemer afwijken wanneer dit in de cao staat. Als er geen cao van toepassing is of als de cao geen bepaling bevat, mag de afwijking ten nadele van de werknemer worden afgesproken indien u schriftelijk overeenstemming heeft bereikt met de ondernemingsraad of met de personeelsvertegenwoordiging. Anticipeer daarop bij nieuwe werknemers.

Per 2019 zal naar verwachting het verlof van de partner van een kraamvrouw verlengd worden. Vindt u dat te lang worden? Dan mag u hiervan afwijken bij cao of met toestemming van de personeelsvereniging.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01