UW RAADSMAN - 17.03.2017

Verhuurmakelaar, pas op uw tellen

Helaas komt het regelmatig voor dat een huurder wanpresteert, bijvoorbeeld omdat er in het gehuurde een hennepkwekerij wordt geëxploiteerd. Kan de verhuurder zijn verhuurmakelaar dan aansprakelijk stellen? Wat zegt de rechter?

Wat speelde er?

Verhuur bedrijfsruimte. Een verhuurmakelaar had opdracht gekregen van een onderneming om een bedrijfsruimte te verhuren. Op enig moment ontving de verhuurmakelaar een e-mailbericht van een zekere Anton, maar deze e-mail was afkomstig van het adres van een heer Barend van Barend Badmeubels. Daarbij werd gerefereerd aan een gevoerd gesprek met de eigenaar van het pand. Het opgegeven telefoonnummer bleek niet te kloppen. De verhuurmakelaar besprak het e-mailbericht telefonisch met zijn opdrachtgever. De verhuurmakelaar e-mailde Anton met de vraag om hem te bellen. Anton berichtte diezelfde dag per e-mail aan de verhuurmakelaar dat hij telefonisch niet goed bereikbaar was, maar dat hij de ontbrekende stukken nog zou doorgeven.

Huurcontract ondertekend. De makelaar maakte vervolgens een huurcontract op. Het btw-nummer en de gegevens uit het Handelsregister werden opengelaten. In het huurcontract was opgenomen dat de energiekosten voor rekening van de huurder kwamen. Tevens was opgenomen dat het plegen van strafbare feiten, zoals het kweken van wiet in het gehuurde, reden was voor directe ontbinding. Korte tijd daarna heeft de opdrachtgever (verhuurder) het contract getekend buiten aanwezigheid van de verhuurmakelaar. In het contract werd een KvK-nummer en een btw-nummer met de hand ingevuld. De energieovereenkomst bleef op naam van de verhuurder staan.

Hennepkwekerij in het gehuurde

Huurder onvindbaar. Na een half jaar bleek dat er een hennepkwekerij werd geëxploiteerd in de bedrijfsruimte. De huurder was gevlogen en onvindbaar. Het pand was ernstig beschadigd; de herstelkosten bedroegen € 25.000,-. Bovendien lag er een energierekening van € 8.000,-. De verhuurder stelde de verhuurmakelaar aansprakelijk.

Wat zegt de rechter?

Zorgplicht makelaar. De Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 09.02.2017 (RBZWB:2017:689) , oordeelde dat het tot de zorgplicht van een verhuurmakelaar behoort om rekening te houden met de mogelijkheid dat het gehuurde misbruikt wordt voor de vestiging van een hennepkwekerij. De verhuurmakelaar moet zijn opdrachtgever daarover vooraf informeren, gelet op het grote veiligheidsrisico en de mogelijk forse schade.

Controle identiteits- en bedrijfsgegevens. De verhuurmakelaar moet voor de totstandkoming van de huurovereenkomst gedegen onderzoek doen naar de potentiële huurder door een adequate controle te verrichten naar diens identiteits- en bedrijfsgegevens. De verhuurmakelaar had bovendien verzuimd om het eerste e-mailbericht van de huurder door te sturen naar zijn opdrachtgever teneinde deze op juistheid te laten controleren. De makelaar had vragen moeten stellen bij het feit dat het opgegeven telefoonnummer niet bleek te kloppen. De kandidaat-huurder had ter gelegenheid van de ondertekening van de huurovereenkomst een aantal gegevens verstrekt, die echter niet zijn gecontroleerd door de verhuurmakelaar. Bovendien stond in het huurcontract de bepaling dat de energiecontracten op naam van de verhuurder bleven staan. Van een zorgvuldig handelend makelaar mag echter worden verwacht dat hij zijn opdrachtgever over de risico’s zou informeren en daarvoor zou waarschuwen.

Van een verhuurmakelaar wordt verwacht dat hij voor de totstandkoming van de huurovereenkomst de identiteits- en bedrijfsgegevens van de kandidaat-huurder grondig controleert. Het is raadzaam regelmatig het gebruik van de gehuurde ruimte te controleren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01