LOON - 16.03.2017

Wat te doen als de werknemer ziek bij u in dienst komt?

Per de eerste van de volgende maand komt er een nieuwe werknemer werken. Het arbeidscontract is al getekend, maar nu heeft hij zich ziek gemeld bij de werkgever waar hij nu nog werkt. Wat moet u met die situatie aan?

Karel heeft bij u gesolliciteerd naar een nieuwe baan. Hij blijkt de beste kandidaat en u biedt hem een arbeidsovereenkomst aan. Nadat de overeenkomst is getekend, zegt hij zijn arbeidsovereenkomst op bij zijn huidige werkgever. Daarna (maar nog voordat hij bij u begint) wordt hij ziek en het ziet ernaar uit dat hij nog ziek zal zijn als hij bij u moet beginnen. Wat moet u daarmee?

Verplichtingen als de werknemer ziek is

Overnemen. Op het moment dat Karel ziek uit dienst gaat bij zijn oude werkgever, eindigen voor deze werkgever de re-integratieverplichtigen en gaan deze verplichtingen over naar de nieuwe werkgever (u dus). U moet het re-integratraject vanaf dag één van het nieuwe dienstverband voortzetten, met alle rechten en plichten van dien.

Inschatting duur ziekte. Voor u, maar ook voor uw nieuwe medewerker, is het natuurlijk uitermate pijnlijk dat hij op deze manier in zijn nieuwe baan moet beginnen. Afhankelijk van de verwachte duur van de ziekte en zijn re-integratiemogelijkheden kunt u bepalen wat het vervolgtraject met deze nieuwe medewerker gaat zijn. Een griepje is immers nog wel te overzien, maar wat doet u als hij met een burn-out thuiszit?

Ontslag in de proeftijd

Ook tijdens ziekte. Als u een proeftijd in zijn arbeidsovereenkomst heeft opgenomen, dan kunt u hem tijdens de proeftijd ontslaan, ook al is hij op dat moment ziek. In de proeftijd hoeft u immers geen ontslagvergunning voor hem aan te vragen of een ontbinding bij de kantonrechter.

Niet zonder reden. Bij het ontslag moet u hem wel de reden van het ontslag geven, maar alleen als hij daar om vraagt. Wat kunt u dan het beste zeggen?

Tip. Vertel hem dat u door zijn ziekte niet de gelegenheid heeft om hem te ‘beproeven’, dus om te kijken of hij waarmaakt wat hij in de sollicitatieprocedure naar voren heeft gebracht. Tip. Wilt u hem wel graag wilt behouden voor uw bedrijf nadat hij hersteld is? Stel hem dan een tijdelijk contract in het vooruitzicht voor het moment dat hij weer hersteld is. Dat tijdelijke contract kunt u dan zelfs iets langer dan de proeftijd laten duren, bijvoorbeeld twee of drie maanden, zodat u een soort alternatieve proeftijd heeft, met het enige verschil dat u wel de hele periode aan hem vastzit en dus niet tussentijds kunt stoppen. Dat kan natuurlijk ook andersom zijn, wanneer uw bedrijf de nieuwe medewerker toch niet bevalt. Ook hij moet dan blijven tot de einddatum van dat korte contract.

Hoelang loon betalen?

Ziek in dienst. Zoals bekend, moet u bij ziekte het loon doorbetalen en dat gedurende 104 weken. Maar hoe zit dat dan als hij ziek in dienst komt en u ontslaat hem niet in de proeftijd omdat u ervan uitgaat dat het allemaal wel los zal lopen met dat griepje? Tip. Voor de totale duur van 104 weken loondoorbetaling tellen de weken ook mee die hij ziek was bij zijn oude werkgever. De weken dat hij ziek was vóórdat hij bij u kwam werken, tellen dus mee in de periode dat u loon moet doorbetalen.

Stel dus dat hij ziek wordt drie weken voordat hij bij u in dienst komt, dan betekent dat dus dat u een loondoorbetalingsrisico van (104 -/- 3 =) 101 weken heeft.

Als uw werknemer ziek is bij indiensttreding, overweeg hem dan te ontslaan in de proeftijd en stel hem daarbij een tijdelijk contract in het vooruitzicht, gelijk aan de duur van de proeftijd of iets langer. De weken van ziekte voorafgaande aan zijn indiensttreding mag u aftrekken van de periode van loondoorbetaling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01