SOFTWARE - FOTO - 01.09.2017

Digitaliseer uw oude foto’s in de cloud met Google

Heeft u nog schoendozen vol oude foto’s of papieren fotoalbums op zolder? Hoe kan de gratis app Google Fotoscan u helpen om die te digitaliseren?

Google Fotoscan ( https://www.google.com/photos/scan/ – voor Android en iOS) toont na de installatie eerst een korte rondleiding. U hoeft niet in te loggen op een Google-account en kunt dit ook niet. De app zorgt ervoor dat foto’s in hoge resolutie ‘gescand’ worden. U moet eerst een foto maken van de volledige foto, en daarna worden er nog vier beelden genomen van elk een kwart van de foto. Vervolgens worden de foto’s gecombineerd en wordt de schittering verwijderd – allemaal volautomatisch. Tip.  Houd, voor een optimale kwaliteit, uw smartphone of tablet recht en kantel het toestel niet.

Snij de foto’s manueel bij, indien nodig

Klikt u op de miniatuurweergaven van de foto’s rechtsonder, dan krijgt u een overzicht van alle scans. Tijdens onze tests herkende de app (heel soms) de randen van een foto niet goed. Tap dan op de foto en kies Hoeken aanpassen om manueel bij te stellen. Tip.  U kunt de foto’s hier ook draaien of verwijderen.

Om een hele bladzijde of een album in één keer te scannen, scant u gewoon de ene foto na de andere. Gebruik eventueel een contrastrijke achtergrond (bv. een wit of zwart blad) voor een goede herkenning van de randen. U kunt manueel de flitser deactiveren in de app – handig als de foto’s te ‘glanzend’ zijn of te veel schittering vertonen.

Sla uw scans op

Gebruikt u Google Fotoscan op Android, dan worden de foto’s opgeslagen in de Google Foto’s -app en online. In iOS worden de foto’s op de filmrol opgeslagen, maar als u de Google Foto’s-app installeert, kunt u ze ook in de Google cloud zetten. Dat kan onbeperkt (en standaard) in ‘hoge kwaliteit’, maar als u ze in ‘originele kwaliteit’ wilt opslaan, bent u beperkt tot 15 GB opslagruimte op Google Drive (u kunt wel ruimte bijkopen).

Bewerk uw foto’s met Google Foto’s

Wilt u foto’s bewerken, dan kan dat door ze eerst naar uw computer te kopiëren, of door een van de tientallen fotobewerkingsapps te installeren. De eenvoudigste tool om foto’s te bewerken is echter Google Foto’s (gratis). Vaak volstaat het om de foto in te laden en op de Auto -knop te drukken voor een iets beter resultaat. Wilt u de foto zelf bewerken, gebruik dan de schuifbalken licht, kleur en opvallen . U kunt filters toepassen of de foto in zwart-wit zetten door de kleur- schuifbalk helemaal naar links te verplaatsen. Tip.  Op iOS kunt u de foto’s ook bewerken via de standaard Foto’s -app.

Het voordeel van de Google Foto’s-app is dat die foto’s ook automatisch catalogeert en tagt. Zo kunt u een zoekterm ingeven om bepaalde foto’s snel te vinden. Tip.  Google Foto’s is er ook op het web ( http://photos.google.com ), zodat u daar snel uw foto’s kunt zoeken en delen.

Scan nog sneller met Photomyne

De app Photomyne ( http://www.photomyne.com ), ook voor iOS en Android, is een al langer bestaand alternatief. Het scannen gaat veel sneller, maar er wordt maar één opname per foto gemaakt. Photomyne kan ook hele albumpagina’s in een keer ‘scannen’. Dat lukt, en foto’s worden netjes bijgeknipt, maar het komt de kwaliteit en resolutie niet ten goede. De app kost € 4,99, maar er is een gratis versie waarmee u drie albums kunt inscannen.

Gebruik Google Fotoscan om uw oude foto’s en fotoalbums te digitaliseren. De kwaliteit is uitstekend en ook de ‘schittering’ wordt verwijderd. Daarna wordt alles in de cloud opgeslagen, zodat u er altijd bij kunt en makkelijk kunt delen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01