TELEFONIE - SMARTPHONE & TABLET - 01.09.2017

Schoonmaak op uw smartphone of tablet

Puilt uw smartphone of tablet ook uit van de (ongebruikte) apps? Is uw apparaat erg traag? Dan is het tijd voor een grote schoonmaak.

Wis overbodige (systeem)apps

Zowel iOS als Android komen met overbodige apps. Ook apps die u zelf installeerde maar niet gebruikt, nemen ruimte in. Op iOS tikt u lang op een app tot de icoontjes beginnen te ‘wiebelen’. Daarna klikt u op de x rechtsboven van elke app die u wilt wissen. Sinds iOS 10 kunt u ook vooraf geïnstalleerde apps wissen, zoals FaceTime, Woning, Aandelen, Tips, enz. Tip.  Wilt u weten welke apps de meeste ruimte innemen, ga dan naar Instellingen ; Algemeen ; Beheer opslagruimte . Selecteer Beheer opslag . De apps die de meeste ruimte gebruiken, staan bovenaan.

Gebruikt u Android, ga dan naar Instellingen ; Apps voor een lijst van alle geïnstalleerde apps. Tap op de naam voor meer details en om een app te verwijderen. Tip.  Kunt u een app niet verwijderen, ga dan eerst naar Beveiliging ; Apparaatbeheerders , vink de app weg, en herhaal bovenstaande stappen. Via Instellingen ; Opslag kunt u ook nagaan hoeveel opslagcapaciteit een app gebruikt. U kunt voor elke app de gegevens wissen, zonder de app zelf te wissen. Het betekent vaak wel dat u daarna opnieuw moet inloggen in de app.

CCleaner – ook voor de smartphone

CCleaner ( http://www.piriform.com/ccleaner ) kent u ongetwijfeld als schoonmaaktool voor uw pc. Er is nu ook een CCleaner voor Android ( http://www.piriform.com/ccleaner-android ). De app toont de gebruikte opslagruimte en het werkgeheugen van uw Android-toestel. Met de knop Analyseren krijgt u een overzicht van welke data u veilig kunt verwijderen. Dat gaat niet alleen om verzonden berichten, maar ook om logboeken, cachebestanden en andere onnuttige gegevens. Tip.  Met CCleaner kunt u ook meteen apps verwijderen onder App beheer . U kunt zelfs meerdere apps tegelijk aanvinken en verwijderen.

Een alternatief voor Android is Clean Master ( http://www.cmcm.com/en-us/clean-master/ ). De app stelt u onder andere in staat om actieve processen en apps te stoppen die op de achtergrond geheugen gebruiken en zo uw apparaat vertragen. Clean Master bevat ook een antivirusprogramma. U kunt achtergrondprocessen ook laten slapen ( hibernate ), zodat ze toch actief blijven maar minder ruimte innemen. Tip.  Gebruik Krachtig opruimen om zowat alle ongewenste en overbodige bestanden van uw telefoon te verwijderen – vink daarna wel bestanden uit die u toch wilt behouden!

IOS heeft geen gelijkaardige apps: Apple verbiedt er het gebruik van.

Maak uw browser schoon

Het loont wel de moeite, zowel op iOS als Android, om uw mobiele browser schoon te maken. Ga in iOS naar Instellingen ; Safari en klik op Wis geschiedenis en websitedata . Alle cookies, tijdelijke gegevens en cachebestanden worden dan verwijderd, zodat u sneller kunt surfen. Gebruikt u Chrome op iOS, ga dan in Chrome naar de Instellingen ; Privacy en kies welke data u wilt verwijderen (geschiedenis, cookies, ...).

Gebruikt u Chrome op Android, dan gaat u in Chrome naar de Instellingen ; Privacy en selecteert u onderaan Browsegegevens wissen . Tip.  In Android kunt u gegevens gedeeltelijk wissen, bijvoorbeeld alleen die van het afgelopen uur of de afgelopen dag, of van de afgelopen week.

Wis zelf overbodige (systeem)apps of gebruik een tool als CCleaner voor Android om u daarbij te helpen. Uw smartphone of tablet af en toe schoonmaken kan helpen om het toestel sneller te maken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01