BURENRECHT - 10.01.2018

Overlast door te hoge coniferen onrechtmatig?

Als coniferen op de wettelijk toegestane afstand van de perceelsgrens staan, kan er dan geen sprake meer zijn van onrechtmatige hinder? Kunt u daar geen actie tegen ondernemen? Staat uw buurman dan altijd in zijn recht?

Hoge coniferen. Jan heeft enkele jaren geleden evenwijdig aan de erfgrens met het perceel van buurman Teun een rij coniferen gezet. Omdat Jan ze nooit heeft gesnoeid zijn de coniferen inmiddels bijna vier meter hoog. Teun zegt overlast te hebben van de coniferen. Door de hoogte heeft hij sterk verminderd zonlicht in zijn tuin en op zijn terras. Ook denkt hij dat de coniferen dichter bij de erfgrens staan dan de wettelijk toegestane afstand van 50 cm. Daarom vraagt hij Jan de coniferen te verwijderen of in ieder geval te snoeien.

Niks aan doen? Jan weigert in actie te komen. Hij stelt dat de coniferen meer dan 50 cm van de erfgrens zijn verwijderd. Dus hij staat volledig in zijn recht. Als hij de coniferen zou verwijderen of snoeien, hebben de buren meer inkijk in zijn tuin en huis. Op dat gegluur zit hij niet te wachten. Dat is een inbreuk op zijn privacy. Dat Teun misschien wat minder zonlicht in de tuin heeft, is jammer voor hem. Dat is nu eenmaal de situatie in een woonwijk met verschillende woningen bij elkaar. Daar kan Jan verder ook niks aan doen.

Wat schrijft de wet voor?

Afstand van de erfgrens. De wet zegt dat het niet is toegestaan om binnen een afstand van 50 cm van de erfgrens heesters en heggen te planten. Voor bomen geldt een afstand van 2 m van de erfgrens. Tip. Dat is slechts anders als de buurman daarvoor toestemming geeft (leg dit dan schriftelijk vast) of als op basis van een plaatselijke verordening een andere afstand geldt. Maar dat speelt hier niet.

Afstand genoeg. Dat de coniferen dichter dan 50 cm bij de erfgrens staan, zoals Teun stelt, daarvan is de rechter niet overtuigd. Uit foto’s die door Teun worden overlegd, blijkt dat het misschien geldt voor een of twee planten. Maar verreweg de meeste coniferen staan verder van de erfgrens.

Zorgvuldigheid tussen buren telt ook! Jan denkt daarmee te hebben gewonnen, maar niets is minder waar. Want ook als bomen, struiken of andere beplanting verder dan de wettelijk vastgestelde afstand van de erfgrens staan, kan er sprake zijn van onrechtmatige hinder. De tussen buren in een gewone woonomgeving geldende zorgvuldigheid brengt met zich mee dat de eigenaar van hoog opschietende bomen of struiken ervoor zorgt dat de beplanting op dusdanige hoogte wordt gehouden dat de buren daarvan geen onredelijke hinder ondervinden.

Ernstige hinder

Oordeel. De rechter stelt vast dat door de hoogte van de coniferen het zonlicht in de tuin en op het terras van Teun gedurende een groot deel van de dag in ernstige mate wordt beperkt. Dus is er onredelijke hinder vanwege de circa 4 m hoge coniferen. Dat deze hoogte van de beplanting voor Jan van belang is voor zijn privacy, gaat er bij de rechter niet in. Ook als de coniferen minder hoog zouden zijn, is er nog steeds weinig kans op inkijk van zijn buren. Zorg dus dat u bewijs heeft (via foto’s of getuigen) dat u in ernstige mate in het genot en gebruik van uw perceel wordt beperkt, zo staat u juridisch sterk. De Rechtbank Gelderland, 23.11.2017 (RBGEL:2017:6061) , oordeelt dat Jan zijn coniferen terug moet snoeien en gesnoeid moet houden tot een hoogte van maximaal 2,5 m. Ook moet hij € 2.101,- aan proceskosten betalen.

Ook als beplanting op de wettelijk toegestane afstand van de perceelsgrens staat, kan er sprake zijn van onredelijke hinder. Als u kunt bewijzen (met foto’s of getuigen) dat u in ernstige mate in het genot en gebruik van uw perceel wordt beperkt, staat u juridisch sterk. Voer bijv. aan dat het zonlicht wordt beperkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01