BEZWAARPROCEDURE - 27.03.2018

Bezwaarschrift ingediend, laat (van) u horen!

Als u een bezwaarschrift indient, heeft u het recht om te worden gehoord. Ook als u denkt dat uw bezwaarschrift volkomen duidelijk is, is het zinvol om toch gebruik te maken van uw recht om te worden gehoord. Hoe zit dat?

Waarom horen? Het recht om te worden gehoord is een belangrijk recht dat u heeft als belastingplichtige. Niet iedereen is in staat om zich schriftelijk helder uit te drukken. In een gesprek lukt dit soms veel beter. Een hoorgesprek kan extra informatie opleveren en daardoor mogelijk bijdragen aan een oplossing. Bovendien kan een hoorgesprek bijdragen aan het herstellen van het wederzijds vertrouwen en daarmee mogelijk eventuele nieuwe geschillen voorkomen.

Horen moet …

Hoorplicht. Uw recht om te worden gehoord voordat er uitspraak wordt gedaan op uw bezwaarschrift is wettelijk vastgelegd. Het initiatief voor het horen, hoort bij de inspecteur te liggen. Let op.  Er staat geen duidelijke sanctie op het schenden van de hoorplicht. U doet er daarom goed aan om in uw bezwaarschrift uitdrukkelijk te vermelden dat u wilt worden gehoord.

Inzage in de stukken. Gekoppeld aan het horen is het recht om de stukken die op uw zaak betrekking hebben in te zien. De inspecteur moet u laten weten waar en wanneer u de stukken kunt inzien. Tip 1. Vraag altijd of er stukken uit het dossier ontbreken vanwege een beroep op geheimhouding. Tip 2. Leg vast welke stukken u ter inzage heeft gehad. Dan kunt u adequaat reageren op latere ‘verrassingen’.

Termijn. De inspecteur mag u een redelijke termijn stellen waarbinnen u moet laten weten of u gebruik wilt maken van uw recht om te worden gehoord. Let op. Laat u niets weten of ziet u af van uw recht om te worden gehoord, dan verspeelt u ook het recht op inzage van de stukken.

… maar soms ook niet

In een aantal gevallen is de inspecteur niet verplicht om u te horen. Dit is het geval als:

  • uw bezwaar kennelijk niet ontvankelijk is;
  • uw bezwaar kennelijk ongegrond is;
  • u afziet van het recht om te worden gehoord;
  • u niet binnen de door de inspecteur gestelde termijn verklaart dat u gehoord wilt worden;
  • volledig aan uw bezwaar wordt tegemoetgekomen.

De inspecteur mag er bij redelijke twijfel hieromtrent niet zomaar van uitgaan dat uw bezwaar kennelijk niet ontvankelijk of kennelijk ongegrond is. Het doel van het horen is immers om bij te dragen aan een juiste beslissing.

Verloop hoorgesprek

Telefonisch? Een hoorgesprek vindt meestal plaats bij de Belastingdienst. Het komt ook vaak voor dat de inspecteur telefonisch contact opneemt. Dit mag worden aangemerkt als een hoorgesprek als u hiermee instemt. Let op. Ga hier alleen mee akkoord als u zeker weet dat u stukken van uw zaak niet wilt inzien. Als u niet tevreden bent met het verloop van het telefoongesprek, meld dit dan meteen en vraag om een ‘echt’ hoorgesprek.

Verslag. Van het horen moet een verslag worden gemaakt dat ook aan u moet worden verstrekt. Reageer meteen als het in uw ogen onjuist of onvolledig is. De inspecteur is verplicht melding te maken van uw op- of aanmerkingen. Let op. In het verdere verloop van het geschil kan het verslag nog een rol gaan spelen, bijvoorbeeld als bewijs in een beroepsprocedure.

Ook als u denkt dat uw bezwaarschrift volkomen duidelijk is, kunt u beter geen afstand doen van uw recht om te worden gehoord. Het horen is namelijk nauw verbonden met het recht om de stukken in te zien. Juist het inzagerecht is vaak van doorslaggevende betekenis.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01