LOONHEFFING - 12.03.2018

Extra uren of te weinig uren van werknemers doorfactureren

Als u op uurbasis declareert, kan het voorkomen dat het aantal gefactureerde uren van uw werknemers afwijkt van het aantal uren dat wordt opgegeven voor de loonheffing. Hoe moet u volgens de rechter met zo’n verschil omgaan?

Uurtje-factuurtje? Werkt u zoals advocaten, belastingadviseurs, schoonmaakbedrijven en uitzendbureaus? Dan kan het gebeuren dat het aantal gefactureerde uren aan uw klanten afwijkt van het aantal uren waarover loonheffing is afgedragen. Is er meer loonheffing afgedragen dan er gefactureerd is, dan zal de fiscus hier weinig moeite mee hebben. Dat is anders als er meer uren gefactureerd zijn dan waarover loonheffing is afgedragen. Dan veronderstelt men al gauw gesjoemel.

Fraude? Kom nou toch!

Naheffing. Onlangs stond een collega van u voor de belastingrechter, die aanzienlijk meer uren aan haar klanten had gefactureerd dan waarover loonheffing was afgedragen. De inspecteur ging ervan uit dat er over te weinig uren loonheffing was afgedragen en legde een forse naheffing op over het verschil. Het was naar zijn mening wel duidelijk dat er sprake was van fraude, dus volgde er ook een vette boete. Uw collega ging vergeefs in bezwaar en stapte daarna naar Rechtbank Noord-Holland, 13.02.2018 (RBNHO:2018:942) .

Winsturen. Voor de rechter ontkende uw collega niet dat het aantal gefactureerde uren afweek van het aantal uren waarover loonheffing was afgedragen. De verklaring hiervoor werd omschreven als ‘winsturen’, ofwel er werden aan de klant meer uren in rekening gebracht dan er daadwerkelijk was gewerkt.

Bedenkelijk. De controle hierop van de klant liet kennelijk te wensen over, want alleen al de opgelegde naheffing loonheffing bedroeg ruim € 46.000,-. Volgens uw collega was er dus gewoon teveel gefactureerd en was niet de fiscus de dupe.

Wie eist, bewijst

Wie had het bij het rechte eind? Ook in deze zaak diende de inspecteur te bewijzen dat er te weinig loonheffing was afgedragen. Het enkele feit dat er meer uren waren gedeclareerd dan waarover loonheffing was afgedragen, volstond niet. De rechter hechtte geloof aan de bewering van uw collega dat sommige declaraties blind werden afgetekend. Ook dat er voor een werknemer uren waren gedeclareerd terwijl deze formeel ziek was, bestond een goede verklaring. De betreffende werknemer had tijdens zijn ziekte toch gewoon gewerkt.

Fiscus trok aan het kortste eind? De inspecteur voerde nog aan dat op basis van de wanordelijke administratie onmogelijk kon worden nagegaan of er voldoende loonheffing was afgedragen. Dit leidde echter niet tot een ander oordeel. Volgens de rechter had de inspecteur dan maar een informatiebeschikking op moeten leggen, om zodoende de juiste feiten boven tafel te halen. Nu dit niet was gebeurd, kon de bewijslast niet omgedraaid worden en diende de inspecteur te bewijzen dat uw collega de boel fleste. Hierin slaagde hij niet, dus verdween de naheffing plus boete van tafel.

Wat als u op uurbasis werkt?

Bij een eventueel verschil is niet automatisch gezegd dat u over een aantal uren ten onrechte geen loonheffing heeft ingehouden. De inspecteur zal dit aannemelijk moeten maken. Hiertoe kan hij gebruik maken van uw administratie. Schiet deze tekort, dan kan hij via een informatiebeschikking de gewenste informatie van u opeisen. Pas als u hieraan niet voldoet, kan hij de bewijslast omdraaien en moet u maar bewijzen dat de aanslag te hoog is. Administreer dus overzichtelijk.

Als de belastinginspecteur beweert dat u te weinig loonheffing heeft afgedragen, dient hij dit aannemelijk te maken. Lukt dit niet omdat uw administratie tekortschiet, dan moet hij eerst via een informatiebeschikking de nodige info opeisen. Pas als u dan nog tekortschiet, kan hij de bewijslast omdraaien.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01