BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 16.03.2018

Van twee walletjes eten met BV en Vof

Het is mogelijk om uw BV in stand te houden en toch de ondernemersvoordelen (zelfstandigenaftrek, e.d.) uit de inkomstenbelasting te benutten. Hoe?

Vuistregel. Een BV is fiscaal interessant als u een aanzienlijke winst behaalt. Denk aan een winstniveau (voor arbeidsbeloning) boven de € 150.000,-. Zelfs bij meer winst kan de belastingheffing in de inkomstenbelasting nog verrassend gunstig uitvallen dankzij ondernemersvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Stel dat u uw bedrijf om die redenen nu uit de BV zou willen halen, dan is het volgende voor u interessant. Het is mogelijk om de voordelen van een BV te combineren met de ondernemersvoordelen uit de inkomstenbelasting!

Vof met BV aangaan. Om toch te profiteren van de fiscale faciliteiten voor IB-ondernemers, kunt u persoonlijk een vennootschap onder firma (Vof) aangaan met uw BV. U brengt dan uw arbeid in. Uw BV is ook firmant en brengt de onderneming in. De winst wordt verdeeld tussen de firmanten (u en uw BV).

Willekeurig afschrijven. Deze omzetting brengt u als nieuwe ondernemer veel fiscaal voordeel. Let op. Belangrijk is dat u meer dan 1.080 uren aan uw Vof besteedt. U kunt dan profiteren van ondernemersvoordelen, zoals de verhoogde zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. Daarnaast kunt u als startende ondernemer willekeurig afschrijven op investeringen die u in de eerste drie jaren doet. In de situatie waarover het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 17.02.2017, (GHARL:2017: 1075) besliste, was er zelfs versneld afgeschreven op een ingebracht bedrijfspand. Dat leidde tot een zeer interessante extra aftrekpost van € 301.800,-.

Aandachtspunten. Het vormen van een Vof met de eigen BV kan in de praktijk een oplossing zijn voor een ongewenste BV-structuur. Bedenk echter wel dat het inbrengen van activiteiten in een Vof structureel van aard is. U kunt het niet volgend jaar weer anders organiseren. Daarnaast moet de Vof op zakelijke gronden zijn aangegaan. De winstverdeling moet ook zakelijk zijn. Bedenk ook dat u volledig aansprakelijk bent voor de schulden van de Vof.

Het aangaan van een Vof met uw eigen BV kan een goede manier zijn om weer aanspraak te maken op de ondernemersvoordelen in de inkomstenbelasting.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01