RE-INTEGRATIE - 05.06.2018

Loonsanctie werkgever ... arbodienst aansprakelijk?

Een werkgever kreeg een loonsanctie omdat hij een overspannen medewerker niet goed gere-integreerd zou hebben. En dat terwijl hij de adviezen van de arbodienst nauwgezet had gevolgd. Wat zei de rechter daarover?

Het begin lijkt simpel ...

Overspannen. Elise werkte als manager op de administratie toen zij zich op ziek meldde. Werkgever Doxcu voorzag dat zij niet snel beter zou zijn en schakelde de arbodienst in, die ‘werkgerelateerde overbelastingsklachten’ constateerde en schatte dat het verzuim zes tot acht weken zou duren.

Snel aan het werk. Na deze twee maanden is Elise weer voor een paar uur per week aan de slag gegaan. Van opbouwen was er echter geen sprake, want ze viel steeds weer uit omdat ze het werk niet aankon. Uiteindelijk, na twee jaar ziekte, wordt er aan de werkgever een loonsanctie opgelegd door het UWV omdat de arbeidsdeskundige vindt dat Doxcu onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft geleverd. Zo’n loonsanctie is een dure grap: Doxcu moet maximaal één jaar het salaris van Elise doorbetalen terwijl deze zich van geen kwaad bewust is. Alle stappen van het re-integratietraject zijn immers correct doorlopen!

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

De arbeidsdeskundige vindt dat Elise onvoldoende medisch is begeleid, er te laat een diagnose is gesteld en het opgestelde werkhervattingsplan onjuist was. De arbodienst heeft (te) snel werkhervatting geadviseerd, terwijl er nog helemaal niet duidelijk was wat Elise mankeerde. Het gevolg was dat Elise volledig arbeidsongeschikt werd.

Vertrouwen? Doxcu vertrouwde volledig op de rapportages van de arbodienst en vindt dan ook dat de arbodienst aansprakelijk is voor de schade. De arbodienst stelt zich op het standpunt dat Doxcu verantwoordelijk is en blijft voor de re-integratie en wijst elke aansprakelijkheid af.

Vertrouwen op de arbodienst

Bijzonder deskundig? Volgens de rechter mocht Doxcu vertrouwen op de bijzondere deskundigheid van de arbodienst. De arbodienst heeft daarbij een eigen verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige verzuimbegeleiding. De rechtbank stelde Doxcu in het gelijk, 17.01.2018 (RBMNE:2017:6160) .

Schending zorgplicht. Volgens de rechtbank heeft de arbodienst niet gehandeld met de zorgvuldigheid die van een ‘redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot’ mag worden verwacht.

Richtlijn. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde ( http://www.nvab-online.nl ) kent richtlijnen, onder andere voor een burn-out. De richtlijn geeft een stappenplan hoe te handelen en begeleiden bij een burn-out. Deze richtlijn is niet gevolgd door de arbodienst.

Verkeerde diagnose. Volgens de arbodienst was er helemaal geen sprake van een burn-out. De verwachting was werkhervatting na zes tot acht weken verzuim. Vervolgens viel de werknemer telkens uit en was zij niet in staat de arbeidsuren op te bouwen. Volgens de rechter had dit voor de arbodienst een signaal moeten zijn om de medewerker door te verwijzen naar een psycholoog voor een goede diagnose. Nu de arbodienst dit niet heeft gedaan, schiet deze toerekenbaar tekort en is deze daardoor schadeplichtig voor de loonsanctie.

Zo voorkomt u dit. Wees scherp op de adviezen van de arbodienst. Als de medewerker telkens terugvalt in belastbaarheid is dat een duidelijk signaal. Vraag een deskundigenoordeel aan. Informeer bij de arbodienst of de juiste diagnose is gesteld en verzoek om doorverwijzing.

Een werkgever is hoofdverantwoordelijk voor de re-integratie van een werknemer. Hij mag daarbij vertrouwen op de bijzondere deskundigheid van de arbodienst. Als hij de adviezen van de arbodienst nauwgezet opvolgt en er volgt toch een loonsanctie van het UWV, dan is de arbodienst aansprakelijk voor de schade.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01