RECHT VAN DE BOUW - 01.06.2018

Nu vaak vertragingsschade in de bouw, wat dan te doen?

Tijdens de uitvoering van een project kunnen er omstandigheden voorkomen waardoor er stagnatie in de voortgang ontstaat. Bijv. doordat bouwmaterialen niet tijdig geleverd worden, enz. Is er recht op schadevergoeding? Wat te doen?

Vertraging. Stagnatie of vertraging kan ontstaan omdat er wijzigingen op het oorspronkelijk vastgestelde plan komen, door het verschuiven van de startdatum, omdat materialen niet (op tijd) geleverd kunnen worden, beslissingen niet of te laat worden genomen of omdat er onvoorziene omstandigheden zijn. Gevolg kan zijn dat of aannemer of opdrachtgever daardoor schade lijdt.

Vertragingsschade. In de wet staat dat de veroorzaker van schade verplicht is die te vergoeden. Als de aannemer aansprakelijk is, geven doorgaans de algemene voorwaarden (zoals UAV 2012) aan wat de korting op de aanneemsom is voor elke vertragingsdag. Is de opdrachtgever aansprakelijk, dan is de omvang van de schade lastiger vast te stellen en daardoor de hoogte van de vergoeding.

Gecompliceerd. In de praktijk van alle dag is het gecompliceerd om vertragingsschade aannemelijk te maken. Het kan veel tijd kosten om voor, tijdens en na het voorkomen van vertraging tot een gezamenlijke oplossing te komen tussen aannemer en opdrachtgever over omvang en oorzaak.

Inzichtelijk. Om schadevergoeding te kunnen claimen, is het belangrijk om inzichtelijk te maken om welke schade het gaat en hoe groot die is. Hoe concreter, hoe beter. Voor toekenning zijn er twee criteria van belang: wat is de werkelijke situatie en hoe zou die vermoedelijk zijn geweest, als er geen sprake was van een schadeveroorzakend feit?

Belangrijke punten om op letten?

  1. Voorwaarden. Voorzien de door u te hanteren algemene voorwaarden in een artikel over vertraging en vertragingsschade? Voeg dit anders toe.
  2. Overeenkomst. Het onderwerp vertraging en daaruit voortvloeiende schade moet aan de orde komen tijdens de voorbesprekingen. Afspraken daarover moeten schriftelijk worden vastgelegd in de (aannemings)overeenkomst. Ook de manier van rapporteren moet vastgesteld worden.
  3. Waarschuwingsplicht . Het is steeds belangrijk om zo spoedig mogelijk aan de opdrachtgever schriftelijk melding te maken van vertraging, ontstaan door wie dan ook. Geef daarbij zo mogelijk een kostenindicatie.
  4. Nacalculatie. Schadebepaling op basis van alleen nacalculatie wordt door rechters/arbiters afgewezen.
  5. Dossier. De aannemer kan het best de vertragingen die optreden, per dag bijhouden en die koppelen aan de overeengekomen planning. In een regelmatig te maken verslag aan de opdrachtgever, moet aannemer direct de directe kosten inzichtelijk maken. Zo voorkomt u eindeloze discussies.
  6. Vastlegging. Voorop staat dat de schade naar redelijkheid en billijkheid bepaald moet worden. Een gedegen schriftelijke vastlegging met relevante stukken is onontbeerlijk. Bijv. (posten uit de) begroting, tijdschema’s, (week)rapporten, dagboek, bouwverslagen en/of vastgelegd rechtstreeks regulier voortgangsoverleg met opdrachtgever.
  7. Vergoeding. Posten die voor vergoeding in aanmerking komen, mits voldoende onderbouwd, zijn: bouwplaatskosten, stilstandkosten personeel en materieel, leegloopuren, extra loonkosten, extra reis- en verblijfkosten, winstderving en algemene kosten.
  8. Meerwerk. Ook meerwerk kan tot vertraging (latere oplevering) leiden. Meld dat dan ook.
Houd dagelijks een dossier bij over de ontstane vertragingen, welke schade er geleden wordt en hoe groot de schade is. Informeer ook de opdrachtgever regelmatig. Dit is de beste manier om discussies en gedoe te voorkomen en een vergoeding door te kunnen berekenen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01