WERKKOSTENREGELING - 24.09.2018

Noodzakelijkheid is belangrijk!

In de WKR kunt u werknemers belastingvrij gereedschappen en apparatuur (denk aan een laptop) vergoeden of verstrekken als deze noodzakelijk zijn voor het werk. In principe bepaalt u of iets noodzakelijk is. Bij ‘gewone’ werknemers gelden daarbij echter twee attentiepunten:

  1. apparatuur of gereedschap is niet noodzakelijk als de werknemer hier zelf een bijdrage voor moet doen (volgens de Belastingdienst ook niet wanneer deze vergoeding is voor een extra luxe exemplaar);
  2. ‘noodzakelijk’ betekent ook dat wanneer een bepaald stuk gereedschap of een apparaat niet meer noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat de werknemer een nieuwe functie krijgt, een nieuw stuk gereedschap of wanneer hij vertrekt, het stuk gereedschap of het apparaat weer bij u moet worden ingeleverd.

Let op. Spreekt u met de werknemer af dat hij het gereedschap of apparaat toch mag houden? Dan is er op dat moment sprake van loon voor de werknemer. U berekent dit loon tegen de restwaarde van het gereedschap of het apparaat minus de eventueel (uit nettoloon te betalen) eigen bijdrage van de werknemer.

Zodra een apparaat of een stuk gereedschap niet meer noodzakelijk is voor een werknemer, dan wordt het loon tenzij u het terugneemt!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01