BEDRIJFSHUUR - 13.09.2018

ROZ lanceert een nieuw model bankgarantie

Aanleiding. Op 4 juni 2018 heeft de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) een nieuw model bankgarantie gepubliceerd. Aanleiding is actuele rechtspraak van de Hoge Raad, waarin (onder andere) is bepaald dat leegstandsschade (huurderving) bij een faillissement van de huurder niet op de boedel kan worden verhaald. In het oude ROZ-model staat de bank echter wel garant voor deze schade. De bank heeft dan dus wel een uitkeringsverplichting, zonder dat deze uitkering verhaald kan worden op de boedel van de failliete huurder. In de praktijk hanteren banken daarom nu vooral hun eigen modellen.

Het nieuwe ROZ-model. Om het gebruik van het ROZ-model bankgarantie te stimuleren, is in de vernieuwde versie bepaald dat vorderingen die zien op leegstandsschade door een faillissement niet meer vallen onder de bankgarantie. Toch is het de vraag of banken nu wel (weer) gebruik gaan maken van dit nieuwe ROZ-model. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) staat namelijk niet achter de formulering van het betalingsverzoek aan de verhuurder en de (onbepaalde) looptijd van de bankgarantie.

Het nieuwe ROZ-model bankgarantie sluit aan bij de actuele stand van de rechtspraak. Omdat de NVB echter niet volledig met dit model heeft ingestemd, is het de vraag of banken dit (wel weer) gaan gebruiken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01