HANDELSPRAKTIJK - 12.09.2019

Met wie heeft u een overeenkomst gesloten?

Stel, u doet zaken met een nieuwe klant. Als u zijn bedrijf checkt bij de Kamer van Koophandel is de handelsnaam van uw nieuwe klant de handelsnaam van een BV met een andere naam. Met wie heeft u nu een contract?

Handelsnaam. Ieder bedrijf heeft een officiële naam. Bij een rechtspersoon is dat de statutaire naam, bij een eenmanszaak, Vof of maatschap wordt dit ook wel de bedrijfsnaam genoemd. Daarnaast kan ervoor gekozen worden om voor verschillende activiteiten afzonderlijke handelsnamen te gebruiken. Tip. Om het voor relaties inzichtelijk te houden, is het aan te raden om te vermelden wie of wat de handelsnaam gebruikt: De Pepermolen is een handelsnaam van Pepperoni.

Handelsregister. Het bedrijf van meneer Rood heet Pepperoni en de handelsnaam is De Pepermolen. Tip. Check altijd de inschrijving bij de KvK en zet onder de te sluiten overeenkomst de handelsnaam en de statutaire naam, het KvK-nummer en het adres van de andere partij. Bijv.: Pepperoni, handelend onder de naam De Pepermolen en rechtsgeldig vertegenwoordigd door dhr. H. Rood. Adres: …

Verplicht te vermelden gegevens. Op grond van de Handelsregisterwet 2007 moet elk bedrijf zijn KvK-nummer vermelden, ook een eenmanszaak. Dat maakt het checken gemakkelijker. Een rechtspersoon (NV, BV, stichting, etc.) moet de volledige bedrijfsnaam, de rechtsvorm en de plaats van vestiging vermelden.

Wijzigingen nadien. Wijzigt de handelsnaam van de wederpartij na het sluiten van de overeenkomst? Dan heeft dit geen gevolgen voor de overeenkomst, deze wordt onverkort voortgezet. Dit is anders als er sprake is van een fusie of splitsing, dan moet er contractoverneming plaatsvinden.

Als de naamsvermelding niet klopt?

Komt u erachter dat de naam van een partijovereenkomst niet klopt, maar worden de afspraken wel naar behoren nagekomen? Leg het schriftelijk vast en voeg dit toe aan de gesloten overeenkomst.

Eenmanszaak. Stel, meneer Rood wil niet betalen en zegt dat hij De Pepermolen niet kent. Meneer Rood heeft echter een eenmanszaak en heeft zelf getekend. U heeft dan zaken gedaan met meneer Rood en moet dus bij hem persoonlijk zijn.

Rechtspersoon. Is Pepperoni een BV of NV en is meneer Rood als bestuurder gemachtigd om te tekenen? Uit het contract moet blijken met wie u zakendoet. Staat daar niets over handelen namens ... , dan is het meneer Rood persoonlijk.

Dwaling. Is de partij waarmee u een overeenkomst gesloten heeft een andere (rechts)persoon dan waar u de overeenkomst mee dacht te sluiten? Spreek dan degene aan die ondertekende of namens wie deze ondertekende. Tip. Als er sprake is van een geheel andere onderneming en u komt er samen niet uit, dan kunt u proberen op grond van dwaling de overeenkomst te beëindigen.

Tekenbevoegdheid

Bij de NV en BV is in principe elke bestuurder bevoegd om te tekenen. In het Handelsregister kan opgenomen zijn dat (een combinatie van) bestuurders alleen samen bevoegd zijn. Heeft het bedrijf intern andere afspraken gemaakt en wordt daar door de ondertekenaar van afgeweken, dan blijft de gesloten overeenkomst toch geldig, tenzij u wist van de interne afspraak. Tip. Heeft meneer Rood al vaker contracten met u afgesloten en altijd zonder problemen? Dan staat u in geval van een conflict heel sterk. Ook als meneer Rood officieel niet tekenbevoegd is.

Vermeld zowel handelsnaam, bedrijfsnaam als het KvK-nummer bij een overeenkomst. Bij een BV/NV is sowieso volledige bedrijfsnaam, rechtsvorm, KvK-nummer en adres verplicht. Check van tevoren (Handelsregister) of de ondertekenaar tekenbevoegd is, zeker als de belangen groot zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01