Tweedehands zonnepanelen kopen, waarop letten?
Stel praktische vragen
Begin met het stellen van simpele, praktische vragen. Denk aan de hiernavolgende vragen.
- Welke kleur hebben de panelen?
- Zijn de panelen gevlekt? Dan kan er sprake zijn van delaminatie, het loslaten van de lagen onder het glas. Tip. Koop de panelen dan niet.
- Hoe is het frame? Een brede of een smalle lijst?
- Welk formaat? Moderne panelen zijn 1 m x 1,60 m.
- Wat is het vermogen? Nieuwe panelen hebben een vermogen tussen 265 tot 325 wattpiek (Wp). Gebruikte panelen vaak wat minder.
- Zijn de panelen nog aangesloten en/of bijgehouden?
- Hoeveel stroom wekken de panelen op? Dat geeft een goed beeld van de capaciteit van de panelen.
- Hoe oud zijn de panelen en waarom doet de verkoper ze weg?
- Hoe oud is de omvormer? Een omvormer gaat acht tot tien jaar mee, dus houd daar rekening mee. De prijs van een nieuwe omvormer hangt af van de soort omvormer, maar reken op minimaal € 800.
Tip. Laat u informeren over de beste ligging van de panelen zodat u verzekerd bent van optimale zonopname. De perfecte ligging levert u immers de meeste opbrengst op.
Wie gaat de panelen installeren?
Een installateur zal niet snel tweedehandse systemen installeren. Tip. Zoek eerst uit of u iemand heeft die de zonnepanelen kan installeren. Tip. Voer het elektrawerk alleen zelf uit als u daar veel ervaring mee heeft. Werk alleen op een schuin dak als u weet wat u doet en u goed gezekerd bent.
Garantie tot de voordeur?
Installateur. Als een installateur de zonnepanelen wil installeren, zal hij geen garantie geven op de omvormer en de zonnepanelen. Hij zal alleen garantie geven op een correcte installatie. Tip. Houd daar rekening mee in de prijs die u afspreekt. Tip. Vraag offertes op bij erkende installateurs en vergelijk de kosten en kwaliteiten van nieuwe en tweedehandse zonnepanelen. Tip. Als particulier kunt u de btw over de aanschafprijs van zonnepanelen terugvragen. Dat kan niet altijd bij tweedehandse zonnepanelen. Houd daar rekening mee bij uw berekening.
Kopen van een particulier. Wat als de zonnepalen toch niet goed zijn? Als u de zonnepanelen heeft gekocht bij een particulier, bijv. via Marktplaats, heeft u in principe geen garantie.
Wanprestatie of dwaling. Soms kunt u de verkoper wel aanspreken. Belangrijk is dan wat u mocht verwachten van de zonnepanelen en of u dat kunt bewijzen. Ook telt mee of u goed onderzoek heeft gedaan of dat de verkoper u verkeerd heeft ingelicht. Alleen dan heeft het zin de verkoper aan te spreken vanwege wanprestatie of dwaling. Tip. Bewaar de gegevens van de verkoper goed voor het geval dat. Tip. Stel de verkoper eerst in gebreke en overleg waar de gebreken vandaan kunnen komen. Beoordeel dan of het zin heeft naar de rechter te stappen. Maak een kosten-batenanalyse.