ERFRECHT - 11.12.2019

Wie erft uw digitale data?

Als u komt te overlijden, gaan al uw zaken over naar uw erfgenamen. Dus ook uw onderneming, uw administratie, uw foto’s, enz. Hoe zit dat met alle informatie die u online heeft opgeslagen?

Digitaal is niet overdraagbaar. Fysieke spullen, zoals ordners, foto’s, enz. gaan bij overlijden gewoon over op uw erfgenamen. Digitale data zijn echter niet altijd overdraagbaar. En u heeft, misschien zonder dat u het weet, diverse digitale accounts. Privéaccounts of businessaccounts voor uw bedrijf, zoals socialemedia-accounts, websiteaccounts, e-mailaccounts, Google- en Microsoft-accounts, enz.

Laat weten wat u wilt. De meeste erfgenamen willen graag dat na het overlijden bijv. Facebookaccounts verwijderd worden. Maar wat wilt u? U kunt in uw testament ook vastleggen wat er met uw digitale accounts moet gebeuren.

Toegang tot uw digitale accounts

Maak een lijst. U kunt een lijst met digitale accounts en inloggegevens achterlaten voor de nabestaanden. Dat gebeurt ook veel. Doe het wel veilig in bijv. een wachtwoordenkluis, zoals KeePass of LastPass, of een echte fysieke kluis. Let op. Uw nabestaanden hebben dan overal toegang en kunnen accounts verwijderen, maar officieel mogen zij niet op uw accounts inloggen. Ook niet als u overleden bent.

Uw socialemedia-accounts

Gekoppelde accounts. Veel sociale media kennen privéaccounts en zakelijke accounts. Vaak zijn die aan elkaar gekoppeld. We hebben de belangrijkste sociale media voor u op een rijtje gezet. Inmiddels hebben deze social media op een of andere manier wel procedures ontwikkeld voor het verwijderen van een account.

Facebook in Instagram. Wilt u niet dat uw pagina na uw overlijden wordt verwijderd? Leg dit dan vast en maak een Facebookvriend nu al contactpersoon voor uw herdenkingspagina. Nabestaanden kunnen anders wel Facebook verzoeken om uw account te verwijderen. Hetzelfde geldt voor Instagram-accounts.

LinkedIn en Twitter. Ook bij LinkedIn en Twitter kan er met een speciaal formulier verzocht worden om uw account bij overlijden te verwijderen.

Pinterest. Nabestaanden kunnen Pinterest een e-mail sturen met het verzoek een account te verwijderen. Over de verdere procedure maakt men weinig bekend.

Google. Google kent vele soorten producten: Google Mijn Bedrijf, G-mail, YouTube, Google Drive, AdSense, AdWords, enz. Let op. Er is een online procedure om na een overlijden een account te sluiten en te verwijderen, maar vanwege Amerikaanse wetgeving geeft Google op voorhand geen garantie dat een account ook echt verwijderd wordt.

Download een overzicht met websiteadressen om socialemedia-accounts na overlijden te verwijderen van http://tipsenadvies-landbouw.nl/download (LB 22.06.05).

Op voorhand regelen

Na overlijden niet overdraagbaar. Digitale data zijn na een overlijden (nog) niet overdraagbaar. Daar moet de wet eerst voor worden aangepast. Regel dus op voorhand dat uw erfgenamen toegang krijgen tot uw accounts. Denk daarbij niet alleen aan sociale media, maar ook aan alle digitale accounts. Dus ook uw telefoon- en internetabonnementen, website, clouddiensten, Google-account, Office 365-account, enz.

Uw digitale data zijn niet overdraagbaar aan uw erfgenamen. Officieel mag men niet inloggen in uw accounts, maar u kunt toch uw inloggegevens aan hen nalaten. Doe dat wel veilig. In ons overzicht vindt u de wijzen waarop nabestaanden kunnen verzoeken socialemedia-accounts na overlijden te verwijderen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01