VERZEKERINGEN - 29.10.2020

In coronatijd per e-bike thuisbezorgen?

Als u medewerkers de weg opstuurt met een e-bike om maaltijden te bezorgen, dan brengt dat risico’s met zich mee. Wat als u dat wilt afdekken?

Wist u dat? Volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) wordt een e-bike beschouwd als een motorrijtuig. U hoeft hier echter geen WAM-verzekering voor af te sluiten. Volgens het Besluit vrijstelling gemoedsbezwaarden aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen is de bezitter van een fiets met trapondersteuning vrijgesteld van de verplichting tot het sluiten van een verzekering als bedoeld in de WAM. Let op. De ontheffing geldt alleen voor e-bikes met een maximale snelheid van 25 km/uur. Voor speed pedelecs (fietsen die harder kunnen dan 25 km/uur) geldt wel een WAM-verzekeringsplicht. Indien u niet verplicht bent om een WAM-verzekering af te sluiten, hoe dekt u dan het aansprakelijkheidsrisico af?

Privégebruik. Schade die veroorzaakt wordt bij particulier gebruik met een e-bike en waarvoor de bestuurder van de e-bike aansprakelijk is, valt doorgaans onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Let op. Wordt de schade echter veroorzaakt tijdens zakelijk gebruik, bijv. tijdens het bezorgen van maaltijden, dan valt de schade niet onder de dekking van de AVP!

Zakelijk gebruik. Schade die veroorzaakt wordt met een e-bike van uw horecabedrijf, valt ook niet altijd onder de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Dit is afhankelijk van de maatschappij waarbij u de verzekering heeft lopen. Let op. Controleer de polisvoorwaarden van de AVB of schade door fietsen met elektrische trapondersteuning verzekerd is. Is dit niet, neem dan contact op met uw verzekeringsmaatschappij of u dit met een losse aansprakelijkheidsverzekering (WA) kunt verzekeren.

WEGAM-verzekering. U bent volgens de werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen (WEGAM) verplicht om alle schade (zoals ziekenhuis- en revalidatiekosten, tot de aanvulling op de arbeidsongeschiktheidsuitkering) te vergoeden als uw werknemer tijdens zijn werk een verkeersongeval krijgt. Een WA-verzekering dekt geen letselschade van de bestuurder van de e-bike. Evenmin wordt dit gedekt door een AVB. U kunt zich voor deze schade verzekeren met de WEGAM-verzekering. Een ruime prijsindicatie is circa € 9 per werknemer per maand.

Bekijk met uw verzekeringsadviseur of werknemers met een e-bike wel verzekerd zijn tijdens bezorgdiensten. Zo niet, overweeg dan een WEGAM-verzekering.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01