BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.10.2020

Pas op met geld lenen bij uw BV, houd het zakelijk!

In de huidige coronacrisis lijkt het erg aantrekkelijk om een lening af te sluiten bij uw eigen BV. Daar zitten echter de nodige risico’s aan, zo bleek onlangs weer. Wat speelde er en waar moet u op letten als u niet de fout in wilt gaan?

Lenen? Een lening afsluiten bij uw eigen BV, is een effectief middel om belastingheffing uit te stellen. U geniet dan namelijk geen loon of dividend, maar ‘slechts’ een lening die u te zijner tijd weer terug moet betalen. Belastingheffing is dus niet aan de orde, maar u beschikt al wel over de nodige pecunia. In 2017 bedroeg het totaal aan leningen zo’n € 58 miljard. Daarom heeft de wetgever de omvang van leningen bij de eigen BV per 2023 gemaximeerd op € 500.000. Dat betekent echter niet dat u tot die tijd maar uw gang kunt gaan, zo bleek onlangs. Waar ging uw collega de fout in?

Zakelijkheid staat voorop

Als u een lening bij uw BV afsluit, is het van belang dat u hierbij voor de BV de zakelijkheid van de transactie in acht neemt. Eigenlijk zou u zich moeten afvragen of de BV de lening ook aan een derde, die geen dga van de BV is, onder dezelfde voorwaarden zou verstrekken. Is dit niet het geval, dan zal de fiscus ervan uitgaan dat de lening materieel overeenkomt met een uitdeling, met belastingheffing in box 2 als gevolg.

Enige inkomensbron. In een zaak die onlangs speelde voor de rechtbank Breda, had de BV van uw collega zich niet echt zakelijk opgesteld. De man had een rekening-courantschuld die in de loop der tijd was opgelopen tot een bedrag van bijna € 1,7 miljoen. De man had geen ander inkomen en dus werd het geld van de lening besteed aan uitgaven voor levensonderhoud. De man had verder geen inkomen en betaalde dus ook nauwelijks belasting. De inspecteur trok de zakelijkheid van de lening echter in twijfel en bestempelde de opgenomen gelden als uitgekeerd dividend. Het kwam de dga op de nodige navorderingen met boetes te staan. De rechter moest onlangs beslissen of dit terecht was (ECLI:NL:RBZWB:2020:3061) .

Zakelijkheid ver te zoeken. Uit de uitspraak blijkt overduidelijk dat de zakelijkheid voor wat betreft de lening ver te zoeken was. Van de lening was niets op papier gezet, over terugbetaling of aflossing van de lening werd niet gesproken en er waren geen zekerheden gesteld. Rente werd niet betaald maar bijgeschreven, zodat het bedrag van de lening jarenlang toenam. De rechter was dan ook duidelijk in zijn oordeel dat de lening terecht was aangemerkt als uitdeling en liet de navorderingen en boetes in stand. Vette pech dus ...

Wat kunt u hiervan opsteken?

Er is in beginsel niets op tegen als u bij uw BV een lening afsluit. De lening moet echter wel reëel zijn, dus zet het een en ander op papier, zorg voor onderpanden, bereken een reële rente en leg een aflossingsschema vast waar u zich ook aan houdt. Let op. De wetgever heeft weliswaar aangekondigd dat leningen bij een BV vanaf 2023 worden gemaximeerd op € 500.000, maar heeft ook laten weten dat dit niet betekent dat leningen onder dit bedrag of tot 2023 niet aan de fiscale voorwaarden hoeven te voldoen. Houd u dus aan de hiervoor genoemde uitgangspunten, anders kan het u duur komen te staan. Naast de navordering werd uw collega ook getrakteerd op een boete van 50%, dus bezint eer ge begint. Schroom ook niet om bij twijfel uw inspecteur te contacten, zodat u vooraf kunt bespreken of bijv. de afgesproken rente wat hem betreft akkoord is. U voorkomt zo mogelijke discussies in de toekomst. Let op. U moet nu dus extra alert zijn, als er privé ‘niets meer is’, kunt u dus niet onbeperkt de BV ‘leegeten.

Een model Lenen bij uw BV vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 24, nr. 15.

Sluit u een lening af bij uw eigen BV, zorg er dan voor dat u zakelijke voorwaarden hanteert. Dit betekent dat u het een en ander schriftelijk vastlegt, een reële rente betaalt, zekerheden stelt en een aflossingsschema afspreekt waar u zich aan houdt. Download ons model Lenen bij uw BV! U kunt dus niet onbeperkt uw BV ‘leegeten’!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01