WERKGEVERSZAKEN - 15.02.2021

Nieuwe wet beperkt de fiscale boete bij ontslagvergoeding

Op 1 januari 2021 is de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen (met terugwerkende kracht) ingegaan. Wat betekenen deze regels voor u, uw praktijk en uw werknemers? Wat verandert er aan de RVU-heffing en hoe gunstig is dit?

Wat is de RVU?

Eigen keuzes. In de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen zijn maatregelen uit het Pensioenakkoord uitgewerkt met als doel werknemers meer ruimte te bieden om eigen keuzes te maken ten aanzien van het pensioen. Een van deze maatregelen is een wijziging in de regeling voor vervroegde uittreding (RVU).

Eerder stoppen. De nieuwe regeling voor de RVU kan ook voor uw praktijk van belang zijn, omdat wellicht niet al uw medewerkers gezond de ‘eindstreep’ halen. Het begrip ‘zwaar beroep’ biedt helaas geen maatwerk voor alle werknemers. De nieuwe RVU-regels kunnen ook uitkomst bieden als u om andere redenen het dienstverband wilt beëindigen met een werknemer die dicht bij pensionering zit.

Deels met terugwerkende kracht. De nieuwe regels inzake de RVU gelden sinds 1 januari 2021 en zijn dus nu al geldig.

Wat betekent de wijziging voor u?

Oude RVU, boete voor werkgever. De ‘oude’ RVU-regeling hield in dat u als werkgever een RVU-boete verschuldigd was van 52% eindheffing als u een werknemer die een paar jaar voor zijn pensionering zat, een vergoeding betaalde om hem financieel in staat te stellen om de periode tot aan de pensionering te overbruggen.

Nieuw, vijf jaar lang geen heffing. Daar komt nu verandering in. De komende vijf jaar mag u als werkgever aan een werknemer een vergoeding meegeven zonder dat u tegen een RVU-heffing aanloopt.

Voorwaarden. Natuurlijk moet u als werkgever aan de nodige voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de RVU-vrijstelling. Twee belangrijke voorwaarden voor de vrijstelling gaan over het ingangsmoment en over het bedrag dat uiteindelijk wordt betaald aan de medewerker.

  • U mag de vergoeding toekennen over (maximaal) 36 maanden, direct voorafgaand aan het bereiken van de AOW-leeftijd door uw werknemer.
  • Het bedrag dat u per maand ten hoogste vrijgesteld kunt betalen, is het bedrag dat (na vermindering van loonbelasting en premie volksverzekeringen) gelijk is aan de (netto) AOW-uitkering.

Wat kunt u met deze nieuwe regels?

Meewerken zonder boete. Als werkgever kunt u nu dus de komende vijf jaar meewerken aan een beëindigingsregeling onder toekenning van een vergoeding, zolang u maar de voorwaarden van de RVU-vrijstelling respecteert.

Wel of geen vergoeding? Of u als werkgever daadwerkelijk een vergoeding kunt meegeven en wat redelijk is, zal afhangen van de volgende omstandigheden:

  • Wat is de reden voor de beëindiging?
  • Wie neemt daartoe het initiatief?
  • Welke afspraken worden er verder gemaakt?

Kunnen en willen. Deze punten kunnen van belang zijn voor wat redelijk en wat mogelijk is. Bij het treffen van een regeling is van belang dat u en uw werknemer beide open moeten staan voor een regeling. U kunt hem of haar niet dwingen om eerder te vertrekken. Het omgekeerde is ook waar. U bent als werkgever nooit verplicht om mee te werken als een werknemer graag met een regeling eerder uit dienst wil.

Niet iedere werknemer haalt probleemloos zijn pensioen. Sinds 1 januari 2021 kunt u zonder het risico van een RVU-heffing een ‘vertrekregeling’ treffen met uw werknemer. Dit moet voor beide partijen vrijwillig zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01