IN DE PIJPLIJN - 15.03.2021

Geen btw-aftrek bij meer dan 90% privégebruik?

Huidige regeling. Momenteel kunnen btw-ondernemers die btw-belaste prestaties verrichten, roerende investeringsgoederen die gedeeltelijk privé worden gebruikt voor de btw geheel als zakelijk vermogen aanmerken. Daardoor kan alle btw op de aanschaffingskosten worden afgetrokken. Vervolgens wordt er dan elk jaar een btw-correctie gemaakt voor het privégebruik. Dit speelt bijv. bij een auto die zowel zakelijk als privé gebruikt wordt. Bij onroerende zaken is de btw op de aanschaffingskosten slechts aftrekbaar voor zover de onroerende zaak zakelijk wordt gebruikt. Deze regeling gaat binnenkort op de schop.

Wat gaat er veranderen? De Europese Commissie heeft namelijk Nederland gemachtigd om de btw-aftrek geheel uit te sluiten op het moment dat er sprake is van meer dan 90% privégebruik, gebruik voor niet-bedrijfsdoeleinden of gebruik voor niet-economische activiteiten. Let op.  Op het moment dat een ondernemer bijv. een auto heeft gekocht die hij maar voor 5% zakelijk gebruikt, mag niet meer de gehele btw in aftrek worden gebracht om vervolgens de btw af te dragen over het privégebruik. Hetzelfde geldt voor een pand. Als dit pand voor minder dan 10% zakelijk wordt gebruikt, kan de btw niet meer aftrekbaar zijn.

Wanneer gaat dit in? Deze machtiging is ingegaan op 1 januari 2021 en eindigt waarschijnlijk eind 2023. In de wandelgangen hebben wij vernomen dat door de machtiging het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) waarschijnlijk komt te vervallen en zoals in België de btw-aftrek op de aankoop van een zakelijke auto wordt beperkt tot een bepaald percentage. De btw-correctie privégebruik auto zou dan vervallen. Hoe het een en ander er precies uit komt te zien, is op dit moment niet duidelijk. Wij houden u op de hoogte.

Binnenkort wordt het recht op btw-aftrek bij meer dan 90% privégebruik uitgesloten. Hoe de regeling er precies komt uit te zien, is nog niet duidelijk. Wij houden u op de hoogte.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01