WONINGHUUR - 12.05.2021

Drie nieuwe wetten voor betaalbare huur woonruimte

De Eerste Kamer heeft ingestemd met wetsvoorstellen die huurwoningen betaalbaar moeten houden. Verhuurders kunnen maatwerk toepassen en huurders financieel tegemoetkomen. Huren in de vrije sector kunnen maar beperkt stijgen.

Positie van de verhuurder. Er zijn in 2021 drie nieuwe wetten aangenomen. Welke wetten zijn dat en wat betekenen ze voor de verhuurder?

1. Tijdelijke huurkorting

Maximale huurverhoging. Het gaat om een maximum aan huurverhogingen:

  • voor de gereguleerde huursector. Voor de sociale sector geldt dat het maximale huurverhogingspercentage voor 2021 op 0% wordt gezet. Dit betekent dat huurders tot 1 juli 2022 geen jaarlijkse huurverhoging krijgen, ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging. Woningcorporaties en grotere verhuurders worden tegemoetgekomen via de verhuurderheffing. Voor de kleinere verhuurders wordt nog uitgezocht of er mogelijkheden voor tegemoetkoming zijn;
  • voor de vrije sector. Tot nu toe zat er in de vrije sector geen wettelijk maximum op de jaarlijkse verhogingen. Vanwege het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten’ wordt de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector de komende drie jaar gemaximeerd op inflatie plus 1%. Het gaat om huurwoningen waarbij de kale huurprijs boven de toenmalige liberalisatiegrens lag. Voor huurcontracten die in 2021 ingaan, is dat € 752 per maand.

Let op. Naast de beperkte huurstijging kunnen alle huurders in de vrije sector straks bij geschillen over huurverhogingen aankloppen bij de Huurcommissie. Tot nu toe konden alleen huurders die een sociale woning huren een beroep doen op de Huurcommissie.

Afwijkend bij renovatie. De huurverhoging vanwege woningverbetering (renovatie) mag wel hoger zijn dan inflatie plus 1%. De verhoging moet in redelijke verhouding staan tot de kosten die de verhuurder heeft gemaakt voor de nieuwe, toegevoegde voorzieningen. Ook hiervoor kunnen de huurder of de verhuurder aankloppen bij de Huurcommissie.

2. Inkomensgrenzen Woningwet

Inkomensgrens verhoogd. De inkomensgrens voor sociale huurwoningen van woningcorporaties wordt voor meerpersoonshuishoudens vanaf 2022 voor drie jaar verhoogd (prijspeil 2021: van € 40.024 naar € 44.196). De inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens blijft € 40.024.

Lokaal maatwerk. Woningcorporaties krijgen vanaf 2022 meer ruimte om lokaal maatwerk toe te passen bij hun woningtoewijzing op het moment dat daar behoefte aan is. De zogenoemde ‘lokale vrije toewijzingsruimte’ was standaard 10%. Dit wordt 15% als daar behoefte aan is. Als lokaal maatwerk niet noodzakelijk is, dan wordt de vrije toewijzingsruimte 7,5%.

Huurkorting. Verhuurders (ook andere verhuurders dan woningcorporaties) kunnen huurders een tijdelijke huurkorting geven als deze tijdelijk met financiële problemen kampen.

3. Inkomensafhankelijke huurverhoging

Voor een betere doorstroming kunnen verhuurders vanaf 1 juli 2022 de maandhuur van mensen met een hoog middeninkomen (bijv. een meerpersoonshuishouden met een inkomen boven de € 54.478 - prijspeil 2021) jaarlijks met maximaal € 50 verhogen. Mensen met een hoog inkomen, zoals eenpersoonshuishoudens met meer dan anderhalf maal het modaal inkomen, mogen jaarlijks een huurverhoging van maximaal € 100 per maand krijgen.

Pas de voor u als verhuurder geldende nieuwe regels toe en bekijk welke huurverhogingen er mogelijk zijn en wellicht in uw voordeel kunnen werken. Realiseer u dat ook huurders in de vrije sector nu naar de Huurcommissie kunnen stappen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01