BOER EN BEDRIJF - 12.05.2021

Natuurterrein en plaatsingsruimte

De hoeveelheid mest die u op natuurterrein mag gebruiken, hangt onder andere af van het contract. Hoeveel ruimte heeft u voor bijv. het uitscharen of bemesten? Hoeveel fosfaat mag u meetellen voor de mestverwerkingsplicht en grondgebondenheid?

Hoeveelheid ruimte en contract

De wijze waarop in het contract is beschreven hoeveel mest u mag gebruiken, bepaalt hoeveel ruimte u heeft.

Kilogrammen in het contract. Staat er in uw contract hoeveel kilogrammen stikstof en fosfaat u per hectare mag gebruiken, dan zijn deze afspraken het uitgangspunt. De beweiding en/of bemesting moet binnen de vastgelegde ruimte vallen. De hoeveelheid fosfaat per hectare telt mee als fosfaatplaatsingsruimte voor de mestverwerkingsplicht en de grondgebondenheid.

Dierlijke mest in ‘GVE’s en/of tonnen’. Mag u beweiden en/of bemesten, maar is het gebruik vastgelegd in bijv. GVE’s en/of tonnen mest per hectare, dan mag u mest gebruiken. Het gebruik moet passen binnen deze afspraken. Daarnaast geldt de standaardnorm van 170 kg stikstof en 70 kg fosfaat per hectare grasland. U mag ondanks bij ruimere afspraken nooit meer beweiden en/of bemesten dan de standaardnorm. Voor de mestverwerking en grondgebondenheid mag u de fosfaatnorm van 70 kg per hectare bij de fosfaatruimte optellen.

Geen grasland dan 20 kg. Is uw perceel natuurterrein geen grasland, dan geldt de standaardnorm van 20 kg fosfaat per hectare. Deze standaard fosfaatnorm geldt zowel voor de maximale beweiding/bemesting als voor de mestverwerkingsplicht en de grondgebondenheid. Voor stikstof is er geen norm opgenomen.

Hoeveelheid niet vastgelegd?

Beweiding/bemesting zonder restricties? Heeft u een contract waarin wel wordt aangegeven dat beweiding en/of bemesting is toegestaan, maar de hoeveelheid is niet vastgelegd, dan moet u zich houden aan de hiervoor genoemde standaardnormen. De hoeveelheid mest die u gebruikt op het natuurterrein door beweiding en/of bemesting mag in totaliteit niet groter zijn dan de standaardnorm. In deze situatie mag u voor de mestverwerking en de grondgebondenheid rekenen met de standaard fosfaatnorm (70/20) kg per hectare.

Ruimte benutten

De hoeveelheid mest die u mag gebruiken op het natuurterrein, mag u niet bij de standaard gebruiksruimte optellen. U moet het daadwerkelijke gebruik registreren. Voor de mestverwerkingsplicht en de grondgebondenheid telt de ruimte ‘altijd’.

Registratie gebruiksnormen

De mest die u op het natuurterrein gebruikt, kunt u ook daar ‘ten laste’ laten komen. Bij beweiding moet u door middel van een eigen administratie aan kunnen tonen hoeveel dieren daar zijn geweid. De mestproductie van deze dieren komt dan niet meer ten laste van de gebruiksnormenberekening. Voert u mest af naar het natuurterrein, dan moet u de afvoer registreren met een Vervoersbewijs dierlijke meststoffen. De hoeveelheid afgevoerde mest komt dan ook ten laste van het natuurterrein.

Mestverwerking en grondgebondenheid. Mag u dierlijke mest gebruiken op het natuurterrein, dan mag u de fosfaatnorm van het natuurterrein altijd meetellen voor de fosfaatruimte van de mestverwerking en de grondgebondenheid. U hoeft, anders dan bij de gebruiksnormen, de beweiding/bemesting niet daadwerkelijk uitgevoerd te hebben.

Pacht u natuurterrein, bepaal dan op basis van het contract hoeveel mest u mag gebruiken. De ruimte kunt u onder andere benutten voor beweiding en/of mestafvoer, maar ook voor de mestverwerkingsplicht en de grondgebondenheid.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01