PRIVÉ - 25.05.2021

Nog snel profiteren van de ‘jubelton’?

Er gaan in politiek Den Haag stemmen op om de zogenaamde ‘jubelton’ af te schaffen. Vooral linkse partijen willen de overdracht van kapitaal binnen de familie beperken. Hoogste tijd om nog snel te profiteren van deze belastingvrije schenking?

Vermogensoverheveling. Nu de jubelton flink onder vuur ligt, kan het slim zijn om hier nog snel van te profiteren. Het stelt u immers in staat om een mooi bedrag belastingvrij door te schuiven naar de volgende generatie. Daar komt nog bij dat spaargeld op dit moment geen of zelfs een negatief rendement heeft.

Verhoogde schenkingsvrijstelling

Voor de eigen woning. Sinds enkele jaren mag er een belastingvrije schenking worden gedaan op voorwaarde dat deze wordt gebruikt voor de eigen woning. Het kan dan gaan om aankoop van een eigen woning of het verbouwen hiervan, maar ook om het aflossen van de hypotheek. De ontvanger hoeft niet per se uw kind te zijn. Een familierelatie is niet vereist, maar zal in de praktijk wel vaak voorkomen. Voor 2021 bedraagt het belastingvrij te schenken bedrag maximaal € 105.302.

Leeftijdsgrens. De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Verder mag hij van de schenker slechts eenmaal in zijn leven deze jubelton ontvangen. Tip 1. Dit betekent echter niet dat een ontvanger niet vaker een dergelijke schenking kan krijgen. Van verschillende schenkers is dit namelijk wel toegestaan. Tip 2. Is uw kind reeds 40 jaar maar zijn partner niet, dan kunt u alsnog gebruikmaken van deze vrijstelling. Tip 3. De leeftijdsgrens wordt getoetst op het moment van de schenking. De feitelijke aanwending van de jubelton kan buiten de leeftijdsgrens plaatsvinden, omdat de schenking binnen drie jaar (met inbegrip van het jaar van de schenking) aangewend moet worden. Als de begiftigde dit jaar de leeftijd van 40 jaar bereikt, maar de jubelton nu nog niet kan aanwenden voor de eigen woning maar in de komende jaren wel, wordt de jubelton op deze manier alsnog veiliggesteld.

Maximaal profiteren

Samenloop. Hoe kunt u als familie maximaal profiteren van deze regeling? Door ieder afzonderlijk een jubelton te schenken? Dat werkt niet altijd. Als ouders ieder aan één kind deze schenking doen, dan geldt er een samenloopregeling. Dergelijke schenkingen worden als één aangemerkt. Ouders kunnen aan hun kind samen dus slechts eenmaal de jubelton schenken. Let op. Dit geldt opmerkelijk genoeg ook als zij zijn gescheiden.

Grootouders. Ook bij schenkingen door grootouders geldt dat zij in beginsel niet aan hetzelfde kleinkind ieder een belastingvrije schenking van een ton kunnen doen. Hiervoor geldt echter wel een uitzondering. Gescheiden grootouders worden namelijk niet meer als een eenheid aangemerkt, in tegenstelling tot gescheiden ouders. Zodoende is het voor opa’s en oma’s die zijn gescheiden wel mogelijk om aan hetzelfde kleinkind ieder de jubelton te schenken. Tip. Uiteraard is het altijd mogelijk om als ouders en grootouders afzonderlijk een jubelton te schenken aan één (klein)kind.

Goed vastleggen

Om aanspraak te maken op deze schenkingsvrijstelling, moet het een en ander schriftelijk goed worden vastgelegd.

Een model Akte van schenking ten behoeve van de eigen woning kunt u downloaden van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 8.

Aangifte schenkbelasting. Daarnaast moet er binnen twee maanden na afloop van het jaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden, aangifte schenkbelasting worden gedaan.

De verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning biedt de mogelijkheid om aan een kind tussen de 18 en 40 jaar oud een bedrag van € 105.302 (2021) belastingvrij te schenken. Het kind moet het geld wel gebruiken voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van de eigen woning of om de eigenwoningschuld af te lossen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01