DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 25.05.2021

Wijziging lenings- of rekening-courantovereenkomst?

Veel dga’s hebben een geldlening of een rekening-courantverhouding afgesloten bij hun eigen BV. Kan de overeengekomen rente, gelet op de lage rentestand, nu zomaar aangepast worden? Hoe zit dat?

Schriftelijk vastleggen. Natuurlijk moeten de financiële verhoudingen tussen u als dga en uw eigen BV schriftelijk zijn vastgelegd en zakelijke voorwaarden bevatten.

Tegenstrijdig belang. Zorg er overigens ook voor dat deze overeenkomst ook uit anderen hoofde juridisch correct tot stand is gekomen. Zo zult u naast dga ook vaak bestuurder van de BV zijn. Volgens de wet mag een bestuurder echter niet deelnemen aan de besluitvorming als er sprake is van een tegenstrijdig belang tussen bestuurder en BV. Bij een door de BV verstrekte lening heeft de BV natuurlijk behoefte aan zo gunstig mogelijke voorwaarden waar het de hoogte van de rente, de verkregen zekerheden, etc., betreft. De dga wil uiteraard een zo laag mogelijke rente en zo weinig mogelijk expliciet vastgelegde zekerheden. Let op.  In dat geval moet het besluit tot het verstrekken van de geldlening worden genomen door de raad van commissarissen en bij gebreke daarvan door de algemene vergadering, tenzij de statuten een andere bepaling daaromtrent bevatten.

Huidige lage rente

Rentevaste periode. Stel dat er destijds een rente op de lening van de BV is overeengekomen van 4%. Kunt u dan zomaar, met het oog op de huidige lage rentestand, deze rente tussentijds verlagen? Dat zal vooral afhangen van wat daarover in de geldleningsovereenkomst is vastgelegd. Als er een rentevaste periode in staat, zal een renteaanpassing na deze datum, mits zakelijk, geen probleem opleveren.

Geen rentevaste periode. Veel overeenkomsten bevatten echter geen rentevaste periode. Dan is het niet zakelijk om zomaar de rente te verlagen, zonder dat de BV bijv. aanvullende zekerheid verkrijgt. Hoewel dit in de praktijk lijkt mee te vallen, kan de Belastingdienst zich op het standpunt stellen dat de dga door de BV (belast als uitdeling) wordt bevoordeeld.

Aflossen en opnieuw lenen. Beschikt u over liquiditeiten om de geldlening tussentijds (substantieel) af te lossen, om vervolgens een nieuwe geldleningsovereenkomst aan te gaan, dan zal een herziening van de voorwaarden, mits wederom zakelijk, geen probleem zijn. Neem dan in ieder geval ook een rentewijzigingsbeding op. Tip. Als u de rente periodiek gelijkstelt aan de hoogte van de geldende marktconforme bankrente met een kleine procentuele opslag, zorgt u er nog simpeler voor dat de rente niet uit de pas loopt.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 8 vindt u:• Voorbeeld rentewijzigingsbeding • Rekentool Onderbouwing rente rekening-courant

Negatieve rente?

Geld bij dga parkeren. Vrijwel alle banken hanteren inmiddels een negatieve rente over aangehouden banktegoeden. Ook uw BV wordt daarmee geconfronteerd als de BV over een bepaald banktegoed beschikt. Stel nu dat de BV deze gelden, voor zover deze de limiet overschrijden, niet bij de bank parkeert, maar bij u als dga. Kunt u dan ook (negatieve) rente vergoed krijgen van de BV?

Is negatieve rente zakelijk? Vanuit het oogpunt van de BV is dat zakelijk, zeker als deze negatieve rente die aan de dga wordt vergoed, lager is dan de negatieve rente die de bank in rekening brengt. Hoewel alleszins pleitbaar, is het onzeker of dit fiscaal standhoudt. De negatieve bankrente wordt immers met name veroorzaakt door het door de Europese Centrale Bank gevoerde monetaire beleid. Bedenk daarbij ook dat de negatieve rente dan bij u als dga zal worden belast.

Zorg voor een goede geldleningsovereenkomst met zakelijke voorwaarden die ook op juiste juridische grondslag is gebaseerd. Sluit zo mogelijk aan bij de marktrente (met een kleine opslag). Overleg de wijzigingen vooraf met uw adviseur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01