RECHT - 07.09.2021

Eén adviseur voor alle vennoten

Waarschijnlijk heeft u uw accountant of belastingadviseur een ruime opdracht gegeven om uw zaken te regelen. Handig, maar wat zijn de voors en tegens?

Jaar na jaar. Veel ondernemers hebben jaren achtereen dezelfde adviseur. Voor medici en paramedici is dit niet anders. Als de (para)medicus participeert in een maatschap of vennootschap onder firma (Vof), ‘doet’ deze adviseur vaak zowel de administratie van de maatschap of de Vof als die van de afzonderlijke vennoten. Vaak is dit handig voor de onderlinge afstemming, maar het is wel van belang om te weten of er sprake is van tegenstrijdige belangen tussen de vennoten onderling of tussen de vennoten en de Vof of maatschap.

Van horen zeggen. Bij tegenstrijdige belangen kan het ook gaan om informatie. De adviseur is soms van dingen op de hoogte die niet aan de betrokkene zelf verteld zijn. Tip. Ga na hoe de adviseur omgaat met deze informatie en hoe hij zijn onpartijdigheid behoudt.

Vertrouwensband. Door de vaak langdurige relatie ontstaat er een vertrouwensband. Zo’n vertrouwensband maakt het voor beide partijen makkelijk om met elkaar te werken. Als er een jarenlange relatie bestaat, hoeft u immers niet steeds opnieuw uw (privé)gegevens toe te lichten.

Nadelen. Toch kunnen hieraan ook zeker nadelen kleven. Soms is een beetje (professionele) afstand heel nuttig. Uw adviseur zal dan minder snel geneigd zijn te veel met u ‘mee te denken’ en u zult waarschijnlijk niet alles wat uw adviseur beweert zonder meer voor waar aannemen. Dit komt de samenwerking (uiteindelijk) alleen maar ten goede.

Opdrachtbevestiging. Als u met een nieuwe adviseur in zee gaat, is het van belang om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. In veel gevallen staan de belangrijkste afspraken al in de opdrachtbevestiging.

Volmacht. Besteed ook aandacht aan de volmacht die (eventueel) in de opdracht begrepen is. Wat mag de adviseur namens u doen en wat niet? Voor de gehele opdracht geldt dat de adviseur zeer terughoudend moet zijn als er sprake is van (mogelijk) tegenstrijdig belang tussen de opdrachtgevers. Stel dit uitdrukkelijk aan de orde. Volmacht of niet, vaak zal uw adviseur echter willen dat u voor akkoord tekent. Uiteraard tekent u niet ongezien.

Veel ondernemers hebben een vertrouwensband met hun adviseur. Blijf kritisch en bewaar professionele afstand, zeker als de adviseur ook voor uw medevennoten werkt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01