BEVEILIGING - BACK-UP - 05.10.2021

Betaalbare manieren om een back-up te maken

Het is altijd mogelijk dat de schijf van uw computer het ineens begeeft en dan bent u al uw documenten en foto’s kwijt. Hoe kunt u zonder hoge kosten regelmatig een back-up maken?

Betaalbaar lokaal opslaan

Externe schijf. De eenvoudigste back-up maakt u door een externe schijf aan te sluiten op uw computer: ofwel een klassieke harde schijf (HD), ofwel een SSD (Solid State Drive). Meestal krijgt u bij een externe schijf ook back-upsoftware meegeleverd. Een SSD is betrouwbaarder en veel sneller dan een HD, maar ook twee tot drie keer duurder voor dezelfde opslagruimte. Een externe HD van 2 TB heeft u al voor zo’n € 75. Tip.  Als u incrementele back-ups maakt (dat wil zeggen: telkens alleen de nieuw bijgekomen data back-upt), dan heeft u niet veel voordeel aan de extra snelheid van SSD en volstaat dus een gewone harde schijf. Een back-up maken naar lokale opslag is in elk geval veel sneller dan back-uppen naar de cloud.

NAS. Bent u bereid om meer te betalen, dan kunt u ook kiezen voor een NAS (Network Attached Storage). In dat apparaat kunt u meerdere harde schijven plaatsen voor extra veel opslagruimte en door de netwerkverbinding kunt u daarmee een back-up maken van alle computers in uw thuisnetwerk. Reken wel op meerdere honderden euro’s voor het apparaat (zonder de schijven, die u apart koopt).

Betaalbaar in de cloud opslaan

Wilt u liever online opslaan, dan kunt u de beperkte gratis opslagruimte gebruiken bij bijv. Microsoft (5 GB op OneDrive en 1 TB als u een Office 365-abonnement heeft), Apple (5 GB op iCloud) of Google (15 GB op Google Drive). In de praktijk is dit alleen geschikt voor de back-up van een beperkt aantal foto’s of een aantal belangrijke documenten.

Heeft u meer opslagruimte nodig (tot 2 TB), dan kunt u bij elk van deze diensten (of bijv. bij Dropbox) betalen voor extra ruimte (meestal zo’n $ 10 per maand voor 2 TB). Al deze diensten bieden eenvoudige synchronisatiesoftware om vanuit meerdere toestellen (uw computer, uw smartphone) een back-up te maken naar de cloud.

Heeft u een back-up nodig van meer dan 2 TB aan data, dan kunt u het beste kiezen voor een gespecialiseerde back-updienst in de cloud, zoals Backblaze ( https://www.backblaze.com/cloud-backup.html ). Voor $ 7 per maand krijgt u daar onbeperkte, versleutelde back-upruimte voor één toestel (voor meerdere toestellen moet u een apart abonnement nemen). Let op.  Een nadeel van erg grote back-ups in de cloud is wel dat de initiële upload van uw data heel veel tijd in beslag kan nemen. Latere incrementele back-ups nemen slechts enkele minuten in beslag. Ook het weer downloaden van een volledige back-up kan lang duren.

Back-upstrategie: volg de 3-2-1-regel

Voor het maken van back-ups kunt u het beste de 3-2-1-regel volgen.

3. Houd drie verschillende kopieën bij van uw data. Naast de data op uw eigen computer heeft u dus nog twee up-to-date kopieën die niet op uw computer staan.

2. Gebruik twee verschillende opslagmedia . Sla u back-ups op verschillende toestellen op, bijv. op een externe schijf en in de cloud.

1. Bewaar één back-up offsite . Houd zeker een kopie bij op een andere fysieke plaats dan waar uw computer zich thuis of op het werk bevindt. Dat kan een externe opslag zijn die u ergens anders bewaart of een opslagdienst in de cloud (of twee clouddiensten als u zelfs beschermd wilt zijn tegen het mogelijk tijdelijk uitvallen van een dienst).

Maak zeker werk van een veilige back-up van uw data. Dat kan voor een aanvaardbare prijs en uw kostbare foto’s en documenten zijn deze uitgave zeker waard. Ideaal is dat u de 3-2-1-regel volgt als back-upstrategie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01