Alle domeinen

2021 - Oktober

staking - 29.10.2021

Let op bij bedingen stakingswinstlijfrente

Om een stakingswinstlijfrente te kunnen bedingen bij de overnemer van de onderneming, is vereist dat de onderneming daadwerkelijk wordt overgedragen.

vestigingsplaats - 29.10.2021

De BV op Malta: ontwikkelingen

In de afgelopen periode zijn er de nodige procedures geweest over deze zogenoemde ‘Malta-structuren’. Deze pakten niet in alle gevallen gunstig uit voor de belanghebbenden en hun adviseur!

bedrijfsopvolging - 29.10.2021

BOR en verhuur vastgoed: iets meer duidelijkheid

In zijn arresten van 17 september 2021 heeft de Hoge Raad over de kwalificatie van verhuur van vastgoed als ondernemingsactiviteiten voor toepassing van de BOR een beetje opheldering gegeven.

eigen woning - 29.10.2021

Wetswijzigingen eigenwoningregeling 2022

In het wetsvoorstel ‘Overige fiscale maatregelen 2022’ zijn diverse wijzigingen ten aanzien van de eigenwoningregeling opgenomen om overkill weg te nemen.

loonheffing - 29.10.2021

Aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten

Aandelenoptierechten worden voornamelijk aan werknemers verstrekt om hen aan het bedrijf te binden. Het kabinet heeft bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend om de fiscale regeling voor aandelenoptierechten aan te passen.

wet dba - 29.10.2021

Dienstbetrekking bij platformbedrijven: duidelijkheid in zicht

Sinds de VAR-verklaring in mei 2016 haar rechtsgeldigheid verloor, bestaat er in de praktijk veel onduidelijkheid over de vraag wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie.

medeplegen - 29.10.2021

De belastingadviseur deed toch niet plegen

De Belastingdienst kan een vergrijpboete opleggen aan iemand die niet aan zijn verplichtingen voldoet, bijv. door een onjuiste aangifte te doen. In sommige gevallen is ook de adviseur dan de klos.

lijfrente - 29.10.2021

Ook werkgever kan lijfrentepremie betalen

Als een werkgever de lijfrentepremie voor een werknemer betaalt, is er voor de toepassing van belastingverdragen sprake van een lijfrente.

overdrachtsbelasting - 29.10.2021

Enkele valkuilen van de OVB

De overdrachtsbelasting is een belasting die relatief weinig aandacht krijgt, maar die van grote invloed kan zijn.

behoorlijk bestuur - 29.10.2021

De rechter en onevenredige gevolgen

De Belastingdienst hield te veel vast aan regeltjes. Misschien een wijze les voor ambtenaren.

bua - 29.10.2021

Vergeet de BUA-correctie in de laatste btw-aangifte niet

Een ondernemer die eten en drinken aan personeel verstrekt tijdens een vergadering, moet voor de aftrek van btw rekening houden met het BUA.

brexit - 29.10.2021

De bijzondere btw-positie van Noord-Ierland

Noord-Ierland is na de Brexit onderdeel gebleven van het douanegebied van de EU. Veelal zal transport over land naar Noord-Ierland via Groot-Brittannië gaan.

VOORRAAD - 29.10.2021

Waarderen voorraad aan het einde van 2021

Ieder jaar opnieuw vraagt uw adviseur u om de eindvoorraad te tellen. Dat is een lastig karwei, maar wel nodig om tot juiste jaarcijfers te komen. Maar tegen welke waarde waardeert u de getelde voorraad en telt ook de voorraad in uw koeling en vriezer mee?

BTW-AANGIFTE - 29.10.2021

Gecorrigeerde btw-aangifte 2021 voor 1 april 2022

Heeft u in 2021 over een tijdvak onvolledig of onjuist btw-aangifte gedaan, dan kan dat hersteld worden met een gecorrigeerde btw-aangifte (suppletie genoemd). Wat is goed om te weten?

INKOMSTENBELASTING - 29.10.2021

Laat heffingskortingen niet verloren gaan, ook voor partner dga

Vrijwel iedereen heeft recht op een of meer heffingskortingen. Deze mag u in mindering brengen op de te betalen belasting. Maar wat nu als u geen inkomen heeft? Hoe voorkomt u dan dat uw heffingskortingen verloren gaan?

INKOMSTENBELASTING - 29.10.2021

Haal pas na de jaarwisseling geld uit uw onderneming

Uw privévermogen wordt belast in box 3. De peildatum is 1 januari. Heeft u een onderneming of bent u dga, dan kunt u deze heffing goeddeels voorkomen. Wat zijn de voorwaarden en hoe dit u dat?

BTW-AANGIFTE - 29.10.2021

Btw-aangifte 2021 corrigeren in eerstvolgende aangifte of voor 1 april 2022?

Heeft u in 2021 over een tijdvak onvolledig of onjuist btw-aangifte gedaan, dan kan dat hersteld worden met een gecorrigeerde btw-aangifte (suppletie genoemd). Wat is goed om te weten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 27.10.2021

Aanslag BV 2021 voor 1 mei 2022 wijzigen

Uw BV krijgt ieder jaar een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting, zo ook destijds over 2021. Wat moet u richting 2022 wel nog even checken?

DGA - 27.10.2021

Het loon dat de BV aan zijn dga betaalt over 2021

Zoals u weet, geldt voor een dga een gebruikelijk loon waaraan de BV zich moet houden. Hoe zijn de regels voor dit loon voor 2021 als u dat voor dit jaar bepaalt?

PERSONEEL - 27.10.2021

Loonkostenvoordeel vergeten, voor 1 mei 2022 herstellen!

Als u personeel in dienst neemt dat normaal maar moeilijk aan een baan komt, heeft u onder voorwaarden recht op een tegemoetkoming in de loonkosten. Maar wat nu als u deze vergeet aan te vragen? Kan dit dan achteraf alsnog?

ONDERNEMERSCHAP - 27.10.2021

Geen omzet, maar wel ondernemer voor de Belastingdienst

Kunt u fiscaal als ondernemer worden aangemerkt, terwijl u geen of nauwelijks omzet genereert? Zo ja, onder welke voorwaarden? Onder andere de fiscale ondernemersaftrekken zijn het voordeel, maar wat besliste de rechter hier onlangs over?

ONROERENDE ZAKEN - 27.10.2021

Goed ventileren voor een gezonde werkomgeving

Voor een gezonde omgeving voor u, uw medewerkers en uw klanten, is goed ventileren belangrijk. Nu corona nog niet verslagen is en de winter voor de deur staat, is ventileren weer aan de orde. Hoe kan de ventilatiekaart u helpen?

KOSTENVERGOEDINGEN - 27.10.2021

Als u als werkgever wilt overstappen op een mobiliteitsbudget

We horen steeds meer geluiden dat werkgevers over willen naar een vast mobiliteitsbudget. Vandaar dat we hier aandacht besteden aan dit budget. Wat is het? Waarom zou u als werkgever hiervoor kiezen?

STUDIEKOSTENVERGOEDINGEN - 27.10.2021

Met succes studiekosten verhalen na ontslagname

Een studiekostenbeding is vaak de manier om hoogopgeleid personeel aan u te binden. De werknemer die tijdens de looptijd ervan vertrok, is dat duur komen te staan en moet € 14.000 aan kosten terugbetalen. Hoe pakt u dat goed aan?

PROCEDURE - 27.10.2021

Nut en noodzaak van advocaat bij arbeidsrechtzaken

Een lezer vertelde ons dat hij door een medewerker was gedagvaard met een loonvordering. Deze werkgever vond dat hij meer dan genoeg tegenargumenten had en dat hij geen advocaat nodig had. Hij wilde zijn eigen advocaat zijn.

ADMINISTRATIE - 27.10.2021

Medewerkersgegevens bewaren voor de AVG

Als werkgever legt u de gegevens van uw medewerkers vast in een of meer (goed beveiligde) dossiers, zoals het personeelsdossier en de salarisadministratie. Hoe moet u deze gegevens verwerken en hoelang moet u een en ander bewaren?

BELEID - 27.10.2021

Lichaamsgeur en onverzorgd uiterlijk van een medewerker

U geeft een medewerker graag een compliment over zijn nieuwe kleding of kapsel. Maar hoe bespreekt u het als een medewerker zichzelf slecht verzorgt, met vlekken op zijn kleding op het werk komt of als iemand onaangenaam ruikt?

ARBEIDSONGESCHIKT - 27.10.2021

Met coronaklachten niet naar het werk

Als een medewerker snotterig is, kan hij vaak best werken. Maar sinds corona is het advies om met deze klachten thuis te blijven. Hoe gaat u daar nu mee om?

LOON - 27.10.2021

Loonbeslag: voorkomen is beter dan genezen

Een loonbeslag kost u als werkgever veel geld, tijd en moeite. Bovendien veroorzaakt het veel stress en mogelijk uitval bij de betreffende werknemer. Wat kunt u doen om loonbeslag te voorkomen?

BELEGGEN - 27.10.2021

Inflatie terug: beleggen ‘inflatieproof’ maken

Jarenlang haalden centrale banken tevergeefs alles uit de kast om de inflatie een duw in de rug te geven. Recente cijfers laten echter zien dat inflatie terug is van weggeweest. Wat betekent dat nu en hoe kunt u de schade beperken?

FINANCIERING - 27.10.2021

Hypotheek: bank wil jaarrekening en accountantsverklaring

Mag een hypotheekverstrekker voor de inkomenstoetsing vragen naar de jaarrekening(posten) en accountantsverklaringen verlangen? Wat is er nu beslist over of een bank verplicht is tot het afgeven van een hypotheekofferte?

SCHENK- EN ERFBELASTING - 27.10.2021

Fiscale voordelen van schenkingen op papier benutten

Wat wordt er bedoeld met schenkingen op papier? Welke voor- en nadelen kleven daaraan? Hoe zit dat fiscaal? Wanneer is het wel (of niet) verstandig om papieren schenkingen te doen? Van welke factoren is dat afhankelijk?

INVESTERINGSAFTREK - 22.10.2021

Nog last minute investeringsaftrek 2021 binnenhalen, ook voor de BV

Misschien heeft u in het vierde kwartaal nog relatief kleine investeringen moeten doen. Om voor 2021 toch nog de drempel voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek te halen, kan het zijn dat u dit met een kleine investering nog lukt. Hoe?

ARBEIDSONGESCHIKT - 21.10.2021

“Met een snotneus blijf je thuis ...”

Een medewerker die verkouden is, kan vaak prima werken. Toch vindt onze overheid dat een medewerker met dergelijke klachten thuis moet blijven. En dan ...?

PATIËNTENRECHTEN - 21.10.2021

Bepaalde woorden of delen van een dossier vernietigen

Op grond van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) hebben patiënten het recht om gegevens in hun dossier in te zien, een kopie ervan te krijgen en het dossier te laten aanvullen of vernietigen. Hoe ver gaat dit recht?

PRIVACY - 21.10.2021

De functionaris gegevensbescherming binnen uw organisatie

De functionaris gegevensbescherming heeft op grond van de AVG die ook van toepassing is op zorginstellingen, belangrijke taken. Welke taken zijn dat en wat voegt het visiedocument van de Autoriteit Persoonsgegevens toe?

HUUR - 21.10.2021

Soort contract voor verhuur van een behandelkamer

Stel, u wilt een behandelkamer of praktijkruimte die niet altijd in gebruik is, gedurende bepaalde dag(delen) verhuren aan een andere arts of paramedicus. Welk soort contract moet u daar dan voor gebruiken en wat zijn de aandachtspunten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.10.2021

BV: voor 1 mei 2022 voorlopige aanslag

Ook de BV ontvangt altijd een voorlopige aanslag Vpb, zo ook destijds over 2021. Dat was tijdens de coronapandemie. Wat is belangrijk voor 1 mei 2022?

HANDELSPRAKTIJK - 21.10.2021

Misleid uw klant niet in de verkoopbrochure

Onlangs moest de verkoper van een penthouse een deel van de koopsom terugbetalen, omdat hij overdreven had in de verkoopbrochure. Wat mag er wel en wat mag er niet in een verkoopbrochure?

ICT-BEVEILIGING - 21.10.2021

Nieuwe beveiligingsstandaard: zero trust

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid publiceerde onlangs de brochure Bereid u voor op zero trust. Wat is dit en wat moet u hiervan weten?

CORONAMAATREGELEN - 21.10.2021

Uiterlijk 11.11.2021 vaststelling TVL eerste kwartaal 2021

Kreeg u eerder de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) over het eerste kwartaal van 2021, dan moet de definitieve vaststelling nog gebeuren. Waarom moet u dit uiterlijk 11 november 2021 17.00 uur gedaan hebben?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 19.10.2021

Wat als u het wifinetwerk niet meer kunt vinden?

Wanneer uw Windows 10-computer het wifinetwerk niet meer vindt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Welke stappen kunt u ondernemen om snel weer online te komen?

SOFTWARE - WINDOWS - 19.10.2021

Werken met meerdere Windows-bureaubladen

U kunt in Windows werken met meerdere bureaubladen. Maakt dat uw werk efficiënter? Hoe pakt u het aan?

BEVEILIGING - ANTIMALWARE - 19.10.2021

Een plan tegen ransomware

Een aanval met gijzelsoftware is een groeiende dreiging voor bedrijven, maar is vaak te voorkomen. Maak nu een actieplan en deel het met uw personeel.

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 19.10.2021

Uw adresboek opruimen

In het adresboek van uw e-mailapp zitten zeker een heleboel adressen die er niet meer thuishoren. Hoe houdt u daarin grote schoonmaak?

SOFTWARE - OFFICE - 19.10.2021

Notities maken kan ook zo

Aantekeningen maakt u ofwel met pen en papier, ofwel via het toetsenbord van uw laptop of tablet. Maar er bestaan ook hybride oplossingen die het beste van twee werelden beloven. Wij testten er twee voor u uit.

EIGEN WEBSITE - E-COMMERCE - 19.10.2021

Product niet op voorraad ... zo lost u dit op!

In uw webwinkel kunnen klanten uw productaanbod bekijken en bestellingen doorgeven. Maar mogelijk heeft u niet alle weergegeven items op voorraad. Dat kan leiden tot teleurstelling of frustraties bij de virtuele bezoekers.

PERSONEEL - 19.10.2021

Fiscale gevolgen uitdelen kerstpakketten

Een kerstpakket of een ander eindejaarsgeschenk is een goede manier om uw medewerkers te bedanken voor een jaar hard werken. In de praktijk blijkt dat dit enorm wordt gewaardeerd. Hoe pakt u dit fiscaal slim aan?

FISCOTIP - 19.10.2021

Benut de mogelijkheden van een direct opeisbare lening

Voor een direct opeisbare lening gelden voor de schenkbelasting specifieke regels. Dat leidt met name binnen de familie tot interessante opties, want u mag rekenen met een fictief rentetarief. Wat zijn de fiscale mogelijkheden?

GOED OM TE WETEN - 19.10.2021

Eerste OSS-aangifte in 2021


LOONADMINISTRATIE - 19.10.2021

Wijziging opgave betalingen aan derden

Betalingen aan derden die niet als ondernemer en niet bij u in dienstbetrekking werkzaam zijn, moet u doorgeven aan de Belastingdienst. Wat verandert er per 2022?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 19.10.2021

Evenement onderbrengen in stichtingsvorm

Als ondernemer wordt u vast wel eens benaderd voor een een- of meerdaags evenement, bijv. een braderie of een cultureel evenement. Voor zo’n jaarlijks terugkerend evenement is de stichtingsvorm bij uitstek geschikt. Let dan wel op de fiscale aspecten.

PERSONEEL - 19.10.2021

Wet DBA, de stand van zaken

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA de vervanger van de VAR. Daarmee zijn modelovereenkomsten belangrijk geworden bij het beoordelen van arbeidsrelaties van zzp’ers. Deze nieuwe methode bleek echter ook niet goed te werken.

BEDRIJFSOVERDRACHT - 19.10.2021

Juiste overdrachtsprijs BV-aandelen binnen familie essentieel

Als u uw onderneming wilt overdragen aan uw kinderen, kijkt de Belastingdienst kritisch mee. Als de overdrachtsprijs te laag is, is er niet alleen mogelijk sprake van een schenking, maar kunt u ook een navordering inkomstenbelasting verwachten.

PRIVÉ - 19.10.2021

Erfenis niet altijd financieel voordelig

Los van het verdriet om het overlijden van een naaste, kan de daaropvolgende erfenis ook financieel voor de nodige kommer en kwel zorgen. De aanvaarding van een nalatenschap pakt namelijk niet altijd financieel voordelig uit.

CORONAMAATREGELEN - 18.10.2021

Voor 31.10.2021 vaststelling NOW aanvragen bij het UWV

Heeft u over maart, april en mei 2020 een tegemoetkoming NOW gehad, dan moet u voor 31.10.2021 de definitieve berekening aanvragen. Hoe werkt dat?

SCHENKEN - 18.10.2021

Maak papieren schenking niet te duur

Als uw vermogen dat u wilt overdragen aan uw kinderen, vastligt, is schenken op papier wellicht een optie. Let er dan wel op dat u de fiscale voorwaarden in acht neemt en uw schenking niet onnodig duur maakt. Waar moet u dan op letten?

CORONAMAATREGELEN - 18.10.2021

November 2021 subsidie bij gevolgen nachtsluiting horeca

De horecabedrijven die door de nachtsluiting getroffen worden, kunnen vanaf november 2021 overheidssteun aanvragen over het vierde kwartaal van 2021. Dat betreft de regeling Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN). Hoe werkt dat?

CORONAMAATREGELEN - 15.10.2021

Doorgeven omzet TVL tot en met 11.11.2021

Medio juli heeft u van RVO.nl een e-mail ontvangen met het vaststellingsverzoek waarmee de definitieve TVL Q1 wordt berekend. Wat moet u weten?

BOUWGARANTIE - 14.10.2021

Aannemer aansprakelijk voor roestvorming

Valt roestvorming onder de gewone garantietermijn of is er sprake van een verborgen gebrek? Welke garantietermijn geldt er in dat geval? Wat zegt de rechter?

RECHT - 14.10.2021

Samenwoners hebben ieder recht op helft van en-ofrekening

Hoe zit het met de en-ofrekeningen als samenwonende partners uit elkaar gaan? Wat als daarover geen afspraken zijn gemaakt? Wie heeft waar recht op? Wat is goed om te weten en om goed te regelen?

CONTROLE - 14.10.2021

Oude naam Arbeidsinspectie weer terug voor Inspectie SZW

Vanaf 2022 komt de oude naam Arbeidsinspectie weer terug. Dus de huidige naam Inspectie SZW wordt ‘Nederlandse Arbeidsinspectie’. Wat nu?

BEDRIJFSAUTO - 14.10.2021

Emissieloze auto met SEBA-subsidie plus fiscaal voordeel

Als u een bedrijfsauto koopt zonder CO2 -uitstoot, kunt u gebruikmaken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Daarnaast heeft u recht op fiscale tegemoetkomingen. Welke zijn dat, wat zijn de voorwaarden en wat levert het op?

INVESTEREN - 14.10.2021

Extra fiscaal voordeel voor milieuvriendelijke investeringen

Milieubesparende investeringen kunnen u veel fiscaal voordeel opleveren. Door een extra belastingaftrek wordt namelijk uw fiscale winst verlaagd. Ook kunt u hier binnen uw bouwbedrijf in bepaalde gevallen versneld op afschrijven. Hoe zit dat?

RECHT VAN DE BOUW - 14.10.2021

Garantie en aansprakelijkheid bewaken en regelen

Enige jaren na het voltooien van een bouwopdracht stelt klant Boudewijn aannemer Frits aansprakelijk voor een vermeend verborgen gebrek en beroept zich op de wettelijke garantie. Frits stelt dat de klacht te laat is ingediend. Hoe zit dat nu precies?

BOUWRECHT - 14.10.2021

Nieuwe versie modelcontract bouwteam

Opdrachtgevers willen steeds vaker in een bouwteam werken. Er is nu een nieuwe modelovereenkomst bouwteam met toelichting beschikbaar. Wij leggen u uit wat er veranderd is en wat de voor- en nadelen zijn.

PERSONEEL - 14.10.2021

Extra voordeel bij Wajonger via werkkostenregeling

“Als u een Wajonger in dienst heeft en deze extra wilt belonen, kan dat het beste via de werkkostenregeling”, aldus het UWV. Waarom is dat en waarmee moet u dan met name rekening houden?

FINANCIËN - 14.10.2021

Met crowdfunding uw rendement opvijzelen

Voor een goed rendement op uw spaargeld hoeft u niet bij de bank te zijn. Vanaf een bepaald saldo wordt er zelfs (negatieve) rente aan u (of aan uw BV) in rekening gebracht. Kan crowdfunding een alternatief zijn?

AUTOMATISERING - 14.10.2021

Nooit vertrouwen, altijd checken


RECHT - 14.10.2021

Mediation of naar de rechter ...

Als u een zakelijk conflict heeft, lijkt de gang naar de rechter soms onvermijdelijk. Maar een conflict kan vaak sneller en goedkoper worden opgelost door mediation.

PRIVACY - 14.10.2021

Boete voor het onvoldoende beveiligen van uw website

De landelijke toezichthouder op de privacy, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), heeft onlangs een boete van € 12.000 opgelegd aan een orthodontiepraktijk, omdat deze haar website onvoldoende had beveiligd. Hoe kunt u dit voorkomen?

TUCHTRECHT - 14.10.2021

Klagen over de behandeling van de overledene

Volgens de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) kan iedere bevoegde een schriftelijke klacht indienen bij de tuchtrechter. Maar wanneer is een nabestaande ‘bevoegd’ om dat te doen? Wat speelde er in de praktijk?

ZZP - 14.10.2021

Opting-in ook voor u een goede optie ...

Misschien aarzelt u op dit moment om nieuwe mensen in dienst te nemen of misschien aarzelt u zelfs om in zee te gaan met zzp’ers. Is de opting-inregeling dan wellicht iets voor u? Wat moet u hiervan weten?

CORONAMAATREGELEN - 14.10.2021

Tijdelijk aanvullend uitstel belastingbetaling t/m 31.01.2022

In coronatijd versoepelde de overheid het betalingsregime richting de Belastingdienst. Deze kondigde aan de normale regels weer te gaan toepassen. Maar de overheid komt nu ook nog met een extra versoepeling. Snapt u het nog?

BTW-AANGIFTE - 14.10.2021

Nieuw portaal Belastingdienst als u zelf btw-zaken regelt

Voor uw btw-zaken (zoals btw-aangiften, ICP-aangiften en suppletieaangiften) over 2022 en daarna kunt u niet meer terecht op het oude portaal van de Belastingdienst. Hoe werkt dit vanaf 2022?

LOONADMINISTRATIE - 14.10.2021

Onderzoek of u onder een bedrijfstakpensioenfonds valt

Hoever moet de loonadministrateur gaan als het gaat om het onderzoeken of het bedrijf wel of niet onder een bedrijfstakpensioenfonds valt?

BEDRIJFSOVERNAME - 14.10.2021

De verkopende partij vasthouden na een overname …

Een dga heeft contact met klanten en leveranciers, dus als u een bedrijf overneemt, wilt u hem ‘aan boord’ houden. U wilt immers ook na de overname zaken blijven doen met deze klanten en leveranciers. Hoe pakt u dat aan?

VERKOOP - 14.10.2021

Documentatieplicht serieus nemen

Als de koper van een woning een beroep op het financieringsvoorbehoud wil doen, moet hij dit zorgvuldig onderbouwen. Dit gaat in de praktijk geregeld mis.

APPARTEMENTSRECHTEN - 14.10.2021

Een apart modelreglement voor kleine VvE’s

Zoals bekend, wordt er in vrijwel alle notariële splitsingsakten verwezen naar het zogenaamde ‘modelreglement’. Onlangs is er weer een nieuw modelreglement bijgekomen. Deze is bedoeld voor een kleine Vereniging van Eigenaars (VvE).

UW RAADSMAN - 14.10.2021

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting niet altijd voordelig

Als de eigenaar van een woning een gedeelte van zijn eigendom overdraagt aan zijn partner, kan deze partner wellicht de startersvrijstelling overdrachtsbelasting benutten. Dat is niet handig bij mensen die nog lang geen 35 jaar zijn.

WONINGHUUR - 14.10.2021

Steeds sleutelen aan huurcontract is niet verstandig

Veel verhuurders willen niet het risico lopen ‘voor altijd’ aan een huurder vast te zitten. De wet geeft de mogelijkheid een huurovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan. Dan is het belangrijk dat de overeenkomst helder is over de precieze looptijd.

VERKOOP - 14.10.2021

De schade berekenen bij verkeerd meten

Recentelijk is in de rechtspraak bepaald dat de (verkopend) makelaar aansprakelijk is als hij de meetinstructies van de NVM niet opvolgt en de koper daardoor verkeerde informatie krijgt. Hoe wordt de schade dan berekend?

VERKOOP - 14.10.2021

Geschil met VvE niet verzwijgen bij verkoop appartement

Een verkoper verzweeg bij de verkoop van zijn appartement dat hij een geschil had met de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dat kwam hem bij de rechter duur te staan. Wat speelde er? Waar moet u rekening mee houden?

GEMEENTE - 14.10.2021

Gemeente moet bouwkosten zelf toetsen bij legesheffing

Uit een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland blijkt dat de gemeente moet toetsen of de bouwkosten die de aanvrager in zijn aanvraag omgevingsvergunning vermeldt, juist zijn. Wat moet u hierover weten?

PROJECTONTWIKKELING - 14.10.2021

De bouwteamovereenkomst en de open begroting

Men zegt dat een bouwteamovereenkomst met een open begroting en een taakstellend budget de toekomst is. Dat is ook het uitgangspunt in de nieuwe modelovereenkomst van Bouwend Nederland. Wat is het en hoe gaat u daarmee om?

VERKOOP - 14.10.2021

Geen bedenktijd koper, langdurige onzekerheid verkoper

De consumentkoper van een woning heeft op grond van de wet recht op een bedenktermijn van drie dagen. Voor een verkoper kan het aanlokkelijk zijn om de bedenktermijn uit te sluiten. Toch moet de verkoper daarbij heel voorzichtig zijn.

IN DE KIJKER - 14.10.2021

Boete wegens nalaten verscherpt cliëntenonderzoek

Een notaris krijgt een boete wegens het achterwege laten van een verscherpt cliëntenonderzoek. De notaris gaat vergeefs in beroep tegen de boete, maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven halveert in hoger beroep de boete.

SCHENKEN - 14.10.2021

Nog in 2021 een schenking aan de (klein)kinderen doen

Het einde van het jaar nadert en u bent in een vrijgevige bui. Stel, u wilt uw (klein)kinderen nog voor de kerst verrassen met een mooi bedrag om bijv. een andere auto of een nieuw bankstel te kopen. Hoe pakt u dit fiscaal het beste aan?

HERSTART ONDERNEMING - 14.10.2021

Fiscaal afrekenen na een herstart van uw bedrijf door corona

Als u uw bedrijf beëindigt, moet u afrekenen over uw boekwinst en reserves. Maar hoe zit dat als u besluit bijv. door corona te herstarten met een ander bedrijf? Kunt u afrekenen dan voorkomen en zo ja hoe? Waar moet u dan op letten?

PERSONEEL - 14.10.2021

Online borrelen nog steeds belastingvrij ...

Als u uw thuiswerkende personeel een online borrel aanbiedt, is dit meestal belast. Maar wanneer niet en hoe kunt u op een andere wijze voorkomen dat uw werknemers van de borrel een fiscale kater overhouden?

CORONAMAATREGELEN - 14.10.2021

Nieuw tijdelijk aanvullend betalingsuitstel tot en met 31.01.2022

De Belastingdienst kondigde eerder aan dat de invordering van belastingschulden weer normaal op gang komt. Maar nu komt de overheid alsnog met een aanvullend uitstel tot en met 31 januari 2022. Hoe zit de vork in de steel?

BELASTINGDIENST - 14.10.2021

Fiscale gevolgen afspraken bij echtscheiding onderbelicht

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen emotioneel maar ook financieel. Daarbij komen ook de nodige fiscale aspecten kijken. Deze blijven vaak onderbelicht, zo constateert de Belastingdienst. Waar moet u op letten?

Cookiebeleid