Alle domeinen

2021 - Augustus

houdsterverliesregeling - 31.08.2021

Houdsterverliezen alsnog verrekenbaar!

Volgens een arrest van de Hoge Raad kan een houdstervennootschap haar voorvoegingshoudsterverlies verrekenen met de winst van een direct bij oprichting in een fiscale eenheid vennootschapsbelasting gevoegde dochtervennootschap.

informeel kapitaal - 31.08.2021

Waardestijging afgeschreven vordering geen informeel kapitaal

Het bestaan van informeel kapitaal in plaats van winst moet een ondernemer met feiten en omstandigheden kunnen onderbouwen.

belastingkorting - 31.08.2021

‘Boxhoppen’ met verlies

Een ab-verlies kan onder voorwaarden worden omgezet in een belastingkorting. Maar onder welke voorwaarden kan omzetting en verrekening plaatsvinden?

aftrekbeperking - 31.08.2021

Eigen verteerkosten IB-ondernemer niet aftrekbaar

Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat eigen verteerkosten niet aftrekbaar zijn.

kor - 31.08.2021

Btw-versoepelingen voor particuliere eigenaren zonnepanelen

Om de administratieve verplichtingen voor particuliere zonnepaneelhouders te verminderen, is met ingang van 10 juni 2021 een aantal administratieve versoepelingen voor hen in het leven geroepen.

bewaarplicht - 31.08.2021

Detailgegevens bewaren voor btw

Btw-ondernemers die gegevens in een kassasysteem opslaan, moeten extra zorgvuldig zijn.

dga - 31.08.2021

Excessief lenen: een update

De belangrijkste wijzigingen bij het voorstel Excessief lenen bij eigen vennootschap.

kia - 31.08.2021

Investeringsaftrek en buitenvennootschappelijk vermogen

Bij een deelgerechtigdheid in een buitenvennootschappelijk vermogen telt alleen dat deel mee voor de bepaling van de KIA.

rekening-courant - 31.08.2021

Oplopende rekening-courantvordering, afkoop pensioen

De fiscus probeerde een oplopende rekening-courantvordering te bestrijden met de stelling dat er sprake is van een uitdeling. Tegenwoordig stelt de fiscus dat er sprake is van afkoop van pensioen.

deelneming - 31.08.2021

Liquidatieverliesregeling: geen compartimentering

Daar de wetgever er bewust voor heeft gekozen geen overgangsbepalingen te treffen voor de toepassing van de compartimenteringsleer, is het liquidatieverlies op het moment van vereffening aftrekbaar.

vrijstellingsmethode - 31.08.2021

Beloning directeur onder het verdrag Nederland - België

Het komt regelmatig voor dat een dga in Nederland woont, terwijl hij werkzaamheden verricht voor een vennootschap die in het buitenland is gevestigd (bijv. België).

premies werknemersverzekering - 31.08.2021

Controle premies werknemersverzekeringen

De Belastingdienst constateert regelmatig verschillen tussen de gegevens in de aangifte loonheffingen en de haar bekende gegevens over de werknemersverzekeringen. Over welke verschillen gaat het en wat zijn de consequenties?

BTW BUITENLAND - 26.08.2021

Vraag buitenlandse btw over 2020 voor 1 oktober 2021 terug!

Het fiscaal forum van de Belastingdienst heeft onlangs fiscaal dienstverleners opgeroepen om betaalde btw uit het buitenland zo snel mogelijk terug te vragen. Waarom is dat en wanneer moet u dit dan doen?

PERSONEEL - 26.08.2021

De fiets van de zaak, de regels op een rij

Sinds 2020 geldt er een nieuwe regeling als u aan een werknemer een fiets van de zaak ter beschikking stelt. De regeling wordt veel gebruikt, maar omdat er toch nog wat zaken onduidelijk waren, heeft de Belastingdienst een en ander verduidelijkt.

FISCOTIP - 26.08.2021

Maakt uw BV al gebruik van opting-in?

Het in dienst nemen van personeel in deze onzekere tijden kent risico’s. Dat geldt soms ook voor het werken met zzp’ers. Wellicht is de opting-in-regeling dan iets voor uw BV? Wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

BTW - 26.08.2021

E-commercezendingen van buiten de EU, aangifte douane

Per 1 juli 2021 zijn de btw-regels voor e-commerce gewijzigd. Indien u van buiten de EU goederen invoert, die u in de EU aan particulieren levert, moet u, om gebruik te kunnen maken van de invoervrijstelling, btw-aangifte doen bij de douane.

PRIVÉ - 26.08.2021

Opletten bij vervroegd aflossen overbedelingsschuld

Bij het overlijden van vader of moeder ontstaat er vaak een overbedelingsschuld aan de kinderen. Deze overbedelingsschuld kan vervroegd worden afgelost, maar dan moet u vooraf wel goed naar de fiscale gevolgen (laten) kijken. Hoe zit dat?

IN DE PIJPLIJN - 26.08.2021

Aanpassing box 3 voor volgend kabinet


GOED OM TE WETEN - 26.08.2021

Geen btw-aftrek bouwkosten en zonnepanelen


BTW - 26.08.2021

Buitenlandse btw op tijd terugvragen

Als u recht heeft op teruggaaf van btw uit een ander EU-land, dan adviseert de Belastingdienst om uw aanvraag ruim voor de deadline in te dienen.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 26.08.2021

Gebruikelijk loon dga kan lager zijn dan minimumloon

De Belastingdienst heeft een nieuwe versie van het Handboek Loonheffingen gepubliceerd. Daarin staat een nieuw standpunt ten aanzien van het gebruikelijk loon voor de dga. Dit kan onder omstandigheden toch lager zijn dan het minimumloon.

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 26.08.2021

Gebonden aan vaststellingsovereenkomst Belastingdienst

Als u in een discussie met de Belastingdienst bent beland, kan een vaststellingsovereenkomst uitkomst bieden. In zo’n overeenkomst kan namelijk een compromis worden vastgelegd. Dit voorkomt een kostbare gang naar de rechter.

CORONAMAATREGELEN - 25.08.2021

Vanaf 31 augustus 2021 aanvraag TVL derde kwartaal indienen

De coronasteunpakketten lopen nog steeds voor gedupeerde ondernemers. Zo ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Wat moet u weten?

OPLEIDING - ONLINE CURSUSSEN - 24.08.2021

Op de hoogte met een webinar

Een online seminar - of webinar - is een prima manier om snel informatie te krijgen over relevante onderwerpen met betrekking tot uw onderneming.

BEVEILIGING - VARIA - 24.08.2021

Vindt u alles terug dankzij de Apple AirTag?

Apple lanceerde de AirTag: een piepklein apparaatje dat u bijv. in uw portemonnee stopt of aan uw sleutelbos bevestigt. Bij verlies of diefstal zou u deze dan makkelijker moeten kunnen terugvinden. Maar werkt het ook echt?

EIGEN WEBSITE - VERKOOP - 24.08.2021

Zo kopen klanten meer in uw webshop

Online consumenten hebben meestal een specifiek doel voor ogen. Met deze marketingtrucs kopen ze mogelijk toch meer dan ze initieel van plan waren.

INTERNETCONNECTIE - VPN - 24.08.2021

Wat kunt u doen als uw VPN te traag is?

Het gebruik van een VPN vertraagt sowieso uw internetverbinding, maar soms kan het wel erg traag worden. Hoe kunt het toch wat sneller laten gaan?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 24.08.2021

Zoeken in uw e-mailarchief

De juiste e-mail terugvinden in een gigantisch archief is niet altijd zo makkelijk. Wat is de beste strategie en hoe past u deze toe in verschillende apps?

BEVEILIGING - PRIVACY - 24.08.2021

Essentiële Facebook-privacyinstellingen

Facebook neemt het niet zo nauw met uw privacy, dat is bekend. Dit zijn enkele privacyinstellingen die u volgens ons minimaal zou moeten wijzigen.

STATIEGELD - 19.08.2021

Statiegeld op plastic flesjes vanaf 1 juli 2021

Zoals u weet, zit er sinds 1 juli 2021 € 0,15 statiegeld op de plastic flesjes, de zogenaamde ‘petflesjes’ water en frisdrank met een inhoud van minder dan een liter. Hoe verwerkt u dit in uw administratie? Waar moet u op letten?

BTW BUITENLAND - 19.08.2021

Btw buitenland 2020 terugvragen voor 01.10.2021

De btw die u als horecaondernemer in rekening is gebracht voor bijv. wijnen, tanken of diensten uit een ander EU-land, kunt u terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Hoe werkt dat en waar moet u rekening mee houden?

PERSONEEL - 19.08.2021

Personeelsfonds nieuw leven inblazen

Het is met alle coronaperikelen wellicht leuk om na de zomer een frisse start te maken met de oprichting van een personeelsfonds. Wat heeft uw personeel eraan? Wat kost het u en hen? Wat is het voordeel?

VRIJWILLIGERS - 19.08.2021

Vergoeding vrijwilligers

Zoals u weet, mag u enkel als stichting of vereniging werken met vrijwilligers. Deze mag u kosten vergoeden volgens de vrijwilligersregeling 2021. Maar hoe? En wat zijn dan de maximaal toegestane bedragen?

VERKOOP - 17.08.2021

Een koopovereenkomst via een e-mail ontbinden, kan dat?

In koopcontracten wordt vaak opgenomen dat een beroep op een ontbindende voorwaarde door middel van een schriftelijke verklaring moet plaatsvinden. Wat nu als dat via een e-mail gebeurt? Mag dat ook? Wat zegt de rechter?

APPARTEMENTSRECHTEN - 17.08.2021

Nieuwe wet over bestuur niet voor VvE’s


bedrijfsHUUR - 17.08.2021

Advocaten en studenten in een pand, een gelukkige keuze?

Moet de huurder van een kantoorpand waarin meerdere bedrijven kunnen worden gevestigd, zomaar akkoord gaan met om het even welke medegebruiker? Wat zei de rechter tegen het advocatenkantoor dat had last van een andere huurder?

GEMEENTE - 17.08.2021

De kleine lettertjes bij koop bouwgrond van de gemeente

Stel, uw cliënt koopt grond van een gemeente of een woningcorporatie. Weet uw cliënt wat de bijzondere voorwaarden zijn? Heeft hij alle kleine lettertjes gelezen? Waar moet uw cliënt zeker op letten?

WOZ - 17.08.2021

Afbouwbijdrage verhuurder leidt tot lagere WOZ-waarde

Rechtbank Noord-Nederland heeft een interessante uitspraak gedaan over de invloed van een afbouwbijdrage van de verhuurder op de WOZ-waarde van een verhuurd bedrijfspand. Wat kunnen we uit deze uitspraak opmaken?

VERKOOP - 17.08.2021

Bedenktermijn ook voor de verkoper?

“Gelijke monniken, gelijke kappen”, was voor een verkoper van een woning reden om ook voor hem de bedenktermijn op te nemen in de koopakte. Kan dat?

UW RAADSMAN - 17.08.2021

Financiering CPO-project

U adviseert een CPO-project en u heeft ook de woningen getaxeerd. Het project nadert de afrondende fase: de grond moet worden gekocht en de koop-/aannemingsovereenkomst moet worden getekend. Hoe zit het dan met de financiering?

VERKOOP - 17.08.2021

Meer of minder geleverd dan verkocht, wat nu?

In de praktijk ontstaat er nogal eens discussie tussen de verkoper en de koper van een onroerende zaak over de precieze omvang van het verkochte. Hoe zit dat juridisch en hoe kan dit voorkomen worden?

IN DE KIJKER - 17.08.2021

Eén garantie voor het geheel of in delen?

Op basis van een offerte koopt uw cliënt een koelinstallatie. De leverancier geeft een garantie van vijf jaar voor het geheel en op een aantal onderdelen zelfs een garantie van 15 jaar. Wat als een van deze onderdelen al na vijf jaar kapot gaat?

VERHUUR - 17.08.2021

Een voorlopig deskundigenbericht, hoe werkt dat?

Als huurder en verhuurder het niet eens worden over een gebrek aan het gehuurde, heeft de huurder het recht om herstel in rechte te vorderen. De rechter kan dan op verzoek van een van de partijen een deskundigenbericht gelasten.

VERGUNNINGEN - 17.08.2021

Hoe is een kangoeroe- of mantelzorgwoning te realiseren?

Ouderen wonen al dan niet noodgedwongen steeds langer zelfstandig. De hulp van mantelzorgers is daarbij vaak onontbeerlijk. Wat komt er allemaal kijken bij het realiseren van een mantelzorg- of kangoeroewoning?

PERSONEEL - 17.08.2021

Einde thuiswerken, de laptop fiscaal op zijn retour ...

Stel, er wordt weer minder thuisgewerkt. Wat betekent dat nu als u uw personeel daartoe heeft voorzien van bijv. een computer, laptop of bureau? Waar moet u dan vooral op letten?

PROCEDURE - 17.08.2021

Zelf naar de rechtbank voor kleine onbetaalde facturen

Een klant betaalt uw factuur niet. U ziet echter op tegen de kosten van een advocaat. Kunt u dan niet zelf naar de rechtbank stappen, zonder tussenkomst van een advocaat? Hoe gaat u daarbij te werk?

PRIVACYREGELS - 17.08.2021

Een telefoongesprek opnemen kan in strijd zijn met privacy

Iemand komt zijn afspraken niet na en dat leidt tot onenigheid. “Had ik dat telefoongesprek maar opgenomen”, schiet er door uw hoofd. Maar mag dat eigenlijk wel?

CORONAMAATREGELEN - 17.08.2021

Betaalpauze hypotheek t/m 30.09.2021

Het demissionaire kabinet heeft de betaalpauze voor hypotheken verlengd tot en met 30 september 2021.

FIETS VAN DE ZAAK - 17.08.2021

Bijtelling kosteloze fiets

Als u aan uw werknemer een fiets ter beschikking stelt, moet u een bijtelling op het loon toepassen. Maar wat nu als u voor de fiets helemaal geen kosten gemaakt heeft? Is het anders als u de fiets zelf gebruikt?

INTERNETCONNECTIE - DOWNLOADEN - 16.08.2021

Wat kunt u doen als het downloaden hapert?

Het downloaden van een bestand op uw computer of smartphone kan soms haperen. Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kunt u eraan doen?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.08.2021

Gepresteerde uren registreren in Google Agenda

Voor uw budgettering, rapportering of facturering is het belangrijk om uw gepresteerde uren per project of klant bij te houden. Er bestaan heel wat tools voor tijdregistratie, maar wist u dat Google Agenda al kan volstaan?

ZAKELIJK - PRIVACY - 16.08.2021

De AVG: niet te negeren

De privacywet AVG geldt voor alle bedrijven, maar wordt nog niet altijd netjes nageleefd. Voldoen aan de regels kost tijd, maar kan veel ellende besparen.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - OFFICE - 16.08.2021

Terugkeren naar oudere versies van Office-bestanden

Als u OneDrive als cloudopslag gebruikt, houdt Office vroegere versies bij van uw Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden. Hoe gebuikt u dat versiebeheer?

E-MAIL - BEVEILIGING - 16.08.2021

Privacy en beveiliging bij Gmail

In uw Gmail-account staat een heleboel persoonlijke en belangrijke informatie. Hoe benut u optimaal de instellingen om uw e-mail privé en veilig te houden?

WEBDIENSTEN - VARIA - 16.08.2021

Gratis publicaties maken met Omnibook

Wilt u een handleiding, een cursus, een informatiebundel of een heus boek online samenstellen? Met Omnibook kan dit gratis en in een Nederlandstalige editor.

Cookiebeleid