WEBDIENSTEN - VARIA - 16.08.2021

Gratis publicaties maken met Omnibook

Wilt u een handleiding, een cursus, een informatiebundel of een heus boek online samenstellen? Met Omnibook kan dit gratis en in een Nederlandstalige editor.

Omnibook ( https://www.omnibook.pro ) is van Duitse makelij, maar deze browsertool is beschikbaar in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Nadat u er een gratis account heeft aangemaakt, krijgt u een persoonlijk online dashboard. Daarin klikt u op de Create book-knop om van start te gaan.

Opties. Nadat u de basisinformatie heeft ingegeven (titel, taal auteur, licentietype, publicatiedatum, etc.), dient u de gewenste ‘creation mode’ aan te duiden. Er zijn verschillende mogelijkheden: starten ‘from scratch’, beginnen vanuit een reeds eerder gemaakte Omnibook-publicatie, werken vanuit een bewaard sjabloon of een bestaande tekst uploaden (in het docx- of epub-formaat). Vervolgens krijgt u de mogelijkheid om een afbeelding voor de cover te importeren.

Stap 1: bewerken

Inhoudsopgave. Via een druk op de Edit this book-knop komt u terecht in het onderdeel Inhoudsopgave . Daarin kunt u een eerste hoofdstuk aanmaken. Naast hoofdstukken kunt u ook secties toevoegen voor een beter overzicht binnen uw publicatie. Tip.  Heeft u een bestaande tekst geüpload met een zekere structuur, dan kan Omnibook met wat geluk automatisch de verschillende hoofdstukken onderscheiden.

Webeditor. Daarna kunt u in de webeditor uw teksten typen of plakken vanuit een andere bron. De inhoud kunt u naar hartenlust aanpassen. U krijgt daarvoor alle tools ter beschikking die u in een tekstverwerker als Microsoft Word of Google Docs aantreft – onder andere om lettertypes, -groottes en -kleuren te wijzigen, opsommingstekens in te voegen, tabellen of afbeeldingen toe te voegen, hyperlinks te integreren en teksten uit te lijnen of te centreren.

Stap 2: samenwerken

Groep. Als u er tijdens het schrijven of bewerken andere personen bij wilt betrekken, dan moet u in uw persoonlijk dashboard eerst een ‘groep’ aanmaken. Daar voegt u dan uw publicatie aan toe en vervolgens klikt u op de Invites Codes -knop. Daarmee creëert u een code die u aan de medeauteurs bezorgt. Zij kunnen deze op hun eigen dashboard gebruiken om via Join Book deel te nemen. Tip.  U kunt afzonderlijke rechten van hen bepalen: reader, co-editor of chief editor.

Chatten. Via het linkermenu in de editor krijgt iedereen toegang tot een gemeenschappelijk notitieblok. U kunt daar ook een chatvenster gebruiken waarin de groepsleden met elkaar kunnen communiceren. In dit venster zien zij ook de historiek van wie wat precies gedaan heeft. Tip.  In het menu bovenaan vindt u een icoontje terug om de ‘book history’ te bekijken.

Stap 3: publiceren

Tevreden over het resultaat? Dat kunt u dan via de oranje knop in de rechterbovenhoek publiceren als pdf, e-book (epub of mobi) of xhtml.

Conclusie

Omnibook is niet de meest originele tool, want er bestaan nog gelijkaardige alternatieven. Dat neemt niet weg dat deze browseroplossing een aanrader is om gratis publicaties te maken en te bewerken (eventueel samen met anderen). Een volledige handleiding vindt u op https://omnibook.pro/omnibook-for-creative-writers/_full

Overweeg het gratis Omnibook om publicaties te maken in een handige webeditor. Deze browsertool laat u ook makkelijk samenwerken met anderen (van wie u de rechten afzonderlijk kunt bepalen). Het resultaat kunt u exporteren als pdf of e-book.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01