VERGUNNINGEN - 17.08.2021

Hoe is een kangoeroe- of mantelzorgwoning te realiseren?

Ouderen wonen al dan niet noodgedwongen steeds langer zelfstandig. De hulp van mantelzorgers is daarbij vaak onontbeerlijk. Wat komt er allemaal kijken bij het realiseren van een mantelzorg- of kangoeroewoning?

Mantelzorg. Steeds meer ouderen doen noodgedwongen een beroep op hun naasten, meestal de kinderen. Maar het komt natuurlijk ook voor dat kinderen (al dan niet met een beperking) zijn aangewezen op mantelzorg van hun ouders.

Oplossing? Mantelzorgtaken vragen veel tijd van de mantelzorgers. Als daar ook nog een flinke reistijd bij komt, wordt het allemaal wel erg zwaar. Een mantelzorg- of kangoeroewoning kan dan een goede oplossing zijn. Soms kan deze gerealiseerd worden in of bij de woning van één van beide ‘partijen’, maar soms zullen beide partijen moeten verhuizen. Het is dan van belang om te weten wat er in de huidige woning en/of in de nieuw aan te kopen woning wel of niet kan en mag.

Verlies van privacy?

Allemaal samen. Mensen willen langer thuis blijven wonen, maar mantelzorg kan zwaar en tijdrovend worden als kinderen niet in de buurt wonen. De vraag om zorg en de behoefte aan privacy (van beide partijen) hoeven elkaar niet te bijten. Een kangoeroe- of mantelzorgwoning kan een goede oplossing zijn. Tip.  Hoe meer de (nieuwe) woning van de mantelzorger geschikt is, des te beter zal dit voor beide partijen uitpakken.

Inwonen bij elkaar. De term ‘kangoeroewoning’ is betrekkelijk nieuw, maar het concept bestaat al veel langer. Een huis met een extra zelfstandige woning onder hetzelfde dak, komt al langere tijd voor in met name het oosten van het land. Dit zal ook te maken hebben met de prijzen voor wat ruimere woningen in dat deel van het land.

Inwonen 2.0 of zelfstandig?

Met privacy. Een kangoeroewoning lijkt vooral op het oude ‘inwonen’, een schrikbeeld van velen uit de naoorlogse jaren. Een mantelzorgwoning die voor beide partijen toch wel wat meer privacy biedt, is misschien minder beladen en beter aanvaardbaar voor beide partijen.

Vergunningsvrij ... Het plaatsen van een mantelzorgwoning is in de meeste gevallen vergunningsvrij. Informeer bij de gemeente of dat inderdaad het geval is. Vraag meteen na of er wel een melding gedaan moet worden. Het gaat hier om een zelfstandig verblijf, maar wel altijd in de buurt. Een mantelzorgwoning is een bijgebouw in de achtertuin.

... maar met bouweisen. Vergunningsvrij betekent niet dat er door de gemeente geen bouweisen (mogen) worden gesteld. Zo mag het bijgebouw alleen in de achtertuin komen te staan, mogen er maximaal twee mensen gaan wonen en mag bij een mantelzorgwoning alleen de begane grond bewoond worden. Er moet een aantoonbare mantelzorgrelatie zijn tussen de bewoners van de hoofd- en de bijwoning. Let op.  In de praktijk werken gemeenten niet altijd mee.

Afspraken maken

Voorkom scheve gezichten. Adviseert u een cliënt over een mantelzorgwoning, moedig hem dan aan om nog voor de start van het aankooptraject duidelijke afspraken te maken, ook wat betreft de financiën. Het financiële plaatje moet blijven kloppen zonder dat er scheve gezichten ontstaan. Ook niet tussen bijv. de kinderen onderling.

Aandachtspunten. Laat uw cliënten ook kijken naar de fiscale gevolgen, onder andere of zij elkaars fiscaal partner of toeslagpartner zijn of niet. Ook het behoud van de alleenstaanden AOW is een belangrijk punt. Tip.  Zorg dat iedereen vooraf weet waar hij aan toe is.

Het bouwen van een mantelzorgwoning is in de meeste gevallen vergunningsvrij, maar gemeenten mogen bouweisen stellen en er moet een mantelzorgrelatie zijn tussen de bewoners van de hoofd- en mantelzorgwoning. Goede onderlinge afspraken zijn cruciaal.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01