Alle domeinen

2021 - Juni

RECHT - 30.06.2021

Een patiënt die iets stelt, moet ook de bewijzen leveren

Wanneer heeft een patiënt kans van slagen om een claim vanwege een vermeende beroepsfout van een arts te kunnen laten slagen? Is het stellen en eventueel bewijzen van de beroepsfout voldoende of is er meer nodig?

GEZONDHEIDSRECHT - 30.06.2021

De aangepaste KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens

Wanneer mag u het beroepsgeheim doorbreken? Wat hoort er wel en niet in het patiëntendossier? Wat mag elektronisch, hoe en met wie uitgewisseld worden? Wat is er nieuw in de aangepaste KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens?

WEBSITE - 30.06.2021

Gratis foto’s op uw website, wees voorzichtig!

Het internet biedt een bijna onuitputtelijke bron van - veelal gratis - informatie. Onder het motto ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ lijkt het aantrekkelijk om uit deze bron te putten, maar is dat wel zo?

SAMENWERKINGSVERBAND - 30.06.2021

Aandachtspunten voor als u gaat samenwerken …

Onder andere door veranderingen binnen de zorg werken steeds meer zorgverleners samen om zo efficiënter te kunnen werken. Wat voor gevolgen kan samenwerken hebben voor bijv. uw personeel of uw patiënten?

AUTO VAN DE ZAAK - 29.06.2021

Met een vervangende auto op vakantie

Een elektrische auto van de zaak kan wat minder geschikt zijn voor bijv. die lange vakantierit naar Zuid-Europa. Wat als u met een vervangende auto op vakantie gaat?

FISCOTIP - 29.06.2021

Verbouwd kantoor, druk het tarief van de overdrachtsbelasting

Voor bedrijfspanden bedraagt het tarief van de overdrachtsbelasting sinds 1 januari 2021 8%. Voor woningen kan het tarief 2% of zelfs 0% zijn, een heel verschil. Maar wat nu als een woning verbouwd is tot kantoor? Welk tarief geldt er dan?

PERSONEEL - 29.06.2021

Werknemersparticipatie, mogelijkheden en verschillen

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om medewerkers te laten meedelen in de waardegroei van de onderneming. Dat kan op verschillende manieren. We zetten de belangrijkste mogelijkheden op een rij en besteden aandacht aan een nieuw wetsvoorstel.

IN DE PIJPLIJN - 29.06.2021

Vanaf 2022 STAP-budget voor scholing


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 29.06.2021

De Hoge Raad verduidelijkt, geen schenking door huwelijk

Als men trouwt in een beperkte gemeenschap van goederen, was het lange tijd onduidelijk of er sprake zou kunnen zijn van een te belasten schenking tussen de echtgenoten. De Hoge Raad heeft onlangs deze zaak beslist.

BTW - 29.06.2021

Nieuwe invoerregeling: de aangifte I-OSS

Sinds 1 juli 2021 is het mogelijk een aangifte I-OSS te doen. Hiermee kunt u de verschuldigde invoer-btw aangeven. Het gaat dan om de situatie dat goederen van buiten de EU geleverd worden aan de consument in de EU. Hoe zit dat?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 29.06.2021

Verliesverrekening vanaf 2022 verruimd, maar ook beperkt

Met ingang van 2022 zullen de regels voor verliesverrekening binnen de vennootschapsbelasting worden aangepast. Voorwaartse verliesverrekening zal niet langer beperkt worden in de tijd. Er komt wel een maximumbedrag. Hoe zit dat?

PRIVÉ - 29.06.2021

Dwaling vermindert schenkbelasting

De rechter moest onlangs beslissen of een aanslag schenkbelasting verminderd moest worden, omdat de begiftigde verkeerd was geïnformeerd over de te betalen schenkbelasting. Bleef de aanslag in stand of werd deze verminderd?

HORECAKOSTEN - 28.06.2021

Vrijstelling Buma/Stemra, Sena en Videma

Er is onder andere door VNO-NCW en MKB-Nederland een COVID-19-convenant gesloten over licentievergoedingen met Buma/Stemra, Sena en Videma. Wat houdt dit in?

AFTREKBARE KOSTEN - 28.06.2021

Zakelijk onderweg, eigen verteerkosten soms aftrekbaar

Als u als horecaondernemer zakelijk onderweg bent, maakt u kosten voor verblijf en verteer. Maar zijn deze kosten ook gewoon 100% aftrekbaar? Geldt dat ook voor een zakelijk etentje? Wat besliste de rechter hierover recentelijk?

PERSONEEL - 28.06.2021

Dit kunt u doen tegen personeelstekort

Nieuws- en vakbladen kopten het al: de grote uitstroom van personeel en het tekort aan krachten nu dat de horeca ze juist hard nodig heeft. Wat kunt u doen om snel en goedkoop mensen te werven? Enkele tips op een rijtje ...

werkwijze belastingdienst - 28.06.2021

Criteria voor extra controle aangifte

Uit een uitspraak blijkt wanneer aangiften worden uitgeworpen.

fiscale eenheid vpb - 28.06.2021

Verschuiving stille reserves binnen FE: blijf opletten!

Verbreekt een fiscale eenheid (FE) binnen zes jaren nadat vermogensbestanddelen met stille reserves binnen de FE zijn overgedragen, dan kan een sanctieheffing van Vpb optreden. Zo blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland.

schenkbelasting - 28.06.2021

De beperkte gemeenschap, een schenking of niet?

Onlangs stond bij de Hoge Raad de vraag centraal of het aangaan van een beperkte gemeenschap bestaande uit één goed een schenking is. In de praktijk werd reikhalzend naar het oordeel van de Hoge Raad uitgekeken.

aansprakelijkheid adviseur - 28.06.2021

Voorkom aansprakelijkheid voor belastingrente!

Als gedurende het jaar blijkt dat een klant meer belasting zal zijn verschuldigd dan tot dusver is voldaan, dan is er mogelijk belastingrente verschuldigd. Als adviseur doet u er verstandig aan de klant hier tijdig op te wijzen.

afdrachtvermindering - 28.06.2021

BIK afgeschaft!

De per 1 januari 2021 ingevoerde Baangerelateerde investeringskorting (BIK) wordt alweer ingetrokken, omdat het volgens de Europese Commissie verboden staatssteun is.

pro-rataberekening - 28.06.2021

Leegstand, geen theoretische omzet in pro-rataberekening btw

Btw op kosten komt voor aftrek in aanmerking voor zover er sprake is van btw-belast gebruik. Wanneer het gaat om panden of zelfstandige ruimtes in een onroerende zaak, is het van belang of het pand of de ruimte btw-belast wordt gebruikt of voor btw-belaste prestaties is bedoeld. Bij leegstand gelden extra regels.

margeregeling - 28.06.2021

Toepassing btw-margeregeling en voeren correcte administratie

Een handelaar in margegoederen bepaalt de verschuldigde btw aan de hand van de behaalde winstmarge. Margegoederen zijn (vaak gebruikte) goederen die zijn ingekocht zonder btw. Hiervoor gelden specifieke voorwaarden.

verhuur kantoorruimte - 28.06.2021

Verhuur van kantoorruimte met btw belast?

Btw op verhuurde kantoorruimte is aftrekbaar als er sprake is van btw-belaste verhuur.

herinvesteringsreserve - 28.06.2021

Doorschuiven boekwinst bij staking

De vorming van een HIR is niet mogelijk voor boekwinsten behaald bij een staking van de IB-onderneming. Wel kan de boekwinst worden ‘doorgeschoven’ naar een andere onderneming van de ondernemer.

iack - 28.06.2021

IACK en de menselijke maat

Volgens Rechtbank Gelderland moet een strikte toepassing van de wet in casu achterwege blijven, omdat dit ingaat tegen de fundamentele rechtsbeginselen.

arbeidsovereenkomst - 28.06.2021

Geen arbeidsovereenkomst wegens ontbreken gezagsverhouding

Rechtbank Rotterdam (kantonrechter) oordeelde onlangs dat een voormalig equity partner geen arbeidsovereenkomst had gesloten met Deloitte wegens het ontbreken van een gezagsverhouding.

keuzevermogen - 28.06.2021

Privégebruik zolder onvoldoende voor keuzevermogen

Het voor meer dan 10% privé gebruiken van een zolder boven een praktijkruimte is volgens Rechtbank Gelderland ondergeschikt gebruik.

CORONAMAATREGELEN - 25.06.2021

Uitstel van belastingbetaling toch nog verlengd tot 1 oktober 2021

Indien u als ondernemer door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen bent gekomen, kunt u toch nog uitstel van belastingbetaling krijgen tot 1 oktober 2021.

BELASTINGEN - 25.06.2021

Inkeerregeling: stand van zaken


RECHTSVORMEN - 25.06.2021

Vof of maatschap: privéaansprakelijkheid beperken

Hoe wordt een Vof of maatschap juridisch goed opgericht? Wat is het verschil in aansprakelijkheid? Hoe kan het risico op privéaansprakelijkheid worden beperkt? Waarom is een correcte inschrijving in het Handelsregister belangrijk?

VERZEKERINGEN - 25.06.2021

En-blocwijziging verzekeringsvoorwaarden

Wat heeft het Kifid recentelijk beslist over wanneer een verzekeraar de verzekeringsvoorwaarden eenzijdig massaal mag wijzigen?

TESTAMENT - 25.06.2021

Testamentair bewind opheffen

Als in het testament een bewind staat, mag dat dan zomaar opzij worden gezet? Wat als er sprake is van onvoorziene omstandigheden? Wat staat er in de wet? Wat kunt u met een verzoek aan de rechter bereiken? Wat is er dan nodig?

PERSONEEL - 22.06.2021

Loop jeugd-LIV 2021 niet mis


ONDERNEMERSCHAP - 22.06.2021

Netwerken bij BNI: wat zijn de voor- en nadelen?

Vroeg of laat wordt iedere ondernemer benaderd door een collega-ondernemer om mee te gaan naar een BNI-bijeenkomst. Wat is dat eigenlijk en past het bij uw manier van zakendoen? Zijn gemaakte kosten fiscaal aftrekbaar?

BTW-AFTREK - 22.06.2021

Deel van de btw aftrekken bij zonnepanelen op woning?

Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u de btw hierop aftrekken. Ook als u de zonnepanelen op uw privéwoning plaatst. Maar kunt u dan ook een deel van de btw op uw woning in aftrek brengen? Wat besliste de rechter hier onlangs over?

ADMINISTRATIE - 22.06.2021

Mag u facturen digitaliseren?

De Belastingdienst heeft onlangs op zijn forum antwoord gegeven op de vraag of facturen gedigitaliseerd mogen worden. Wat moet u weten?

SPAREN - 22.06.2021

Veel gespaard en op zoek naar een goede spaarrekening?

Veel ondernemers kwamen het afgelopen jaar 2020 in de problemen. Anderen konden juist geen geld uitgeven en spaarden juist veel meer. Het depositogarantiestelsel geeft garanties als het bij een bank misgaat. Wat moet u weten?

CORONAMAATREGELEN - 22.06.2021

Uitstel betaling schuldeiser verlengd tot en met 31 juli 2021

De Tijdelijke voorziening betalingsuitstel COVID-19 is verlengd tot en met 31 juli 2021. Wat houdt deze voorziening in en wat heeft u daaraan?

AUTO VAN DE ZAAK - 22.06.2021

Auto ook zonder kosten ter beschikking stellen?

Als u een auto aan uw werknemer ter beschikking stelt, maakt uw bedrijf in de regel hiervoor ook kosten. Maar wat nu als dit niet zo is? Kan dan ook de bijtelling achterwege blijven? Wat vond de rechter hiervan bij een dga?

LOONKOSTENSUBSIDIE - 17.06.2021

Loop loonkostenvoordelen niet mis!


WERVING - 17.06.2021

Waarop letten bij het opstellen van een advertentie?

Medewerkers worden het meeste via een advertentie geworven. Toch weten nog steeds veel werkgevers niet dat een vacaturetekst objectief opgesteld moet zijn, of anders gezegd: niet mag discrimineren. Waar moet u rekening mee houden?

VAKANTIEPLANNING - 17.06.2021

Vervallen die vakantiedagen zomaar per 1 juli 2021?

Met de zomer in het vooruitzicht komt ook de vakantieperiode er weer aan. Veel werknemers hebben het afgelopen jaar geen verlof opgenomen vanwege corona. Komt dat ’oude’ verlofsaldo per 1 juli 2021 automatisch te vervallen?

ONTSLAG - 17.06.2021

Houd rekening met herplaatsingsmogelijkheden

Vanwege bedrijfseconomische omstandigheden wilt u uw werknemer ontslaan en u kunt dat goed onderbouwen. Moet u dan toch nog proberen de werknemer binnen uw bedrijf te herplaatsen? Wat zijn de risico’s als u dat niet doet?

LOON - 17.06.2021

Fooien uit gulheid, is daar loonheffing over verschuldigd?

Klanten zijn natuurlijk blij met het opengaan van winkels en de horeca en zijn misschien wat guller dan anders en geven sneller een fooi. Als u iets nu niet wilt, dan is het gedoe met de Belastingdienst over deze fooien. Dus: hoe regelt u dit netjes?

LOONKOSTENSUBSIDIE - 17.06.2021

Uurloongrenzen jeugd-LIV 2021 bekend


EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 17.06.2021

Stappenplan voor een ontslaggesprek

Als de brenger van het slechte nieuws zich aan een gespreksstructuur houdt en goed omgaat met emoties als boosheid en verdriet, voert hij professioneel een ontslaggesprek. Wat zijn de stappen van een slechtnieuwsgesprek?

REGLEMENTEN - 17.06.2021

“Mijn religie schrijft andere kleding voor ...”

Het liefst laat u uw medewerkers rondlopen in kleding die u heeft voorgeschreven. Maar tot hoever mag u gaan om deze regels aan uw medewerkers op te leggen? Hoe gaan rechters hiermee om?

RE-INTEGRATIE - 17.06.2021

Een hersteldmelding weigeren?

Uw werknemer is al een tijdje ziek en volgens de bedrijfsarts zal dat nog wel even duren. Nu meldt de werknemer zich beter. U twijfelt ... wat is nu wijsheid?

CORONAMAATREGELEN - 17.06.2021

Coronakredietregelingen verlengd tot en met 31 december 2021

Staatssecretaris Keijzer heeft onlangs bekendgemaakt dat de drie speciale coronakredietregelingen door ondernemers niet alleen aangevraagd kunnen worden om op korte termijn rekeningen te kunnen betalen, maar ook om bijv. te investeren in nieuwe apparatuur of om hun voorraden aan te vullen. Ook worden de regelingen verlengd tot en met 31 december 2021. Het gaat om de KKC (kredieten tot € 50.000), BMKB-C (tot € 1,5 miljoen) en de GO-C (tot € 150 miljoen).

AUTOMATISERING - 16.06.2021

Een goede beveiliging voorkomt digitale diefstal

Het wordt voor hackers steeds eenvoudiger om bedrijfssoftware, apps en websites te kraken en zo gegevens te stelen. Een goede beveiliging is tegenwoordig dan ook een must. Wat is nu echter een goede beveiliging?

BEDRIJFSOVERNAME - 16.06.2021

Zorg dat de verkoper u geen concurrentie aandoet

Als u een bedrijf overneemt, dan wilt u wellicht vermijden dat de vorige aandeelhouder(s) en/of bestuurders u onmiddellijk concurrentie aandoen. Waarop moet u dan letten bij het formuleren van een verbod?

CORONAMAATREGELEN - 16.06.2021

Coronaleenfaciliteiten in het derde kwartaal 2021

Het pakket coronasteunfaciliteiten omvat niet alleen maar financiële tegemoetkomingen, zoals de TVL en de Tozo, maar ook maatregelen die bijdragen aan liquiditeit en solvabiliteit. Om welke maatregelen gaat het? Wat kunt u ermee?

VERKOOP - 15.06.2021

Overdrijving in verkoopbrochure, oppassen

Als u een verkoopbrochure maakt, wilt u het te verkopen object zo mooi mogelijk aanprijzen. Overdrijven mag, maar met mate. Waar liggen de grenzen?

UW RAADSMAN - 15.06.2021

Lenen om een jubelton te schenken?

In 2021 mogen ouders aan hun kind nog tot € 105.302 belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Sommige ouders willen wel helpen, maar hebben dit bedrag niet direct vrij. Zijn er andere mogelijkheden?

VERKOOP - 15.06.2021

Verkoop verhuurd pand, is de opvolgend verhuurder gebonden?

Als een verhuurder een door hem verhuurd pand verkoopt, is het vaak onduidelijk of de opvolgend eigenaar/verhuurder gebonden is aan de afspraken tussen de aanvankelijke verhuurder en de huurder. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

ENERGIELABEL - 15.06.2021

Tot 1 juli 2021 geen boete als energielabel ontbreekt

De energieproblematiek blijft de gemoederen bezighouden. Zo ook het energielabel. Sinds 1 januari 2021 moet dit via een nieuwe methode door energieadviseurs worden bepaald. Deze zijn er echter te weinig. Wat zijn de gevolgen?

WONINGHUUR - 15.06.2021

Zonnepanelen, zijn ze roerend of onroerend?

Of zonnepanelen roerend of onroerend zijn, is belangrijk voor de servicekosten. Mogen de zonnepanelen bij de huurder in rekening worden gebracht of is dat inbegrepen in de kale huur? Hoe gaat de Huurcommissie hiermee om?

WOZ - 15.06.2021

Berekening afnemend grensnut bij waardebepaling WOZ

Bij het bepalen van de WOZ-waarde van woningen is het afnemend grensnut een gegeven. Maar hoe berekent u dit afnemende grensnut? Wat speelde er nu bij de rechter en wat kunt u hiermee?

BOUWRECHT - 15.06.2021

Retentierecht op uw bouwplaats?

U heeft voor uw cliënt de taxatie gedaan voor de financiering van zijn te bouwen woning. Nu wordt de bouwplaats afgesloten, omdat een van de onderaannemers het retentierecht tegen de aannemer heeft uitgeoefend. Wat nu?

IN DE KIJKER - 15.06.2021

Hoe zit het juridisch met alternatieve woonvormen?

Tiny houses, seniorencomplexen, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), er zijn steeds meer van dit soort initiatieven. Duurzaamheid en gemeenschapszin zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Bieden bestaande juridische regels genoeg ruimte?

NOTARIS - 15.06.2021

Stappenplan wilsbekwaamheid vernieuwd

Het Stappenplan Beoordeling Wilsbekwaamheid is vernieuwd. Het stappenplan biedt een handreiking aan de notaris die geconfronteerd wordt met de vraag of een cliënt wilsbekwaam is. Wat moet u daar als makelaar van weten?

FINANCIERING - 15.06.2021

Positieve/negatieve hypotheekverklaring

Bij financieringen valt het begrip ‘positieve/negatieve hypotheekverklaring’ nog wel eens. Wat houdt zo’n verklaring nu precies in? Waar kunt u uw cliënt op wijzen als hij daarmee te maken krijgt?

MAATSCHAP - 15.06.2021

Bereid uw vertrek goed voor …

Als u uit de maatschap wilt stappen, heeft dat nogal wat voeten in de aarde. Hoe bereidt u uw vertrek uit de maatschap goed voor?

GEZONDHEIDSRECHT - 15.06.2021

Uw BIG-registratie na het tijdelijke ‘corona-uitstel’

Zorgverleners met een artikel 3-beroep binnen de Wet BIG moeten zich iedere vijf jaar opnieuw registreren in het BIG-register. Door corona is deze herregistratieplicht tijdelijk opgeschort. Waarom is deze registratieplicht belangrijk?

GEZONDHEIDSRECHT - 15.06.2021

Mag u bij een klacht gebruikmaken van het patiëntendossier?

Als u als zorgverlener een klacht of claim van een patiënt krijgt, mag u dan een kopie uit het patiëntendossier maken en deze gebruiken voor uw verweer? De regels hiervoor verschillen en zijn afhankelijk van de soort procedure die er is ingezet.

INTERNET - 15.06.2021

Bescherm uw identiteit!

Stel, u huurt een garagebox en er wordt om een kopie van uw paspoort of rijbewijs gevraagd. Zonder erbij na te denken, geeft u deze af en wordt er een kopietje van gemaakt. Te laat vraag u zich af of dit eigenlijk wel mag en wat het risico is.

SOFTWARE - OFFICE - 15.06.2021

Bewaar een pdf als Word-document

Een omzetting van een pdf naar een Word-document gebeurt niet altijd foutloos. Hoe pakt u dat het beste aan?

E-MAIL - WEBMAIL - 15.06.2021

Zoho en Fastmail

Gmail en Outlook.com mogen dan al de meest gebruikte e-maildiensten zijn, er bestaan zeker uitstekende alternatieven met eigen voordelen. Maak (opnieuw) kennis met Zoho en Fastmail.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 15.06.2021

Trello in een nieuw jasje

Trello is een handige, populaire tool voor projectmanagement. Sinds kort onderging deze enkele wijzigingen. Wat moet u daarover weten?

ZAKELIJK - VARIA - 15.06.2021

Podcasts voor ondernemers

Na een aarzelend begin is de podcast een volwassen medium geworden. Ook voor ondernemers zijn er veel informatieve en inspirerende titels te vinden.

EIGEN WEBSITE - WEBSITEPROMOTIE - 15.06.2021

De vier B’s van digitale marketing

Als ondernemer of bedrijf mag u niet ontbreken op het internet. Via digitale marketing zet u uw website maximaal in de kijker. Waar moet u dan op letten?

SOFTWARE - WINDOWS - 15.06.2021

Weet de Windows prullenbak juist te gebruiken

De Windows prullenbak is een onderdeel van Windows dat vaak over het hoofd gezien wordt. Toch is het een handige manier om met verwijderde bestanden om te gaan.

BTW - 14.06.2021

Btw-aftrek op kosten woning en zonnepanelen, een update

Er wordt nog steeds geprocedeerd over de vraag of er naast de btw die ziet op de aankoop van zonnepanelen, ook een deel van de btw van de bouwkosten van een nieuwbouwwoning kan worden teruggevraagd. Wat is de laatste stand van zaken?

CORONAMAATREGELEN - 14.06.2021

Belastingschulden later aflossen

Het kabinet heeft de steunmaatregelen vanwege de coronacrisis verlengd tot en met het derde kwartaal van 2021. Hoe zit het met openstaande belastingschulden?

PERSONEEL - 14.06.2021

Thuiswerken een blijvertje ... welke kosten vergoedt u?

Veel werknemers geven aan dat zij ook na de coronacrisis graag gedeeltelijk willen thuiswerken. Nu beleid ontwikkelen waarin u bepaalt wat er mogelijk is, lijkt daarom verstandig. Denk ook na over de kosten die u wilt vergoeden.

FISCOTIP - 14.06.2021

Negatieve rente, wat kunt u ermee?

Een nieuw fenomeen: de bank die u rente in rekening brengt over uw spaartegoeden. Eerst was dit nog beperkt tot zeer omvangrijke banksaldi. Inmiddels berekenen steeds meer banken al rente bij een tegoed van € 100.000. Wat nu?

ADMINISTRATIE - 14.06.2021

Belastingdienst geeft meer duidelijkheid over bewaarplicht

Als ondernemer moet u de Belastingdienst inzicht kunnen bieden in de financiële toestand van uw bedrijf. U moet uw administratie minimaal zeven jaar bewaren. De Belastingdienst heeft onlangs een aantal vragen over de bewaarplicht beantwoord.

CORONAMAATREGELEN - 14.06.2021

NOW opnieuw verlengd, wat moet u weten?

Het kabinet heeft het steunpakket in verband met de coronacrisis verlengd tot en met het derde kwartaal van 2021. Dit betekent dat ook de NOW tijdens deze periode zal blijven gelden. Wat moet u als werkgever hiervan weten?

PRIVÉ - 14.06.2021

Ontwikkelen bouwkavel, box 1 of box 3?

Als u privé een perceel grond bezit, kan het gezien de krapte op de woningmarkt lucratief zijn om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een perceel grond te gaan ontwikkelen tot bouwgrond. Kijk vooraf wel goed naar de fiscale gevolgen.

IN DE PIJPLIJN - 14.06.2021

BIK-regeling weer ingetrokken


CORONAMAATREGELEN - 14.06.2021

Uitstel belastingbetaling 2021 verruimd

Het kabinet kwam onlangs met het fiscale steunpakket voor de rest van 2021 op de proppen. We halen het uitstel van belastingbetaling er voor u uit ...

LOONSUBSIDIE - 14.06.2021

Minder AWf-premie per 1 augustus 2021

De Baangerelateerde investeringskorting (BIK) gaat niet door. In plaats hiervan verlaagt het kabinet de AWf-premie. Wat betekent dit voor u? Hoe vervelend zijn de gevolgen? Waar hangt dit van af en wat is het effect in uw portemonnee?

CORONAMAATREGELEN - 14.06.2021

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor de rest van 2021

Het kabinet kwam onlangs met het volgende steunpakket voor de rest van 2021. We lichten de TVL er voor u uit. Wat moet u weten en wat moet u doen?

LOONADMINISTRATIE - 14.06.2021

Vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen?

Sommige zaken kunt u belastingvrij aan uw personeel vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Maar wat is het verschil? En wanneer moet u iets onderbrengen in de werkkostenregeling? Hoe zit dat precies?

LENEN - 14.06.2021

Is lenen bij de familie nog steeds voordelig?

Een familiehypotheek is voordelig voor ouder en kind: het kind kan een hogere hypotheek krijgen met lagere maandlasten. De ouder heeft daarbij aanzienlijk meer rendement op zijn spaargeld of vermijdt op deze manier negatieve rente.

INCASSO - 14.06.2021

U moet nog betalen: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks

Een collega-ondernemer liet ons weten hevig teleurgesteld te zijn over een leverancier. Ze had per ongeluk een betaling laten liggen en toen kreeg ze meteen een dreigbrief in de bus. Hoe pakt u zoiets aan?

BOER EN BEDRIJF - 14.06.2021

Planning zevende actieprogramma en derogatieverzoek

Onlangs heeft de minister aangegeven dat in de periode 2022-2025 extra maatregelen genomen moeten worden om uiteindelijk aan o.a. de Nitraatrichtlijn te kunnen voldoen. Wat speelt hier? Welke extra maatregelen worden genoemd?

BELASTINGEN - 14.06.2021

Onbelaste vermogenswinst behalen bij verkoop paard?

Laatst speelde voor de rechter de vraag of er bij een zeer profijtelijke verkoop van een toppaard wel sprake was van onbelaste vermogenswinst. Of zoals de Belastingdienst het liefst wilde: was dit belast resultaat uit overige werkzaamheden?

SUBSIDIE - 14.06.2021

Nieuwe aanvraagperiode voor advies- of cursusvoucher

U kunt, als landbouwondernemer, een adviesvoucher aanvragen t/m 31 augustus of u kunt t/m 15 oktober een cursusvoucher aanvragen. Wat kunt u met een voucher? Welk advies kunt u krijgen of welke cursus kunt u volgen?

PACHT - 14.06.2021

Nieuwe pachtnormen 2021 nu bekend

Ieder jaar worden per 1 juli de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor akkerbouw- en grasland, tuinland, agrarische gebouwen en agrarische woningen vastgesteld. Wat zijn nu de nieuwe pachtnormen die per 1 juli 2021 gelden?

ERFBELASTING - 14.06.2021

Latrelatie: welke consequenties heeft dit voor de erfbelasting?

Maakt het voor het erfrecht en voor de erfbelasting uit of ongehuwde partners al dan niet samenwonen? Welke regels gelden er dan (niet!) voor de erfbelasting? Wat staat er in de wet? Wat is goed om te weten?

GECOMBINEERDE OPGAVE - 14.06.2021

Bemestingsplan nu baseren op 15 mei

Met de ingestuurde Gecombineerde Opgave kunt u op basis van de geregistreerde percelen uw mestplaatsingsruimte bepalen. Hiermee kunt u bepalen hoeveel mest u nog aan- of afvoeren moet. Waar moet u rekening mee houden?

CORONAMAATREGELEN - 14.06.2021

Welke steunmaatregelen voor de horeca nog in 2021 verlengd?

De overheid heeft enkele steunpakketten doorgetrokken naar het derde kwartaal van 2021 en ook de terugbetaling van de Tozo-lening uitgesteld. Wat moet u weten?

Cookiebeleid