Alle domeinen

2021 - Juli

PERSONEEL - 14.07.2021

Niet-gewerkte uren inhalen

Onlangs bepaalde de rechter dat een landelijke textielretailer zijn medewerkers mag vragen door corona niet-gewerkte uren in te halen. Betekent dat dat ook u uw werknemers niet-gewerkte uren kunt laten inhalen?

RECHT VAN DE BOUW - 09.07.2021

Bevestigen mondelinge en/of telefonische opdrachten

Met name kleinere opdrachten of meerwerk worden in veel gevallen mondeling of telefonisch afgedaan. Een opdrachtbevestiging blijft uit. Hoe zit het dan met de bewijslast, mocht er toch iets verkeerd gaan? Hoe dekt u zich het beste in?

FINANCIERING - 09.07.2021

De familiebank nu goed inregelen volgens instructie werkt

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur is er onlangs een document (instructie) bekend geworden dat u goed inzicht geeft hoe de Belastingdienst familieleningen beoordeelt. Wat is goed om te regelen en te bewaken?

RECHT VAN DE BOUW - 09.07.2021

Toegestane bouwtijdoverschrijding door corona bewijzen

Wat wordt er bedoeld met onwerkbare dagen? Wie moet daarvoor bewijs leveren? Welke boete is er verschuldigd? Wat staat er in de algemene voorwaarden? Wat heeft de Raad van Arbitrage (de ‘bouwrechter’) nu recentelijk hierover beslist?

AANBESTEDING - 09.07.2021

Akte non-failliet van belang bij overheidsaanbesteding

Wat wordt er bedoeld met een akte non-failliet? Wanneer is deze verklaring nodig? Wat als het bedrijf in het verleden betrokken is geweest bij faillissement of surseance van betaling? Hoe biedt de notaris dan uitkomst?

RECHT VAN DE BOUW - 09.07.2021

Corona en prijsstijgingen

De coronacrisis kan niet alleen leiden tot vertragingen in de bouw, maar zeker ook tot verhoogde kosten ten gevolge van prijsstijgingen of moeilijk leverbare materialen. Welke mogelijkheden zijn er om prijsstijgingen de baas te blijven?

ALIMENTATIE - 09.07.2021

Bij alimentatie rekening houden met zwart geld, mits bewijs

Wordt er rekening gehouden met zwart geld om de behoeftigheid en draagkracht voor het betalen van alimentatie vast te stellen? Wie moet wat bewijzen? Wat speelde hier recentelijk over bij de rechtbank? Wat is hierover nu beslist?

CONTROLE - 09.07.2021

Meldplicht grote cashbetalingen en negatief kassaldo

Grotere betalingen met contant geld hebben de controleaandacht van de overheid en moeten dan ook altijd gemeld worden. Hoe zit dat? Wat werd recentelijk duidelijk over hoe hierop in de praktijk wordt gecontroleerd? Wat moet u weten?

RECHT - 05.07.2021

Recht van overpad ingeschreven in het Kadaster

Hoe wordt een erfdienstbaarheid gevestigd? Wat wordt er bedoeld met verkrijgende en bevrijdende verjaring van een recht van overpad? Welke termijnen gelden er? Hoe kan het recht van overpad worden ingeschreven in het Kadaster?

BOER EN BEDRIJF - 05.07.2021

Begrotingsnormen pluimvee 2021

Bent u pluimveehouder en houdt u leghennen of vleeskuikens? U kunt bij het opstellen van een begroting rekening houden met de vernieuwde begrotingsnormen voor de lange termijn. Welke saldo’s kunt u de komende tien jaar verwachten?

HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 05.07.2021

Woning na echtscheiding niet tot ‘sint-juttemis’ onverdeeld

Kan er na echtscheiding worden afgesproken dat de woning onverdeeld blijft? Geldt dat voor onbepaalde tijd? Welke wettelijke termijn is van belang? Wat speelde hier recentelijk over bij de rechtbank? Wat is goed om te weten en om te doen?

BOER EN BEDRIJF - 05.07.2021

Begrotingsnormen lange termijn melkvee- en geitenhouderij

Heeft u melkkoeien of melkgeiten en wilt u een begroting maken? Onlangs zijn de begrotingsnormen voor de lange termijn opnieuw vastgesteld. Met welke normen kunt u de aankomende periode rekenen?

CONTROLE - 05.07.2021

Bij hoge temperaturen extra controle op dierenwelzijn

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert bij verwachte hoge temperaturen extra op de dierenwelzijnregels. Wat is raadzaam?

VERGROENINGSEIS - 05.07.2021

Wijziging EA-vanggewas: melden bij RVO.nl

Heeft u uitbetaling van betalingsrechten aangevraagd en moet u aan de vergroeningseisen voldoen? Heeft u hiervoor EA-vanggewassen opgegeven die u na de hoofdteelt teelt? Wat moet u verplicht doorgeven aan RVO.nl en wanneer?

CORONAMAATREGELEN - 02.07.2021

Uitspraak inzake verkeerde SBI-code bij aanvraag TVL 2020

Komt uw hoofdactiviteit niet overeen met de inschrijving in het Handelsregister en heeft u TVL Q4 2020 aangevraagd? Dit kan dan grote gevolgen hebben voor uw TVL. Hoe beoordeelt de rechter dit? Hoe gaat u nu te werk?

FIETS VAN DE ZAAK - 02.07.2021

De fiets van de zaak, de regels op een rij

Sinds 2020 geldt er een nieuwe regeling als u aan een werknemer een fiets van de zaak ter beschikking stelt. De regeling wordt veel gebruikt, maar omdat er toch nog wat zaken onduidelijk waren, heeft de Belastingdienst een en ander verduidelijkt.

CREDITEUREN - 02.07.2021

Uitstel betaling schuldeiser verlengd tot en met 31 juli 2021

De Tijdelijke voorziening betalingsuitstel COVID-19 is verlengd tot en met 31 juli 2021. Wat houdt deze voorziening in en wat heeft u daaraan?

CORONAMAATReGELEN - 02.07.2021

TVL eerste kwartaal 2021: een voorschot gehad

Heeft u de TVL Q1 2021 aangevraagd en gekregen? Dan heeft u op basis van uw verwachte omzetverlies een voorschot van 80% ontvangen. Wat moet u weten?

AFTREKBARE KOSTEN - 02.07.2021

De maaltijd onderweg als aftrekpost

Als ondernemer bent u waarschijnlijk regelmatig onderweg. Maar als u dan een hapje eet of wat drinkt, kunt u deze kosten dan in aftrek brengen? Hoe zit dat met dergelijke kosten van uw personeel? Wat vond de rechter hiervan?

ONROERENDZAAKBELASTING - 02.07.2021

De OZB en het woon-bedrijfspand

Veel ondernemers in het MKB werken in een gecombineerd woon-bedrijfspand. Maar hoe wordt dan uw aanslag OZB bepaald? Waar hangt dit van af en hoe zit het met de bewijslast?

FACTUREREN - 02.07.2021

Stap over op e-factureren

De voordelen van e-factureren zijn evident. U kunt hiermee uw facturen sneller en goedkoper verwerken. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat er nog maar weinig bedrijven aan e-factureren doen. Wat komt daar allemaal bij kijken?

VAKANTIE - 02.07.2021

Ziek tijdens een vakantie

Uw medewerker wordt ziek tijdens zijn vakantie. Kunt u de vakantiedagen toch gewoon afschrijven? Hoe controleert u of hij wel echt ziek is?

PENSIOEN - 02.07.2021

Als de pensionado de auto van de zaak mag houden

Een werkgever vond het een goed idee om de auto van de zaak mee te geven aan de werknemer die met pensioen ging, zodat de werknemer ook na zijn pensioen mobiel kon blijven. Maar hoe pakt dat fiscaal uit?

ONTSLAGVERGOEDING - 02.07.2021

Nieuwe compensatie transitievergoeding per 1 januari 2021

Stel, binnenkort krijgt u als werkgever AOW. U heeft geen bedrijfsopvolger en dus besluit u te stoppen. U moet daarvoor uw medewerkers ontslaan en de transitievergoeding betalen. Vanaf 1 januari 2021 is compensatie mogelijk. Lees verder ...

ZIEKMELDING - 02.07.2021

“Ik geloof er niets van dat je ziek bent!”

Uw medewerker meldt zich steeds ziek met allerlei vage klachten, bijv. na winst van het Nederlands elftal. U heeft grote twijfels of hij wel echt ziek is. Wanneer hij zich dan weer ziek meldt, is voor u de maat vol. Mag u zijn ziekmelding weigeren?

ZORGVERLOF - 02.07.2021

Verlof bij een plotse onheilstijding in de familiesfeer

Stel, uw medewerker krijgt te horen dat een familielid een ernstig ongeval heeft gehad en snel zal komen te overlijden. Uiteraard wil hij zo snel mogelijk bij zijn familie zijn, maar hoe gaat u hiermee om?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 02.07.2021

Ontslag per WhatsApp

Een werknemer werkt op basis van een oproepcontract en stuurt zijn werkgever een whatsappje om hem te laten weten dat hij de komende weken (ook) bij een andere werkgever aan de slag gaat. Mag de werkgever dat zien als een ontslag?

LOONBETALING - 02.07.2021

Geen arbeid, toch loon, tenzij …

Uw medewerker komt niet opdagen op zijn werk. U krijgt hem telefonisch ook niet te pakken, maar u hoort al snel dat hij gearresteerd is en vastzit. Kunt u hem ontslaan en moet u zijn loon doorbetalen? Hoe is dat sinds 1 januari 2020 anders?

SUBSIDIE - 02.07.2021

STAP-budget bij studie in 2022


BANK - 02.07.2021

Procedure vergoeding beschadigde bankbiljetten benutten

Als er binnen uw onderneming beschadigde eurobankbiljetten binnengekomen zijn, is er hiervoor een vergoeding via de Nederlandsche Bank (DNB) mogelijk. Hoe regelt u dit via de post of bij de kas van DNB? Wat wordt er gecontroleerd?

CREDITEUREN - 02.07.2021

Uitstel betaling schuldeiser verlengd tot 1 augustus 2021

Ondernemers die door de coronacrisis betalingsproblemen hebben, kunnen betalingsuitstel schuldeisers aanvragen. Dit is mogelijk met de Tijdelijke voorziening betalingsuitstel COVID-19, die verlengd is tot 1 augustus 2021.

INCASSO - 02.07.2021

Uw klant betaalt niet: zorg voor een goed dossier!

Uw klant betaalt niet en u wilt het er niet bij laten zitten. U stapt naar de rechter. Hoe zorgt u dat u goed beslagen ten ijs komt? Hoe voorkomt u veelgemaakte fouten? Moet u per se een jurist inschakelen?

ONTSLAGVERGOEDING - 02.07.2021

Compensatiemogelijkheden transitievergoeding uitgebreid

Sinds 1 januari 2021 zijn de mogelijkheden om een compensatie voor de transitievergoeding te krijgen, uitgebreid. Dit zijn de extra mogelijkheden.

Cookiebeleid