Houd rekening met herplaatsingsmogelijkheden
“We moeten nu echt ingrijpen ...”
Bezuinigen. X BV levert software engineering aan ziekenhuizen. De zaken gaan slecht en door de coronacrisis werd het alleen maar erger. X BV moet maatregelen nemen waarbij ontslagen onvermijdelijk zijn. X BV besluit een managementlaag te laten vervallen, waardoor de functie van Lia komt te vervallen. X BV vroeg het UWV toestemming om Lia te mogen ontslaan vanwege bedrijfseconomische omstandigheden en het UWV verleende deze vergunning.
“Ik kan best iets anders doen ...” Lia werkte al sinds 1985 bij X BV. De zaken gingen niet zo goed, maar zij was al zo lang in dienst en kent het bedrijf als geen ander. Elke andere functie zou zij perfect kunnen uitvoeren. Zij was het er niet mee eens dat zij boventallig werd verklaard. X BV is een groot bedrijf waar volgens haar voldoende functies zijn die zij kan vervullen. Lia stapte naar de rechter en ging in beroep tegen de uitspraak van het UWV.
Hoe zit het ook al weer?
Wat is een redelijke grond? Voor een succesvol ontslag moet er sprake zijn van een redelijke grond, zoals vermeld in artikel 7:669 BW. De vereisten zijn:
- er zijn bedrijfseconomische omstandigheden die maatregelen noodzakelijk maken;
- er is voldaan aan het afspiegelingsbeginsel; en
- er is voldaan aan de herplaatsingsplicht.
Structureel. De arbeidsplaats van Lia komt te vervallen wegens bedrijfseconomische omstandigheden (een doelmatige bedrijfsvoering). De arbeidsplaats moet dan structureel vervallen (in een toekomstige periode van ten minste 26Â weken).
Voor meer informatie over bedrijfseconomisch ontslag, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 16.
Naar de rechter. Op verzoek van Lia bekijkt de rechter of X BV deze bedrijfseconomische omstandigheden voldoende aannemelijk heeft gemaakt bij het UWV. De rechter stelt zich hierbij terughoudend op. Een werkgever moet zijn onderneming zo kunnen inrichten dat het voortbestaan daarvan ook op langere termijn is verzekerd. Dat is ook in het belang van behoud van werkgelegenheid. X BV heeft daarbij een zekere vrijheid om die beleidskeuze te maken. Deze kantonrechter raakte overtuigd van de financiële noodzaak tot het nemen van maatregelen. Ook het afspiegelingsbeginsel is goed toegepast. Vervolgens bekeek de rechter of er wel voldaan is aan de herplaatsingsplicht en daar ging het mis (ECLI:NL:RBGEL:2021:2534) .
Vergoeding. De rechter vond dat X BV beter had moeten kijken naar andere mogelijkheden voor Lia binnen het bedrijf. X BV moest Lia een billijke vergoeding betalen van maar liefst € 75.000.
Kan dit beter?
Zodra u weet dat een functie komt te vervallen, is het belangrijk om aan het volgende te denken:
- ga in gesprek met uw medewerker en leg andere functies voor. Toon concrete vacatures;
- bespreek of een functie eventueel passend is te maken door scholing en bied deze scholing aan;
- houd rekening met een redelijke termijn waarbinnen de functie ontstaat of passend te maken is. Deze redelijke termijn is gelijk aan de opzegtermijn van de werknemer.
Deze werkgever vergat dat. XÂ BV deed niets van dit alles en dat nam de kantonrechter hem kwalijk. De rechter vond dit ernstig verwijtbaar en veroordeelt XÂ BV tot betaling van een billijke vergoeding.