APPARTEMENTSRECHTEN - 14.10.2021

Een apart modelreglement voor kleine VvE’s

Zoals bekend, wordt er in vrijwel alle notariële splitsingsakten verwezen naar het zogenaamde ‘modelreglement’. Onlangs is er weer een nieuw modelreglement bijgekomen. Deze is bedoeld voor een kleine Vereniging van Eigenaars (VvE).

Modelreglementen. Notarissen verwijzen in een akte van splitsing in appartementsrechten vrijwel altijd naar een modelreglement, zodat er niet steeds een nieuw reglement gemaakt hoeft te worden. Er zijn al diverse modelreglementen hiervoor opgesteld. Deze modelreglementen vervallen niet. Op dit moment bestaat het modelreglement 1973, 1983, 1992, 2006 en 2017 en sinds kort dan ook het nieuwe modelreglement 2021.

Kleine VvE’s

Waarom? Dit nieuwe modelreglement is bedoeld voor kleine VvE’s. Veel regels die in de eerdere modelreglementen zijn opgenomen, zijn namelijk niet of nauwelijks toe te passen in VvE’s waar maar een paar eigenaren zijn.

Voor welke VvE’s? Om de problemen waar kleine VvE’s tegenaan lopen te ondervangen, is er een nieuw modelreglement voor kleine VvE’s opgemaakt. Dit reglement is speciaal bedoeld voor VvE’s met twee of drie eigenaren, maar kan ook gebruikt worden voor vier of vijf eigenaren. Let op.  Er geldt een verbod op ondersplitsing bij kleine VvE’s. De reden hiervoor is dat het te ingewikkeld is. Bovendien kan hetzelfde worden bereikt met een wijziging van de kostenregeling.

Waar lopen kleine VvE’s tegenaan?

Besluitvorming. In eerdere modelreglementen staat dat voor sommige besluiten een gekwalificeerde meerderheid vereist is, bijv. 2/3 deel van de stemmen in een vergadering waar 2/3 deel van het totaal aantal stemgerechtigden aanwezig is. In een kleine VvE is dit vaak moeilijk te behalen. Het nieuwe modelreglement voorziet hierin en besluiten kunnen genomen worden met een gewone meerderheid, tenzij de wet anders bepaalt.

Geen kascontrole. Ook is in de eerdere modelreglementen bepaald dat er een kascommissie moet zijn, welke bestaat uit twee leden. Dit mogen geen bestuursleden zijn. Het moge duidelijk zijn dat dit niet werkbaar is in een kleine VvE. Controle door een kascommissie of een accountant komt dan ook niet meer voor in het nieuwe reglement voor kleine VvE’s. Let op. Voorwaarde is wel dat de leden/bestuurders het eens zijn over de inhoud van de opgestelde jaarstukken. Dat moet in een besluit worden vastgelegd.

Alle leden zijn bestuursleden. Voor kleine VvE’s is het ook vaak lastig de bestuursleden te benoemen en hierin een taakverdeling af te spreken. Het nieuwe modelreglement gaat ervan uit dat alle leden tevens bestuurslid zijn. Let op 1. De bestuurders moeten wel nog ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel. Let op 2. Bij overdracht van een appartementsrecht moet de nieuwe eigenaar in de vergadering nog wel benoemd worden als bestuurder.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 25, nr. 10 vindt u het Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten kleine VvE’s 2021.

Wijziging akte van splitsing

Niet automatisch. Een nieuw modelreglement is niet automatisch van toepassing. In de akte van splitsing wordt het modelreglement waarop de akte van splitsing is gebaseerd, genoemd. Als u het nieuwe reglement wilt laten toepassen op uw reeds bestaande VvE, dan moet hiervoor eerst bij de notaris de akte van splitsing gewijzigd worden. Let op. Voor kleine VvE’s heeft u dan wel eerst een gekwalificeerde meerderheid nodig. Bij een nieuw op te richten VvE kan in de splitsingsakte meteen voor het nieuwe reglement gekozen worden.

Voor een kleine VvE gaat het beheren en het besturen van de vereniging met het nieuwe modelreglement een stuk eenvoudiger. Als u bij een bestaande VvE het nieuwe modelreglement wilt toepassen, moet hiervoor eerst bij de notaris de akte van splitsing gewijzigd worden.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01