TESTAMENT - 25.11.2021

Levenstestament: gevolmachtigde ook bewindvoerder

Een belangrijke praktijkvraag is of een gevolmachtigde die benoemd is in een levenstestament ook automatisch bewindvoerder wordt. Wanneer wordt de wens van de rechthebbende (niet) gevolgd? Wat bewaken en goed regelen?

Levenstestament met volmacht

Mia is ongehuwd en heeft geen kinderen. Bij de notaris heeft ze een levenstestament opgesteld. Daarin heeft ze haar neef Wim en nicht Thea een algemene volmacht gegeven om namens haar te handelen. Ook staat in het levenstestament dat ingeval de kantonrechter het nodig oordeelt om een bewind en/of mentorschap in te stellen, het de wens is van de volmachtgever (Mia) om de gevolmachtigden (Wim en Thea) tot bewindvoerders en mentors te benoemen.

Professionele bewindvoerder

Omdat bij Mia beginnende dementie wordt vastgesteld en ze nog zelfstandig woont, wordt de thuiszorg ingeschakeld. De casemanager stelt vast dat Mia steeds slechter voor zichzelf kan zorgen. Daarop wordt door de kantonrechter bewind en mentorschap ingesteld voor Mia. Door de rechter wordt Geert tot professionele bewindvoerder en mentor benoemd. De rechter gaat voorbij aan de wens van Mia om haar gevolmachtigden Wim en Thea te benoemen, zoals vastgelegd in het levenstestament.

In beroep tegen benoeming. Tegen de benoeming van Geert gaat Mia, daarbij ingefluisterd door Wim en Thea, in beroep. Ze heeft slechts tweemaal met Geert contact gehad. Inmiddels zijn de sloten van haar huis vervangen en heeft ze geen inzicht mee in haar financiën. Het contact met de gevolmachtigden Wim en Thea wordt door Geert zo veel mogelijk vermeden. Dat terwijl zij als mantelzorgers veel beter haar belangen kunnen behartigen. Ook wil Geert haar in een verpleeghuis plaatsen waarbij ze in een hoog gebouw met lift terechtkomt. Omdat ze last heeft van hoogtevrees en liftfobie, ziet ze dat niet zitten.

Wat staat er in de wet? Bij de benoeming van een bewindvoerder volgt de rechter de uitdrukkelijke voorkeur van de rechthebbende, tenzij gegronde redenen zich daartegen verzetten (art. 1:435 lid 3 BW) .

Onjuist gehandeld. Volgens de rechter (ECLI:NL:GHARL:2021:9008) is dat hier het geval. Tegenover de casemanager heeft Mia verklaard dat dat ze vaak streng en onvriendelijk door Wim en Thea werd behandeld. De aanwezige etenswaren zijn meestal onvoldoende en vaak over de datum. Mia zegt geen goed gevoel meer te hebben bij Wim en Thea. Er zijn ook concrete aanwijzingen dat ze hebben gehandeld tegen het belang van Mia.

In het belang van de rechthebbende. Het klopt dat Geert de administratie heeft gewijzigd om deze anders te gebruiken. Het slot van de woning is aangepast, zodat de thuiszorg gebruik kan maken van een sleutelkastje en altijd binnen kan komen. Omdat Mia aangaf dat ze zich vaak eenzaam voelt en wat meer onder de mensen wil zijn, heeft Geert bij een verpleeghuis geïnformeerd naar de mogelijkheden. Toen hij zag dat de kamer van Mia op de vierde verdieping lag en alleen met de lift bereikbaar was, heeft hij besloten dat dit geen optie is.

Hoe oordeelt de rechter? Voor de rechter zijn dit gegronde redenen om af te wijken van de wens die Mia in het levenstestament heeft vastgelegd. De benoeming van Geert tot mentor en bewindvoerder wordt door de rechter bekrachtigd. Aldus staan Wim en Thea buitenspel.

Normaal volgt de rechter bij de bewindvoerderbenoeming de wens van de rechthebbende. Dat wordt anders bij gegronde redenen om dat niet te doen. Wordt het belang van de rechthebbende niet goed behartigd, dan zal de rechter een professionele bewindvoerder benoemen. De gevolmachtigde staat dan buitenspel!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01