SAMENLEVINGSOVEREENKOMST - 03.05.2022

Samenwoners: de helft van gemeenschappelijke rekening

Als samenwoners uit elkaar gaan, moet het gemeenschappelijk vermogen worden verdeeld. Dat geldt ook voor de gezamenlijke bankrekening. Is er een samenlevingsovereenkomst, dan regelt deze hoe en of er moet worden verdeeld.

Samenwonen. Henk en Trees gaan samenwonen. Hun inkomens zijn nagenoeg gelijk. Bij de notaris hebben ze een samenlevingsovereenkomst opgesteld. Daarin staat dat ze ieder naar evenredigheid van inkomsten bijdragen aan de kosten van de gemeenschappelijke huishouding. Deze bijdragen, ‘of zoveel meer als partijen wensen’, worden gestort op een gezamenlijke bankrekening die op naam van beide partijen wordt gesteld. Tot het saldo van deze rekening zijn ze ‘ieder voor de helft gerechtigd’.

Overmaken op gemeenschappelijke rekening. Na enkele jaren krijgen ze kinderen en gaat Trees minder werken. De spaar- en betaalrekeningen die Henk en Trees privé nog hebben, worden opgeheven en alles wordt overgemaakt naar de gemeenschappelijke rekening.

Recht op de helft?

Saldo bankrekening verdelen. Ruim 20 jaar later gaan ze uit elkaar. Dat betekent dat het saldo van de gemeenschappelijke rekening moet worden verdeeld. Trees stelt dat ze recht heeft op de helft. Zo staat het in de samenlevingsovereenkomst. Volgens Henk moet er verdeeld worden naar evenredigheid van hun bijdragen. Hij heeft een overzicht gemaakt van de stortingen op de gezamenlijke rekening. Daaruit blijkt dat hij recht heeft op 70% van het saldo.

Wat heeft de rechter hier beslist?

Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2021:11663) stelt vast dat het gehele financiële verkeer van Henk en Trees via één gezamenlijke bankrekening is gegaan. Ze hebben als het ware alles op een hoop gegooid. Alle inkomsten werden op de gezamenlijke rekening gestort en daarvan werden ook alle kosten voldaan. Er is geen administratie bijgehouden waaruit zou blijken in welke verhouding door ieder van hen in de kosten is bijgedragen.

Samenlevingsovereenkomst. In de samenlevingsovereenkomst staat dat de beide samenwonende partners ieder voor de helft gerechtigd zijn in het saldo van de gemeenschappelijke rekening. Volgens Henk is dat in strijd met de bepaling die zegt dat er naar evenredigheid van inkomsten wordt bijgedragen aan de kosten voor de gemeenschappelijke huishouding.

Geen moeilijke berekeningen. Het hof ziet dat anders. De bepaling dat het saldo van de gemeenschappelijke rekening bij uit elkaar gaan ‘bij helfte moet worden verdeeld’, is om praktische redenen in de samenlevingsovereenkomst opgenomen, dus hoeven er niet periodiek (per maand, kwartaal of jaarlijks) moeilijke berekeningen te worden gemaakt om te weten wie in welke verhouding tot het saldo gerechtigd is. In die zin is de bepaling niet tegenstrijdig, maar juist aanvullend op de eerdere bepaling.

Oordeel hof. Beide partners hebben zelf besloten om hun gehele inkomen op de gezamenlijke rekening te storten. Dat heeft echter wel tot gevolg dat aan ieder van hen de helft daarvan toekomt. Trees heeft dus recht op de helft van het saldo. Een andere verdeling is niet mogelijk. Tip. Is dat niet de bedoeling, dan is het raadzaam om naast de gezamenlijke rekening ook de privérekeningen aan te houden. Deze hoeven niet te worden verdeeld!

Download de checklist Wat vastleggen in een samenlevingsovereenkomst? van https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 4, nr. 15.

In het samenlevingscontract wordt bepaald hoe het gemeenschappelijk vermogen wordt verdeeld als de partners uit elkaar gaan en wie waarop recht heeft. Is er bepaald dat het saldo van de gezamenlijke rekening bij helfte wordt verdeeld, dan is het fiftyfifty (ook als dat de enige rekening is waarop alle inkomsten zijn gestort).

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01