INKOMSTENBELASTING - 23.05.2022

“Wat kan ik met een ambtshalve vermindering?”

Als uw aangifte inkomstenbelasting is vastgesteld, staat deze na zes weken definitief vast. Maar wat als u zich vergist heeft? Kunt u dat dan nog herstellen? Wanneer wel en wanneer niet? Hoe zit dat precies?

Correctiemogelijkheid aangifte. Als ondernemer in de inkomstenbelasting moet u uw aangifte tijdig indienen, in principe voor 1 mei van het jaar na het betreffende jaar. Daarna stelt de Belastingdienst uw aanslag vast en is deze definitief. U kunt dan nog zes weken in bezwaar als u het er niet mee eens bent. Tip. Toch bestaat er nog een correctiemogelijkheid als u zich vergist heeft: de ambtshalve vermindering. Een abonnee vroeg ons wat dat is en wanneer men hiervan gebruik kan maken.

Vijf jaar ambtshalve vermindering

U kunt de inspecteur verzoeken om een ambtshalve vermindering toe te passen, ook na de bezwaartermijn van zes weken. Dit moet binnen vijf jaar na het jaar waarop uw verzoek betrekking heeft. U kunt voor een ambtshalve vermindering uw aangifte gewoon online wijzigen, bijv. omdat u vergeten bent om bepaalde zakelijke kosten in aftrek te brengen. De inspecteur zal een ambtshalve vermindering slechts in enkele uitzonderingsgevallen weigeren.

Voor meer informatie over online aangifte doen, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 19.

Wanneer geen ambtshalve vermindering? Verzoeken na de termijn van vijf jaar worden afgewezen. Dat gebeurt ook als u zich beroept op rechtspraak of beleidsregels die in uw voordeel uitpakken en pas bekend zijn geworden nadat uw aanslag definitief vast stond. Denk bijv. aan de huidige situatie rond de heffing in box 3, waarbij voorlopig alleen degenen geld terugkrijgen die tijdig bezwaar hebben gemaakt. Alleen als de minister anders beslist, kunt u toch om ambtshalve vermindering vragen. Verder is ambtshalve vermindering niet aan de orde als het gaat om een faciliteit waar u bij de aangifte voor moet kiezen, zoals een verdeling van de zorgkosten tussen partners. Ten slotte is ambtshalve vermindering niet mogelijk als door de belastingheffing een andere belasting niet is geheven en ook niet meer kan worden geheven. In deze gevallen kan alleen het verschil dan nog worden teruggevraagd.

Bezwaar en beroep. Wijst de inspecteur uw verzoek om ambtshalve vermindering af, dan ontvangt u deze beslissing via een beschikking. Hiertegen kunt u bezwaar en beroep aantekenen. Dit heeft uiteraard geen zin als het een van de hiervoor genoemde uitzonderingen betreft.

Wanneer bezwaar? Verschilt u met de inspecteur van mening, dan dient u wel formeel in bezwaar te gaan, bijv. als de inspecteur van mening is dat u niet in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek en u vindt van wel. U krijgt hiervan dan eerst bericht. U moet dan wel bezwaar aantekenen, dat in beginsel binnen de genoemde termijn van zes weken bij de inspecteur binnen moet zijn.

Voor meer informatie over bezwaar, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 28, nr. 19.

Wat kunt u hier nu mee?

Vergissen is menselijk, ook als het uw aangifte betreft. Gelukkig kunt u fouten herstellen, ook nadat de bezwaartermijn van zes weken voorbij is. Herstellen is ook eenvoudig gemaakt, want u hoeft alleen maar online de foute cijfers of gegevens te vervangen door de juiste. Alleen als u echt van mening verschilt met de inspecteur, moet u formeel in bezwaar. Dit zal hij echter altijd eerst aan u bekendmaken, veelal met een verzoek om te reageren. Komt u er dan nog niet uit, dan kunt u in bezwaar en zo nodig in beroep bij de rechter.

Heeft u zich bij uw aangifte inkomstenbelasting vergist, herstel dit dan binnen vijf jaar online door uw aangifte te herzien. Alleen in een beperkt aantal specifieke gevallen is dit niet mogelijk. U kunt dus nog over 2017 tot en met 2021 corrigeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01