DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.06.2022

Zakelijk handelen en tegenstrijdige belangen

Overeenkomsten tussen u en uw BV moeten op zakelijke grondslag zijn gebaseerd. Waarom dan toch geen aftrek als er volgens de statutaire regels was gehandeld?

Overeenkomsten tussen BV en dga. De rechtshandelingen tussen u en uw BV moeten uiteraard schriftelijk worden vastgelegd, waarbij ook terdege rekening gehouden moet worden met het voortraject. Raadpleeg bijv. de statuten en zorg dat de gesloten overeenkomst daarmee niet strijdig is. Dit betekent dat er ook een bestuursbesluit, dan wel een aandeelhoudersbesluit aan ten grondslag moet liggen. Zorg dat ook daarvan de notulen, dan wel de schriftelijke vastlegging akkoord is. Let op. Zo kennen veel statuten de zogenaamde ‘tegenstrijdig-belangregeling’. De BV heeft, bijv. bij een geldlening aan de dga, immers baat bij een zo hoog mogelijke rente, terwijl de dga vaak juist zo min mogelijk wil betalen. Bij zo’n tegenstrijdigheid bepalen statuten vaak dat de aandeelhoudersvergadering dan iemand moet aanwijzen die namens de BV de rechtshandeling sluit. Dat mag dan vaak de dga zelf zijn, maar zorg er wel voor dat ook dat besluit goed wordt gedocumenteerd.

Vervroegde aflossing lening bij de BV. In de berechte casus ging de zakelijkheid wel erg ver en had ook de dga (te) veel invloed op de daadwerkelijke uitvoering. Er was daar sprake van een geldlening van de BV aan de dga voor zijn woning. Er was een zakelijke rente afgesproken, maar in de overeenkomst stond ook een bepaling dat boeterente verschuldigd was bij vervroegde aflossing. Dit is zakelijk, want ook een bank zal immers boeterente in rekening brengen als de schuldenaar voortijdig gaat aflossen op een lening met een hoge rente als de marktrente (aanzienlijk) lager is.

Boeterente niet aftrekbaar. Deze boeterente was volgens Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2022:781) niet aftrekbaar. De BV had aan de dga een lening verstrekt waarop € 25.000 werd afgelost. Vervolgens gingen ze een nieuwe lening aan tegen een veel lagere rente. De boeterente van maar liefst € 34.078 vanwege de eerdere vervroegde aflossing op de eerste lening vond geen genade bij de rechter. De dga kon namelijk, aldus de rechter, op grond van de overeenkomst jaarlijks zelf het rentepercentage en de rentevastperiode van de lening aanpassen en aldus zelf bepalen wanneer en hoeveel hij zou gaan aflossen. Nu de dga als schuldenaar ook enig aandeelhouder en bestuurder was van de schuldeisende BV, kon hij zelfstandig inhoud geven aan dergelijke voorwaarden.

Kijk of er in uw BV-statuten een tegenstrijdig-belangregeling staat. Houd u daaraan en maak het niet te bont. De rechter weegt mee dat u als dga alle touwtjes in handen heeft.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01