WEBDIENSTEN - VARIA - 24.10.2022

Grafisch ontwerpen zonder gedoe

Canva wordt vaak - ook in een professionele context - aangehaald als een gebruiksvriendelijke webtool om bijv. brochures, affiches, logo’s of visitekaartjes te ontwerpen. Is deze webtool echt een aanrader? Wij testten het voor u uit.

Canva ( https://www.canva.com ) heeft een Nederlandstalige interface en is volledig cloudgebaseerd, waardoor ontwerpen simpelweg in uw vertrouwde browser gebeurt (via drag-and-drop). U moet zich vooraf wel even registreren, maar inloggen met uw Google- of Facebookaccount kan ook.

Aan de slag. Via een klik op de paarse knop Een ontwerp maken bovenaan gaat u aan de slag. Vervolgens kiest u uit het afrolmenu wat u precies wilt creëren. Let op.  De keuzelijst is zeer uitgebreid en is daardoor niet zo overzichtelijk. Het feit dat de verschillende opties niet alfabetisch gerangschikt zijn, maakt het er niet beter op.

De mogelijkheden

Sjablonen. Kiest u er bijv. voor om een logo te gaan ontwerpen, dan ziet u aan de rechterkant een wit vlak en aan de linkerzijde allerlei sjablonen. Deze kunt u filteren via de voorgestelde trefwoorden bovenaan of door in het invulveld in te typen wat u precies zoekt.

Aanpassen. Het gekozen sjabloon kunt u vervolgens helemaal naar uw hand zetten. Dat betekent: de illustraties, teksten en kleuren aanpassen, hun positie of grootte wijzigen, enz. Tip.  De grafische elementen kunt u zelfs animeren met allerlei bewegende effecten.

Extra’s. De balk aan de linkerzijde biedt extra functionaliteiten. Via Elementen krijgt u toegang tot allerlei vormen, figuren, symbolen, stickers, enz. Via Tekst voegt u titels en andere teksten toe in zeer eenvoudige tot uiterst originele vormen en formaten. Het Upload -icoon laat u uw eigen beeld- of videomateriaal integreren. Klikt u op Meer , dan kunt u ook gaan zoeken in Canva’s databanken met rechtenvrije foto’s, achtergronden, grafieken, audiofragmenten en video’s. Handig!

Delen. Bent u tevreden over het resultaat, dan kunt u dat via de knop Delen rechts bovenaan downloaden in verschillende formaten. Het is ook mogelijk om uw ontwerp van hieruit rechtstreeks te delen op sociale media of een link aan te maken voor online toegang.

Hoeveel kost het?

Freemium. Canva hanteert het abonnementsmodel freemium waarmee u meteen gratis aan de slag kunt. Een overzicht van alle mogelijkheden vindt u op https://www.canva.com/pricing

Gratis is oké. Wat ons betreft biedt de kosteloze formule meer dan voldoende mogelijkheden, met ruim 100 ontwerptypes, 250.000 sjablonen, 1 miljoen gratis foto’s en illustraties en 5 GB cloudopslag. Eerlijk gezegd: we liepen hier soms al een beetje verloren. Met een betaalde versie (vanaf € 109,99/jaar) zou dat alleen maar erger worden.

Een aanrader of niet?

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, vinden wijzelf Canva (door het ruime aanbod aan mogelijkheden) niet erg gebruiksvriendelijk of intuïtief. Wat niet wegneemt dat het zeker een aanrader is voor wie gratis grafische ontwerpen wil maken. Voor alternatieven verwijzen we u naar de review op Web Hosting Secret Revealed ( https://bit.ly/3Evrics ), waarin onder andere PicMonkey ( https://www.picmonkey.com ) wordt voorgedragen als een andere interessante designtool.

Overweeg Canva zeker als een gratis designtool voor uw grafische ontwerpen. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, maar soms is het wat zoeken in alle opties om uw ontwerp te verfijnen. Daardoor is deze webtool naar onze mening niet zo gebruiksvriendelijk en intuïtief als vaak beweerd wordt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01