Alle domeinen

2022 - Oktober

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 27.10.2022

Uitstelbeleid voor ondernemers versoepeld

Het kabinet wil meer doen om ondernemers, vooral kleinere bedrijven, te ondersteunen, als zij kampen met tijdelijke betalingsproblemen. Het beleid van de Belastingdienst op het gebied van betalingsregelingen is daarom versoepeld.

LOONHEFFING - 27.10.2022

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

Met ingang van 2023 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Wat betekent dit voor u als werkgever?

PERSONEEL - 27.10.2022

30%-regeling voor werknemers uit het buitenland beperkt, maar nog steeds interessant

Als u talent uit het buitenland aantrekt, kunt u mogelijk gebruikmaken van de 30%-regeling. Hierdoor kunt u aan hen een forse onbelaste kostenvergoeding geven en dat maakt u als werkgever natuurlijk aantrekkelijk. Wat staat er op stapel?

FISCOTIP - 27.10.2022

Speel in op tariefdifferentiatie box 2

Als de plannen doorgaan, betaalt u als dga vanaf 2024 extra belasting over uitgedeelde winst boven € 67.000. Door hier tijdig op in te spelen, kunt u uw bijdrage aan de staatskas grotendeels beperken. Wat zijn de mogelijkheden?

BTW - 27.10.2022

Mogelijkheid om een schriftelijke overeenkomst gelijk te stellen met een factuur

Het Europees Hof van Justitie heeft onlangs beslist dat een schriftelijke overeenkomst tussen partijen voor de btw als factuur kan gelden. Hoe zit dat? Aan welke eisen moet de betreffende overeenkomst dan voldoen?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 27.10.2022

Gebruikelijk loon dga, 25% marge afgeschaft

Zoals bekend, moet u als dga een gebruikelijk loon uit uw BV ontvangen. Op dit moment mag hierbij rekening worden gehouden met een marge van 25%. Het kabinet heeft echter besloten om deze marge met ingang van 2023 af te schaffen.

ONROERENDE ZAKEN - 27.10.2022

Inspelen op verhoging algemene tarief overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2023

In het Belastingplan 2023 wordt voorgesteld om het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting te verhogen van 8 naar 10,4%. Voor welke onroerende zaken geldt dit algemene tarief? Houd indien mogelijk rekening met deze verhoging.

VERKOOP - 27.10.2022

Is duurzaamheid de standaard?

De energieprijzen zijn ongekend hoog. Voor een koper is het daarom nog belangrijker geworden dat een woning goede energieprestaties toont. Waar moet u op letten?

RECHT - 27.10.2022

Handel in energiecontracten, kan dat zomaar?

Veel particulieren en ondernemers zijn met een variabel energiecontract de klos. Zij proberen van alles om van de hoge energieprijzen af te komen. Is het dan mogelijk om een ‘oud’ energiecontract over te nemen?

IN DE KIJKER - 27.10.2022

Huwelijk na ondertekening koopovereenkomst maar voor notariële levering, waar moet u op letten?

Tussen het sluiten van een koopovereenkomst met betrekking tot een woning en de levering van deze woning, zit altijd wat tijd. Wat als de koper in deze tussenliggende periode in het huwelijksbootje stapt? Waar kunt u de koper dan op wijzen?

BOUWRECHT - 27.10.2022

De architect aansprakelijk stellen? Zorg dat de brief aan de juiste vereisten voldoet

Stel, uw architect heeft hoogstwaarschijnlijk een fout gemaakt. De schade staat nog niet vast, maar juridisch gezien moet u er nu wel wat mee. Ook al wilt u er samen uitkomen, u moet hem aansprakelijk stellen. Moet dat altijd aangetekend?

UW RAADSMAN - 27.10.2022

Aandeel van 35% in een woning is fiscaal wel een eigen woning

Moet een onverdeeld aandeel van 35% in een woning door de Belastingdienst gezien worden als een eigen woning? Ja, zo oordeelt de Hoge Raad. Het aandeel in de eigendom moet dan wel overeenkomen met het daadwerkelijk bewoonde deel.

VERKOOP - 27.10.2022

Levering aan een derde, terwijl de huurder het eerste recht van koop had?

In de praktijk kan het voorkomen dat er een koopovereenkomst is gesloten tussen een koper en een verkoper, waarbij er geen acht is geslagen op de rechten van derden. Zo ook in een procedure die onlangs speelde voor Hof Amsterdam.

GEMEENTE - 27.10.2022

Bij legesaanslag omgevingsvergunning uitgaan van de daadwerkelijke bouwkosten

Onlangs oordeelde Rechtbank Zeeland-West-Brabant dat de heffingsambtenaar bij de berekening van de leges voor een omgevingsvergunning niet mag uitgaan van hogere bouwkosten. Wat moet u hierover weten?

WOZ - 27.10.2022

Aankoop appartement van woningbouwvereniging niet bruikbaar voor WOZ-waardering

De WOZ-waarde van een woning is gebaseerd op verkoopcijfers van vergelijkbare panden dan wel het eigen verkoopcijfer. Als uw cliënt echter een woning aankoopt van een woningbouwvereniging, dan is dit verkoopcijfer niet zonder meer bruikbaar.

ENERGIE - 27.10.2022

Elektriciteit salderen per maand mag niet van de ACM, hoe zit dat?

Een aantal energiebedrijven saldeert in geval van zonnepanelen bij het terugleveren van stroom per maand. U begrijpt dat dit op jaarbasis voor uw cliënt financieel zeer ongunstig uitpakt. Hoe zit dat en wat kunt u antwoorden?

WONINGHUUR - 27.10.2022

Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening: wat betekent dit voor verhuurders?

Op 1 januari 2021 is het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht geworden. Het legt een aantal (inspannings)verplichtingen bij de verhuurder neer. Heeft het niet naleven van dit besluit invloed op een procedure bij de rechter?

BELASTINGEN - 27.10.2022

Wat betekent de nieuwe leegwaarderatio voor de fiscale waardering van verhuurde woningen?

Er waren al langer plannen om de belastingdruk op verhuurde woningen te verhogen door de zogenoemde ‘leegwaarderatio’ aan te passen. Met Prinsjesdag is bekend geworden hoe de leegwaarderatio er per 1 januari 2023 gaat uitzien.

AFTREKBARE KOSTEN - 27.10.2022

Welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar voor de ondernemer, dga en werknemers?

Ondernemers, maar ook hun personeel, moeten constant bijblijven in hun vakgebied. Soms moet er ook nieuwe vakkennis worden opgedaan, zodat men zich verder kan ontplooien. Maar hoe zit het fiscaal met dergelijke kosten?

SUBSIDIE - 27.10.2022

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing in beeld bij energiemaatregelen?

Menig ondernemer en particulier ontkomt niet aan het nemen van energiemaatregelen, zoals een warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler. De ISDE is daarbij niet uit het oog te verliezen.

CONSUMENTENRECHT - 27.10.2022

Een ontevreden klant: wanneer moet u garantie geven?

Een klant meldt zich binnen de wettelijke garantietermijn en zegt dat zijn aankoop niet kan wat hij ermee wil doen. Moet u dan garantie geven? Wat zijn hiervoor ook alweer de spelregels?

BTW - 27.10.2022

“Een overeenkomst kan als btw-factuur dienen”, zegt de Europese rechter

Of een geldige factuur voor de btw kan dienen, heeft al menige rechter onder zijn hamer gehad. Nu boog de Europese rechter zich hierover met een opmerkelijke uitspraak. Wat moet u weten?

BELASTINGEN - 24.10.2022

Een gezonde maaltijd kan fiscaal zwaar verteerbaar zijn!

Een werkgever biedt zijn personeel in plaats van het gebruikelijke broodje kroket een gezonde lunch aan. In zijn ogen zou dit onbelast moeten zijn. De fiscus en de rechter beslisten echter anders. Hoe zit het eigenlijk met maaltijden?

SUBSIDIES - 24.10.2022

DUMAVA overtekend: pech gehad?


GEZONDHEIDSRECHT - 24.10.2022

Belangrijke aanpassingen van de multidisciplinaire Richtlijn Palliatieve Sedatie

Zorgverleners ondervonden knelpunten bij uitvoering van palliatieve sedatie in de praktijk. Dat was reden om de richtlijn in juni 2022 te herzien. Naast ethische en juridische expertise is een grote groep patiënten en hun naasten betrokken bij de herziening. Wat moet u weten over de belangrijkste aanpassingen?

PATIËNTENDOSSIERS - 24.10.2022

Pas op voor aansprakelijkheid voor falende controle op toegang van medische dossiers

Onlangs is een ziekenhuis veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een patiënt, omdat de beveiliging van medische dossiers niet op orde was. Dit is de eerste keer dat een ziekenhuis een patiënt moet compenseren. Wat speelde er?

PERSONEEL - 24.10.2022

EU-richtlijn transparante arbeidsvoorwaarden

Per 1 augustus 2022 is de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden ingevoerd. Wat zijn voor u de belangrijke veranderingen? Dit is zeker van belang als u nieuwe arbeidscontracten sluit.

WEBDIENSTEN - VARIA - 24.10.2022

Grafisch ontwerpen zonder gedoe

Canva wordt vaak - ook in een professionele context - aangehaald als een gebruiksvriendelijke webtool om bijv. brochures, affiches, logo’s of visitekaartjes te ontwerpen. Is deze webtool echt een aanrader? Wij testten het voor u uit.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 24.10.2022

Nieuwe functies in de app iOS Mail

Met de komst van iOS 16 krijgt u op uw iPhone ook een vernieuwde e-mailapplicatie. Wat is er allemaal veranderd?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 24.10.2022

‘Link in bio’ op uw Instagrambedrijfspagina?

Nogal wat Instagramgebruikers zetten de tekst ‘link in bio’ onder hun berichten of foto’s. Wat is daarvan de bedoeling en is deze optie ook interessant voor uw eigen bedrijfspagina op dit platform?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 24.10.2022

Met ‘Snelle stappen’ sneller werken in Outlook

Met de ‘Snelle stappen’ in Outlook kunt u met één klik een actie op een bericht uitvoeren die anders meerdere handelingen zou vragen. Hoe pakt u dat aan?

ZAKELIJK - ACTUALITEIT - 24.10.2022

Corona vraagt weer om aandacht

Nederland staat waarschijnlijk aan het begin van een nieuwe coronagolf. Wat kunt u als ondernemer doen om u optimaal voor te bereiden?

SOFTWARE - BROWSER - 24.10.2022

Tips om de Edge-browser beter te gebruiken

Microsoft rolt in zijn Edge-browser voortdurend nieuwe functies uit. We geven enkele tips hoe u deze functies gebruikt om sneller te browsen en informatie op te sporen.

BELASTINGEN - 21.10.2022

Verbruiksbelasting per 2023

De (verbruiks)belasting op alcoholvrije dranken is door het Belastingplan 2023 verhoogd. Kunt u een nieuwe prijsverhoging op uw drankenkaart minimaliseren?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 21.10.2022

Kan het loon van de dga in 2022 minder bedragen?

Als dga moet u in 2022 minimaal € 48.000 salaris uit uw BV ontvangen. Dit betekent echter niet dat het gebruikelijk loon per definitie € 48.000 bedraagt.

OMZETBELASTING - 21.10.2022

Hoeveel procent btw bij combinatie van goederen en diensten?

Als u goederen of diensten levert, hangt het van het product af welk btw-tarief u moet toepassen. Maar hoe zit het bij een combinatie ervan? Welke factoren zijn dan van belang en waar moet u als horecaondernemer met name op letten?

KOSTENBESPARING - 21.10.2022

Zelf besparen op zakelijke energiekosten

Ook als horecaondernemer loopt u tegen fors stijgende energiekosten aan, maar daar kunt u zelf iets aan doen. We zetten wat suggesties op een rij ... Kunt u daar belastingtechnisch nog iets mee?

PERSONEEL - 19.10.2022

Uw werknemer gesubsidieerd omscholen

De overheid wil u helpen om medewerkers om te scholen, zodat u ze als werknemer kunt behouden. Maar hoe?

ADMINISTRATIE - 19.10.2022

Nieuwe rapportage per 2024 ook van belang voor MKB

Er komt per 2024 een verplichte rapportage voor ondernemingen bij. Gelukkig alleen voor grote ondernemingen, maar het kan toch gevolgen voor u hebben. Waarom moet u zich daarop nu al voorbereiden? Dit moet u weten.

AANSPRAKELIJKHEID - 19.10.2022

Uw bedrijfsaansprakelijkheid ook goed verzekerd nadat u stopt?

Verzeker u niet alleen voor de bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) gedurende uw onderneming, maar ook voor daarna. Dit voorkomt veel financiële problemen nadat u uw bedrijf heeft beëindigd en het is daarnaast eenvoudig te regelen.

OVERDRACHTSBELASTING - 19.10.2022

Nu nog een huis kopen voordat in 2023 de overdrachtsbelasting stijgt?

In het Belastingplan 2023 is bekendgemaakt dat de overdrachtsbelasting per 2023 van 8 naar 10,4% stijgt. Wat is qua overdracht slim om nog te doen?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.10.2022

Belastingplan 2023 voor BV en dga niet alleen maar kommer en kwel? Wat zijn dan de positieve kanten?

Onlangs is het Belastingplan 2023 ingediend. Maar is het echt alleen maar kommer en kwel of valt er voor de dga en zijn BV ook nog wat goeds te melden? Zo ja, wat dan en wat heeft u er als dga aan?

WOZ-BESCHIKKING - 19.10.2022

WOZ-beschikking aanvechten met deugdelijk taxatierapport

Als u uw WOZ-beschikking wilt aanvechten, kunt u het beste gebruikmaken van een taxatierapport. Zorg er echter wel voor dat dit deugdelijk is, anders kan het u duur komen te staan. Waar moet u dan met name op letten?

BOER EN BEDRIJF - 18.10.2022

Vraag derogatie 2022 tijdig aan, vanaf 2023 extra voorwaarden

Binnenkort kunt u voor 2022 derogatie aanvragen. De voorwaarden zijn gelijk aan 2021. Vanaf 2023 gelden er aanvullende voorwaarden en wordt de derogatie langzaam afgebouwd. Wat speelt er? Wanneer kunt u zich aanmelden?

BOER EN BEDRIJF - 18.10.2022

Met de ecoregeling extra GLB-subsidie

Het jaar 2023, waarin het nieuwe GLB van start gaat, nadert snel. Hoe kunt u praktisch beoordelen of de ecoregeling voor uw bedrijf interessant lijkt te zijn?

BURENRECHT - 18.10.2022

Geen onrechtmatige hinder door plaatsing zonnepanelen

Door reflectie kunnen zonnepanelen lichtschittering in de tuin van de buurman veroorzaken. Deze kan daardoor overlast ervaren. Is deze hinder dan ook onrechtmatig? Waar is dat van afhankelijk? Wat staat er in de wet en wat zegt de rechter?

AANSPRAKELIJKHEID - 18.10.2022

Schade door modder op de weg, wie betaalt dat?

U bent druk bezig met de oogst. U kunt niet voorkomen dat er modder op de weg achterblijft. Maar wat gebeurt er als daardoor een auto in de slip raakt en schade oploopt? Wie betaalt dat?

TESTAMENTEN - 18.10.2022

Het levenstestament biedt uitkomst bij wilsonbekwaamheid

U bent ondernemer en door een ongeluk belandt u in een coma. Er is niemand die uw bedrijf kan voortzetten. Voorkom dit door een levenstestament op te stellen, waarin u een ander machtigt om uw bedrijf voort te zetten!

ERFRECHT - 18.10.2022

Kan er wettelijk van het testament worden afgeweken?

U kunt in uw testament zelf bepalen wie uw erfgenamen worden. Houdt dit ook in dat alleen zij aanspraak kunnen maken op de nalatenschap? Nee, niet alleen de erfgenamen kunnen aanspraak maken op de nalatenschap.

HYPOTHEEK - 18.10.2022

Extra hypotheek afgewezen vanwege geen bestendig inkomen?

Mag de hypotheekbank vanwege de aard van een arbeidsongeschiktheidsverzekering oordelen dat deze geen bestendig inkomen geeft en een (extra) hypotheek dus afwijzen? Wat is er nu beslist en dus goed om te weten?

CONTRACTEN - 18.10.2022

Kunnen prijsstijgingen doorberekend worden?

Prijsstijgingen in de bouw zijn aan de orde van de dag. Bij het aangaan van overeenkomsten kan in veel gevallen hiermee geen rekening worden gehouden. Gelukkig zijn er mogelijkheden om alsnog prijsstijgingen door te berekenen.

CONTRACTEN - 18.10.2022

Back-to-back contracteren vraagt om zorgvuldigheid!

Het komt steeds vaker voor dat hoofdaannemers deelvoorwaarden van een door hun gesloten overeenkomst met een opdrachtgever, een-op-een doorlegt (back-to-back) aan de onderaannemer. Wat is het voordeel en waarop moet worden gelet?

RECHT - 18.10.2022

Wat zijn de regels als u werkt met referenties, reviews en testimonials om uw omzet te verhogen?

Mond-tot-mondreclame met referenties, testimonials en reviews is goud waard. Maar wat zijn de verschillen en aan welke regels moet u zich nog houden?

DEBITEUREN - 18.10.2022

Verklein het risico op wanbetalingen van debiteuren

Volgens onderzoek zagen zelfstandig ondernemers de afgelopen zes maanden het aantal wanbetalingen verdubbelen. De verwachting is dat dit niet zal verminderen. Hoe bereidt u zich hierop voor?

INTERNET - 18.10.2022

DDoS-aanval reden voor paniek?


BELASTINGEN - 18.10.2022

Bijzonder uitstel (corona)belastingschuld van vijf naar zeven jaar aflossingstijd

Had u in coronatijd gebruikgemaakt van het bijzonder uitstel belastingschulden, dan kon u hierover vijf jaar doen. Dit is nu opgehoogd naar zeven jaar. Maar, er is meer!

BELASTINGEN - 18.10.2022

Een hogere kilometervergoeding per 2023 en 2024

U heeft het ongetwijfeld al gehoord of gelezen. De kilometervergoeding gaat op 1 januari 2023 van € 0,19 naar € 0,21 en per 1 januari 2024 naar € 0,22. Niet dat u daar auto voor kunt rijden, maar toch ... Wat nu?

AFTREKBARE KOSTEN - 18.10.2022

Als u voor uzelf buitenshuis kosten maakt voor eten en drinken en als dat zakelijk is, is dat dan toch aftrekbaar?

Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en onder werktijd buitenshuis kosten maakt voor eten en drinken, mag u deze kosten dan (gedeeltelijk) aftrekken van uw winst of zijn dit privékosten die u niet kunt aftrekken?

RECHT VAN DE BOUW - 18.10.2022

Aannemer aansprakelijk voor aanwezigheid van boktor?

Een aannemer is aansprakelijk voor gebreken aan de bouwmaterialen die door hem worden geleverd en gebruikt. Dat is ook het geval voor de aanwezigheid van boktor. Mag hij zelf de wijze van herstel bepalen? Wat zegt de bouwrechter?

FINANCIERING - 18.10.2022

Energiebespaarlening van 0% per 01.11.2022 bij verzamelinkomen tot € 45.014

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds is een interessante optie voor eigenaar-bewoners om energiebesparende investeringen voor hun eigen woning te kunnen financieren. Wat is nieuw en wat is goed om te weten?

INTERNET - 18.10.2022

Nep-e-mail digitale sleutel van de Kamer van Koophandel

Veel van uw collega’s kregen al een e-mail van de KvK om zich aan te melden voor de nieuwe digitale sleutel. Hoezo moet u hiermee oppassen?

SOCIALE ZEKERHEID - 17.10.2022

Controle op WGA-uitkeringen belangrijk

De WGA-uitkering van werknemers wordt tien jaar lang in rekening gebracht bij u als werkgever. Wat als er door de achterstanden onterecht een voorschot is verstrekt?

WERVING EN SELECTIE - 17.10.2022

Open Hiring: hoe, wat en waarom zonder sollicitatieprocedure?

Steeds meer organisaties hebben een schreeuwend tekort aan medewerkers. Biedt Open Hiring (medewerkers aannemen zonder sollicitatieprocedure) uitkomst?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 17.10.2022

Waarop letten als u een ‘vreemdeling’ laat werken?

De vraag naar arbeidskrachten is groter dan het aanbod. Werkgevers proberen van alles om het bedrijf draaiende te houden. Een (deel)oplossing kan zijn het werk te laten doen door arbeidsmigranten. Waar moet u als werkgever op letten?

LOONBELASTING - 17.10.2022

Belastingplan 2023, wijzigingen in de loonbelasting

Zoals u weet, werden met Prinsjesdag de belastingplannen voor 2023 bekendgemaakt. Deze waren omvangrijk en leidden tot veel vragen van werkgevers. Daarom zetten we ze voor u op een rijtje. Wat is de status van deze plannen?

ONTSLAG - 17.10.2022

Toch recht op een transitievergoeding bij een ontslag op staande voet?

Bij een ontslag op staande voet komt de werknemer in principe zonder vergoeding op straat te staan. Zijn er omstandigheden waaronder een terecht op staande voet ontslagen werknemer toch recht heeft op zijn of haar transitievergoeding?

ONTSLAG - 17.10.2022

Onverwijldheid bij ontslag op staande voet: tijd voor onderzoek of haastige spoed?

Een belangrijke voorwaarde voor een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet is het onverwijld mededelen van het ontslag. Soms bestaan er echter wel duidelijke vermoedens, maar is er voor de zekerheid nader onderzoek nodig. Wat dan?

AANSPRAKELIJKHEID - 17.10.2022

Werkgeversaansprakelijkheid of goed werkgeverschap?

Kan een werkgever alsnog schadeplichtig zijn, terwijl hij er alles aan doet om een veilige werkomgeving te bieden? Dat kan op grond van goed werkgeverschap. Een koeriersdienst zonder verzekering motorrijtuigen is dit duur komen te staan.

BELASTINGDIENST - 17.10.2022

Versoepeling betalingsregelingen Belastingdienst

Er is per 1 oktober 2022 een aantal aanpassingen gedaan in het beleid over betalingsregelingen van de Belastingdienst. Dat is vooral voor ondernemers nu goed nieuws. Waarom?

BELASTE INKOMSTEN - 17.10.2022

Schadevergoeding bij ongeval (on)belast?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, luidt het gezegde. Maar als de door u geleden schade ervan vergoed wordt, is deze dan belast? Zo ja, waar hangt dit van af? Hoe zit het met een schadevergoeding voor uw werknemer?

BELASTINGAANSLAG - 17.10.2022

Wees zuinig op uw DigiD

Voor een aantal fiscale zaken kunt u gebruikmaken van uw DigiD, zoals voor uw aangifte inkomstenbelasting. Maar wat gebeurt er als een derde misbruik van uw DigiD maakt? Wat vond de rechter hiervan?

PERSONEEL - 17.10.2022

Onbelaste extraterritoriale kosten voor werknemer als gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling, hoe werkt dat?

Als u een werknemer heeft die vanwege zijn dienstbetrekking tijdelijk buiten zijn land van herkomst verblijft, dan mag u als werkgever de zogenoemde ‘extraterritoriale kosten’ onbelast vergoeden. Wat zegt het Belastingplan 2023 daarover?

LOONHEFFINGEN - 17.10.2022

Toepassing anoniementarief en vertraagde afgifte BSN, goedkeuring Belastingdienst

Als werkgever moet u in de loonadministratie rekening houden met veel regels en formaliteiten. De Belastingdienst heeft onlangs een versoepeling aangekondigd voor een van deze regels, het anoniementarief. Hoe zit dat en wanneer speelt dit?

AFTREKBARE KOSTEN - 17.10.2022

Wanneer kunt u de kosten van sponsoring fiscaal als aftrekpost opvoeren?

Veel ondernemers hebben een belangrijke en bepalende rol binnen hun gemeenschap. Niet gek dus dat zij vaak worden gevraagd om te sponsoren, bijv. shirtjes voor de voetbalclub of gratis broodjes bij een evenement. Hoe gaat u hier fiscaal mee om?

IN DE PIJPLIJN - 13.10.2022

Middelingsregeling afgeschaft


DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 13.10.2022

Vaste kostenvergoeding indexeren?

U mag onder voorwaarden uzelf en uw werknemers een onbelaste kostenvergoeding toekennen. Gezien de hoge inflatie rijst de vraag of u deze vergoeding mag indexeren.

FISCOTIP - 13.10.2022

Blijft de BV nog steeds fiscaal aantrekkelijk?

Vanaf 2023 gaan BV’s flink meer vennootschapsbelasting betalen. Bovendien gaat er voor veel dga’s ook het nodige veranderen. Maar wanneer is een BV in 2023 nog aantrekkelijk en waar hangt dit vooral van af?

PRIVÉ - 13.10.2022

Nog dit jaar een bestaande vakantiewoning als belegging aankopen? Hoe zit het dan met de btw?

Het algemene overdrachtsbelastingtarief wordt waarschijnlijk per 2023 verhoogd van 8 naar 10,4%. Als u al van plan was een bestaande vakantiewoning voor de verhuur aan te kopen, zorg dan voor overdracht in 2022. Hoe zit het met de btw over de verhuur?

PERSONEEL - 13.10.2022

Fiscaalvriendelijk teambuilden

Onlangs werd duidelijk dat er inmiddels in alle sectoren van de economie een tekort aan personeel is. Als werkgever doet u er dus alles aan om aantrekkelijk te blijven voor personeel. Niet in de laatste plaats voor uw huidige werknemers.

SUBSIDIES - 13.10.2022

Aanbieden leer-werkplek een goed idee?

Onlangs was in het nieuws dat het aantal leerlingen dat een praktijkopleiding volgt, sterk is toegenomen. Wat kan het aanbieden van een leer-werkplek voor deze leerlingen uw bedrijf opleveren?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 13.10.2022

Informatiebeschikking geldt alleen voor bestaande informatie

Een informatiebeschikking stelt de Belastingdienst in staat om belastingplichtigen te dwingen informatie te overhandigen die van belang kan zijn voor hun belastingheffing. Maar zo’n beschikking moet dan wel op de juiste gronden zijn opgelegd.

IN DE PIJPLIJN - 13.10.2022

Jubelton gaat verdwijnen


GEZONDHEIDSRECHT - 13.10.2022

Gelden beroepsregels ook als u noodhulp verleent tijdens uw vakantie?

Stel, u gaat in de herfstvakantie met uw gezin per vliegtuig nog even naar de zon. Wat nu als er tijdens deze vakantie iemand onwel wordt, bent u dan als arts verplicht hulp te verlenen? Valt dat onder dezelfde juridische regels als uw beroepsregels?

GEZONDHEIDSRECHT - 13.10.2022

Patiënt begeleid door een vrijwilliger, waarop letten?

Marie komt voor behandeling vaak in het ziekenhuis en wordt dan begeleid door een vrijwilliger die veel vragen stelt aan de artsen. Hoe zit het dan met de privacy van Marie en het beroepsgeheim van de arts? Maakt het uit of de patiënt wilsbekwaam is?

RECHT - 13.10.2022

Muziek in de wachtruimte of behandelkamer?

Van tijd tot tijd krijgen we vragen of er ‘zomaar’ muziek in de wachtruimte en/of in de behandelkamer mag worden afgespeeld. We hebben het voor u op een rijtje gezet.

ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN - 13.10.2022

Zorg goed voor uw zwangere medewerksters

Zwangere werkneemsters moeten gedurende hun gehele zwangerschap veilig en gezond kunnen werken. Weet u waar u op moet letten?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 13.10.2022

Melden betalingsonmacht ook bij pensioenpremies!

Als bestuurder van uw BV kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de belastingschulden. Dat kunt u voorkomen, maar vergeet dan vooral niet om ook de pensioenen te melden. Hoe pakt u dat aan en waar moet u op letten?

CREDITEUREN - 13.10.2022

Deel van factuur leverancier niet juist, wat moet u doen?

Een leverancier, dienstverlener of aannemer stuurt u een factuur, maar met een deel van de factuur bent u het niet eens. Waar moet u rekening mee houden om niet in de problemen te komen?

VERVOERSHEFFINGEN - 13.10.2022

Kilometerheffing voor vrachtwagens in 2027?

Zoals het er nu uitziet, komt er vanaf 2027 een kilometerheffing voor vrachtwagens. Maar wat betekent dat precies en voor welke vrachtwagens gaat de heffing gelden? Wat kost dat en op welke wegen geldt de heffing?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 13.10.2022

Nu actie op verhoging Vpb-tarief 2023

In het Belastingplan 2023 is een stijging van de Vpb voorzien van 15 naar 19%. Doe daar in 2022 nog uw voordeel mee. Maar hoe? Wat is slim om te doen?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 13.10.2022

Tips voor uw bedrijfspagina op LinkedIn

Via LinkedIn zet u uw professionele skills in de kijker en onderhoudt u uw zakelijke relaties. Maar naast uw persoonlijke profielpagina kunt u hier ook een aparte pagina voor uw bedrijf aanmaken. Hoe pakt u dit aan?

Cookiebeleid