Alle domeinen

2022 - Augustus

FISCOTIP - 31.08.2022

Belasting besparen met een baby-BV, hoe werkt dat?

In 2015 werd de drie weken oude Pim van Rijswijk junior de jongste ondernemer van Nederland! Anno 2022 is deze manier van vermogensoverheveling nog steeds interessant. Hoe werkt een constructie met zo’n baby-BV dan?

BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 31.08.2022

Vennoot blijft aansprakelijk na uittreden uit Vof

Als uw BV participeert in een vennootschap onder firma (Vof), is de BV als vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de Vof. Maar hoe zit dit als uw BV zich met terugwerkende kracht laat uitschrijven als vennoot?

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 31.08.2022

Vakje in belastingaangifte niet aangekruist, omkering bewijslast

Als u wordt uitgenodigd tot het doen van belastingaangifte, bent u verplicht de aangifte duidelijk, stellig en zonder voorbehoud in te vullen en in te dienen. Vergeet u hierbij een vraag te beantwoorden, dan kan dit grote gevolgen hebben.

PRIVÉ - 31.08.2022

Erfenis als erfgenaam niet zomaar aanvaarden

Indien u als erfgenaam zomaar een erfenis aanvaardt, kan dat vervelende consequenties hebben. Consequenties waar u niet bij heeft stil gestaan. Hoe zit dat? Waar moet u op letten?

BTW - 31.08.2022

Teruggaaf buitenlandse btw voor 01.10.2022

Als uw BV in 2021 buitenlandse btw heeft betaald op aankopen in andere EU-landen, dan kunt u deze btw nog tot 1 oktober 2022 terugvragen. Hoe werkt dat?

ARBEIDSRELATIES - 31.08.2022

Wel of geen dienstbetrekking, let op met modelovereenkomsten

De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten gepubliceerd waardoor duidelijkheid werd verkregen over het al dan niet bestaan van een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze overeenkomsten kennen een beperkte looptijd.

AUTO VAN DE ZAAK - 31.08.2022

Verklaring geen privégebruik auto of Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto om privébijtelling te voorkomen?

In de praktijk gaat de bijtelling van de auto van de zaak heel vaak fout. Wat is nu het verschil tussen de Verklaring geen privégebruik auto en de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto? Wij zetten het voor u op een rijtje.

OMZETBELASTING - 31.08.2022

De btw-regels bij afstandsverkopen: een update

Zoals u weet, zijn de btw-regels voor onder andere ondernemers die met afstandsverkopen, zoals e-commerce, te maken hebben, binnen de EU gewijzigd per 1 juli 2021. In de praktijk levert dat nog veel vragen op. Daarom een update.

PATIËNTENRECHT - 29.08.2022

Moet een patiënt zijn medicijnen altijd zelf ophalen?

Een patiënt belt de praktijk: hij ligt ziek op de bank en is niet in staat zijn medicatie op te halen. Zijn hulp wil dat wel doen, maar krijgt bij de apotheek te horen dat zij deze niet meekrijgt. Wat zijn nu precies de regels voor uitgifte aan derden?

AANSPRAKELIJKHEID - 29.08.2022

Wie is er aansprakelijk als de dokter slecht bereikbaar is?

Een huisarts kan tuchtrechtelijk worden aangesproken op het eigen handelen of nalaten, maar ook op de wijze waarop de praktijk is georganiseerd. Dit geldt ook voor het functioneren van praktijkassistentes.

HUISVESTING - 29.08.2022

Gezamenlijk een gezondheidscentrum kopen, goed idee?

Er zijn steeds meer medici en paramedici die hun praktijk vestigen in een gezondheidscentrum met meerdere disciplines. Huren kan natuurlijk altijd, maar is gezamenlijk aankopen of (laten) bouwen misschien ook een optie?

BELASTINGEN - 29.08.2022

Kwijtschelding hypotheek en toepassing beleggingsleer

De echtgenoot die uit zijn privévermogen een gemeenschappelijk goed (deels) heeft gefinancierd, heeft recht op vergoeding van zijn inleg en deelt naar rato in de waardestijging van het gemeenschappelijke goed. Wat kunnen de gevolgen zijn?

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 29.08.2022

Waakzaam tegen wanbetaling

Het innen van onbetaalde facturen kost uw organisatie tijd en energie. Deze tips vertellen hoe u wanbetaling voorkomt en omgaat met wanbetalers.

GEZONDHEID - ERGONOMIE - 29.08.2022

Hoe ontziet u uw ogen als u met een computer werkt?

We brengen een groot deel van de dag door voor het computerscherm. Wat kunt u doen om hierbij uw ogen zo veel mogelijk te sparen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 29.08.2022

Uw e-mail opvolgen voor meer resultaat

Vaak is e-mail de eerste stap naar nieuwe klanten of projecten. Hoe zet u zo’n nieuw contact om in een echte deal?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 29.08.2022

Een geschikte powerbank voor onderweg?

Met uw smartphone bent u overal bereikbaar, tot de batterij het laat afweten. Een powerbank kan dat probleem oplossen. Waarop moet u letten bij een aankoop?

COMPUTER - HARDWARE - 29.08.2022

Upgrades om uw computer te versnellen

U vindt dat uw computer te traag is geworden. Niet alle upgrades zijn even zinvol, maar met deze mogelijke upgrades kunt u toch de prestaties van uw computer verbeteren.

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 29.08.2022

Een website ontwerpen met een UX/UI-designtool

De eerste fase van het creëren van een website is de designfase. Daarbij moet de focus liggen op UX (user experience) en UI (user interface). Wat betekent dat precies en welke ontwerptools kunt u daarvoor gebruiken?

PERSONEEL - 25.08.2022

Na het werk met uw werknemers op het terras nog iets drinken van de zaak, is dat loon?

Het is nog volop zomer en dus gaan collega’s af en toe het terras op voor een drankje of gezamenlijk hapje van de zaak. Maar hoe zit dit precies fiscaal en is dat misschien anders voor u als horecaondernemer? Wat moet u weten?

VERLOFREGELINGEN - 25.08.2022

Ouderschapsregeling werknemers vanaf 2 augustus 2022

Per 02.08.2022 is de ouderschapsregeling voor werknemers aangepast. Hoe ziet deze eruit? Wist u ook dat u daarvoor als werkgever een uitkering kunt aanvragen?

HUUR BEDRIJFSPAND - 25.08.2022

Huur horecapand per 1 juli 2022 verhoogd door inflatie?

Zoals u weet, vliegen de inflatiecijfers ons om de oren. Heeft u hierdoor inmiddels ook een huurverhoging voor de kiezen gekregen? Lees dan verder ...

BUITENLANDSE BTW - 25.08.2022

Betaalde buitenlandse btw over 2021 voor 1 oktober 2022 terugvragen

Als u zakendoet met het buitenland, dan kan het voorkomen dat op een aan u gerichte factuur of op een kassabon buitenlandse btw staat. Dan kunt u deze over 2021 terugvragen. Dat moet wel voor 1 oktober 2022! Wat moet u weten?

UW RAADSMAN - 25.08.2022

Na scheiding alleen hypotheekrenteaftrek bij eigendom

Bij echtscheiding is de hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning een belangrijk aandachtspunt. De hypotheekrenteaftrek blijft namelijk niet altijd volledig behouden. Wat kunt u uw cliënten hierover adviseren?

VERKOOP - 25.08.2022

Kelder onmogelijk, dus schadevergoeding?

Kopers zijn in bepaalde regio’s nog steeds bereid boven de vraagprijs te bieden en snel te handelen zonder zorgvuldig onderzoek te verrichten en hun wensen uit te onderhandelen. Als het dan misgaat, draait de koper voor de schade op.

VERKOOP - 25.08.2022

Onderzoek naar herkomst van geld voor te betalen koopsom

Bij Rechtbank Noord-Holland speelde een zaak waarbij de koper de herkomst van het geld waarmee de koopsom voor een woning wordt voldaan, niet kan aantonen. De vraag is of de notaris dan wel mag meewerken aan de eigendomsoverdracht.

TAXATIE - 25.08.2022

De rol van een taxateur bij afwikkeling van een nalatenschap

Bij de afwikkeling van een nalatenschap ontstaat er vaak onenigheid tussen de erfgenamen. Wat als er aan u gevraagd wordt om bijv. een woning te taxeren en de erfgenamen het niet eens worden over de verdeling van de nalatenschap?

WONINGHUUR - 25.08.2022

De huurprijs verhogen, ook voor de servicekosten?

Wat valt er allemaal onder de verhoging van de huurprijs van woonruimte? Over welke kosten kan de huurverhoging precies berekend worden? Mag er onderscheid gemaakt worden tussen geliberaliseerde en niet-geliberaliseerde huur?

VERKOOP - 25.08.2022

Samen een bedrijfsverzamelgebouw kopen

Het komt regelmatig voor dat ondernemers samen in een gebouw gevestigd zijn, waarin zij ieder hun eigen bedrijf gehuisvest hebben. Kan samen kopen (of bouwen) dan een goed idee zijn? Wat komt daar allemaal bij kijken?

VERKOOP - 25.08.2022

Beoordeling wilsbekwaamheid verkopende partij

Bij de tuchtrechter speelde een procedure waarbij een notaris werd verweten dat hij onzorgvuldig had gehandeld bij de beoordeling van de wilsbekwaamheid van de verkopers (twee broers) van een perceel grond. Hoe gaat u daar als makelaar mee om?

BTW - 25.08.2022

De levering van verhuurd vastgoed, hoe zit het met de btw?

Tussen vastgoedprofessionals en de Belastingdienst ontstaat regelmatig discussie over de vraag of er over de levering van verhuurd vastgoed wel of geen btw moet worden berekend. Hoe zit dat? Wat besliste de rechter onlangs?

FINANCIERING - 25.08.2022

De hypotheek met de lage rente meeverhuizen

Nu de rente flink aan het stijgen is, wordt het steeds aantrekkelijker om de rente van de oude hypotheek mee te verhuizen als er een nieuwe woning wordt gekocht. Kan dat altijd en hoe dit aan te pakken?

VERZEKERINGEN - 25.08.2022

Keuring zonnepanelensysteem verplicht?


RECHT - 25.08.2022

Plastic bekers in de ban


FINANCIEREN - 25.08.2022

Financieren verduurzamen woning

Nu de energielasten fors stijgen, willen veel woningeigenaren hun woning verduurzamen. Daarmee worden de lasten lager, maar hoe kunnen zij dat financieren?

APPARTEMENTSRECHTEN - 25.08.2022

Weigeren oplaadpunt elektrische auto door VvE

Steeds meer auto’s rijden elektrisch en steeds meer mensen willen daarom een laadpaal aan huis of bij hun appartement. Kan de nieuwe ‘Wet notificatieregeling oplaadpunten VvE’s’ helpen als de VvE weigert daar toestemming voor te geven?

BEDRIJFSOPVOLGING - 24.08.2022

Bedrijfsopvolgingsregeling voor de IB-onderneming als kinderen de zaak willen overnemen, maar geen geld hebben

Stel, u wilt als IB-ondernemer uw onderneming overdragen aan uw kinderen. Uw kinderen hebben echter geen geld om de onderneming over te nemen. U kunt dan de onderneming ook in 2022 aan uw kinderen schenken met de BOR!

BELEID BELASTINGDIENST - 24.08.2022

Inspecteur moet verzending poststuk bewijzen, aldus de rechter

Uw collega maakte bezwaar tegen een boete, omdat hem een aanslag van de Belastingdienst niet had bereikt. Wat vond onze hoogste rechter hiervan?

ZZP’ER - 24.08.2022

De overheid wil schijnzelfstandigen aanpakken, maar hoe?

Het kabinet wil schijnzelfstandigheid aanpakken, maar weet zelf niet goed hoe. Dat blijkt uit een kabinetsreactie op enkele onderzoeksrapporten. Wat betekent dat voor u als u zzp’er bent of deze inhuurt? Wat is er nu al duidelijk?

LOONKOSTEN - 24.08.2022

Wettelijke minimumlonen werknemers: extra stijging 2023, 2024 en 2025

Zoals u weet, stijgen de wettelijke minimumlonen (WML) tweemaal per jaar: op 1 januari en 1 juli. Toch zijn er extra stijgingen aangekondigd en dat zorgt voor enige verwarring. Daarom een update. Waar moet u rekening mee houden?

LOKALE HEFFINGEN - 24.08.2022

Waarom vindt de heffing van reclamebelasting aan de openbare weg niet bij iedere ondernemer plaats?

Belasting betalen is niet leuk. Zeker niet als u wel, maar uw collega de belasting niet hoeft te betalen. Bij reclamebelasting (openbare weg) kan zich dat zomaar voordoen. Maar mag dat wel en zo ja wanneer?

OUDEDAGSRESERVE - 24.08.2022

Door coronajaar eerdere vrijval FOR toegestaan?

Een collega van u vroeg zich af of hij vanwege de coronacrisis de opgebouwde fiscale oudedagsreserve niet eerder mocht laten vrijvallen. Een begrijpelijke vraag, maar helaas ... Wanneer kan de FOR wel vrijvallen?

SUBSIDIES - 17.08.2022

Subsidieregeling voor advies energiebesparing MKB’ers tijdelijk stopgezet

U heeft wellicht al in de media vernomen dat de subsidieregeling voor energieadvies voor MKB’ers tijdelijk is stopgezet. Waarom eigenlijk? Hoe nu verder?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.08.2022

Tips en tricks voor Google Tasks

Via de functie Tasks in de verschillende Google-webapplicaties kunt u allerlei to do’s instellen en beheren. Er bestaat ook een Google Tasks-app voor iOS- en Androidtoestellen. Hoe gebruikt u deze optimaal?

SOFTWARE - WINDOWS - 17.08.2022

Wat als u Windows 11 niet kunt installeren?

Windows 11 is uitgebracht in oktober 2021, maar is nog niet wijdverspreid door zijn hoge systeemvereisten. Als uw computer hier niet aan voldoet, wat kunt u dan daaraan doen?

ZAKELIJK - JOBS - 17.08.2022

Maak werk van uw vacature

Op dit moment is het vinden van personeel moeilijk, maar niet onmogelijk. Met deze tips zorgt u voor de juiste vacature op de juiste plek.

E-MAIL - BEVEILIGING - 17.08.2022

Back-up op maat voor uw e-mail

Omdat er zo veel belangrijke informatie in uw e-mailarchief zit, mag u een back-up niet uit het oog verliezen. Hoe werkt dat ook alweer?

BEVEILIGING - ENCRYPTIE - 17.08.2022

Uw harde schijf volledig versleutelen?

Wilt u alle gegevens op uw harde schijf beschermen tegen ongewenste ogen, dan is het versleutelen van deze schijf de oplossing. Hoe pakt u dat aan?

ZAKELIJK - OPLEIDING - 17.08.2022

Hapklare adviezen voor ondernemers en managers

Een bedrijf of afdeling leiden, houdt verantwoordelijkheden in en vergt heel wat kennis en expertise. Waar vindt u online nuttige informatie om uw managementskills bij te schaven of op te krikken?

Cookiebeleid