Alle domeinen

2022 - Maart

WERKWIJZE BELASTINGDIENST - 31.03.2022

Geen wettelijke grondslag voor gebruik eHerkenning

Sinds 2019 is eHerkenning voor veel bedrijven en organisaties verplicht. Door het gebruik van eHerkenning, een soort DigiD voor organisaties, is het uitwisselen van gegevens met de overheid veiliger en sneller. eHerkenning is echter niet gratis.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 31.03.2022

Banksparen aantrekkelijk alternatief voor dga

Sinds enkele jaren is het opbouwen van pensioen in eigen beheer niet meer mogelijk. Om als dga toch fiscaal gefacilieerd te sparen voor uw pensioen, kunt u banksparen overwegen. Waarom is dit vaak aantrekkelijker dan een lijfrenteverzekering?

BTW - 31.03.2022

Gratis diensten verrichten en toch ondernemer voor de btw

Normaliter is iemand ondernemer voor de btw als er met btw belaste prestaties worden verricht. Het moet daarbij gaan om diensten of leveringen tegen betaling, waarover btw verschuldigd is. Volgens de rechter gaat dit niet in alle gevallen op.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 31.03.2022

Goede doelen steunen, privé of via de BV

Veel particulieren en bedrijven hebben inmiddels geld overgemaakt naar Giro555 voor de oorlog in Oekraïne. Als u van plan bent zo’n goed doel te steunen, is het verstandig om na te gaan wat fiscaal het aantrekkelijkste is: via de BV of privé.

PERSONEEL - 31.03.2022

Hogere reiskostenvergoeding uitbetalen

Door de sterk stijgende brandstofprijzen is de standaard reiskostenvergoeding van € 0,19 per km bij lange na niet kostendekkend. Mag u een hogere vergoeding betalen?

PRIVÉ - 31.03.2022

Per 2023 verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning

In 2022 mag u eenmalig een bedrag van maximaal € 106.671 belastingvrij schenken aan uw kind of aan een ander ten behoeve van de eigen woning (de jubelton). Deze regeling wordt per 1 januari 2023 beperkt. Wat verandert er?

FISCOTIP - 31.03.2022

Maak optimaal gebruik van de arbovrijstellingen

Arboverstrekkingen zijn meestal belastingvrij. Deze zijn echter per 2022 beperkt in omvang. Wat betekent dit voor u en uw, ook deels thuiswerkende, personeel? Wat moet u wijzigen om optimaal van de vrijstellingen te blijven profiteren?

pensioen in eigen beheer - 31.03.2022

Het prijsgeven van pensioenrechten gebeurt niet zomaar

Het prijsgeven van een pensioenaanspraak door een dga leidt tot afkoop van het pensioen, tenzij de pensioenaanspraak niet voor verwezenlijking vatbaar is.

terugwerkende kracht - 31.03.2022

(Af)splitsing en terugwerkende kracht

Volgens een besluit uit 2015 geldt de terugwerkende kracht bij een (af)splitsing alleen voor afsplitsingen op basis van een verzoek of bij een wettelijke afsplitsing. Aan een ruisende afsplitsing kan geen terugwerkende kracht worden verleend.

werknemersverzekeringen - 31.03.2022

Verzekeringsplicht en managementovereenkomst

Er is weer nieuwe rechtspraak verschenen over de verzekeringsplicht van minderheidsaandeelhouders die via een managementovereenkomst werkzaamheden verrichten voor een werkmaatschappij.

eherkenning - 31.03.2022

Geen verplicht gebruik eHerkenning

De Belastingdienst lijkt flink in de fout te zijn gegaan door eHerkenning te verplichten zonder dat daarvoor een wettelijke grondslag bestaat.

administratie - 31.03.2022

Rechter moest onderzoek doen

De rechter moet nagaan of originele stukken eventueel via de inspecteur beschikbaar zijn.

fiscale eenheid btw - 31.03.2022

Hoge Raad verduidelijkt organisatorische verwevenheid FE btw

Van een fiscale eenheid (FE) btw is sprake als btw-ondernemers in organisatorisch, financieel en economisch opzicht met elkaar verweven zijn. De Hoge Raad heeft onlangs het begrip organisatorische verwevenheid verduidelijkt.

auto van de zaak - 31.03.2022

Laadpalen in de loonheffingen en in de btw

Wanneer men de huidige brandstofprijzen bekijkt, zijn de laadpaaltankers waarschijnlijk erg blij met hun beslissing om over te stappen op een elektrische auto. Maar hoe zit dat eigenlijk met de fiscale kant van de laadpaal?

proceskostenvergoeding - 31.03.2022

Proceskosten: wat wordt er vergoed?

Iemand die een rechtszaak wint, heeft recht op een vergoeding van de gemaakte proceskosten. Om welke kosten gaat het precies en om welke bedragen? Ook voor de rechtbank is het soms moeilijk.

internationaal - 31.03.2022

Ontslagvergoedingen in grensoverschrijdende situaties

Onlangs heeft de staatssecretaris van Financiën een nieuw besluit gepubliceerd. Het betreft een nadere uitleg bij het OESO-commentaar op belastingheffing over ontslagvergoedingen in een grensoverschrijdende situatie.

kwijtscheldingswinstvrijstelling - 31.03.2022

Kwijtscheldingswinstvrijstelling: gelieerde verhoudingen

Scheldt een schuldeiser zijn lening kwijt, dan is onder voorwaarden bij de schuldenaar de kwijtscheldingswinstvrijstelling van toepassing. In de verhouding schuldeiser en schuldenaar-vennootschap speelt de zakelijkheid daarbij een rol.

afschrijving - 31.03.2022

Energietransitie en fiscaliteit

Gasprijzen blijven stijgen. Energie wordt steeds duurder. De energietransitie raakt hierdoor in een stroomversnelling en daarmee is het ook interessant om te beoordelen hoe de fiscaliteit omgaat met deze transitie.

innovatiebox - 31.03.2022

Een nieuw Vpb-tarief: wat betekent dit voor de innovatiebox?

Vanaf 1 januari 2022 is het hoge tarief in de vennootschapsbelasting gewijzigd naar 25,8%. Op het eerste oog een kleine wijziging die echter kan leiden tot een groter innovatieboxvoordeel.

PRIVACY - 29.03.2022

Manager bekijkt dossier van een patiënt na klacht

Uitgangspunt is dat er voorafgaande toestemming nodig is van de patiënt voor inzage in het medisch dossier in het kader van een klachtonderzoek, ook al heeft de patiënt het verzoek om de klacht te onderzoeken zelf ingediend.

RECHTSVORM - 29.03.2022

Samen in een praktijk-BV, zo kunt u dat goed regelen

Veel (para)medische beroepsbeoefenaren werken samen in een maatschap of vennootschap onder firma. De wijze van samenwerken is dan geregeld in het vennootschapscontract. Maar hoe regelt u dat als u samenwerkt in de BV-vorm?

VERMOGENSPLANNING - 29.03.2022

Betaal minder erfbelasting door slim schenken

De erf- en schenkbelasting zijn de meest gehate belastingen in Nederland. Veel vermogende Nederlanders zien de erf- en schenkbelasting als een straf voor het feit dat zij zuinig zijn omgesprongen met hun zuurverdiende geld.

GEZONDHEIDSRECHT - 29.03.2022

Nieuwe handreikingen van de Wzd en Wvggz

Sinds 2020 zijn de Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) van kracht. Er zijn nieuwe handreikingen die ziekenhuizen en revalidatiecentra ondersteunen in het toepassen van deze complexe wetten.

FISCALE WINST - 29.03.2022

Update gemengde kostenaftrek 2022, Vpb en IB

Zoals u weet, moet u voor de IB of de Vpb een keuze maken hoe u de gemengde kostenaftrek wilt inrichten. Daarin is per 2022 een aanpassing doorgevoerd. Hoe maakt u een keuze en waar ligt het omslagpunt?

BV EN DGA - 29.03.2022

Ook thuiswerkvergoeding voor dga

Sinds dit jaar kan een werkgever zijn thuiswerkende personeel een onbelaste vergoeding geven van € 2 per dag. Maar geldt dat ook voor de dga?

KILOMETERVERGOEDING - 29.03.2022

Plan: onbelaste kilometervergoeding per 2024 omhoog

Door de sterk stijgende brandstofkosten kopten de media onlangs dat de roep om een hogere onbelaste kilometervergoeding van nu € 0,19 per kilometer steeds groter wordt. Wat is de stand van zaken? Zijn er vooruitzichten?

BEVEILIGING - VARIA - 29.03.2022

Weerbaar tegen digitaal gevaar

De overheid roept ondernemers op om alert te zijn op digitale aanvallen in verband met de oorlog in Oekraïne. Hoe staat het met uw digitale weerbaarheid?

COMPUTER - MOBIEL - 29.03.2022

Houd uw laptop veilig als u onderweg bent

Het grote voordeel van een laptop is zijn draagbaarheid. De keerzijde is dat uw laptop gemakkelijk beschadigd kan raken of gestolen kan worden. Hoe beperkt u dat risico?

E-MAIL - ZAKELIJK - 29.03.2022

Zakelijke e-mail in de cloud

Stel, u wilt voor een organisatie of voor een team een set e-mailaccounts opzetten bij een zakelijke e-maildienst. Hoe werkt dat en hoeveel kost het?

COMPUTER - BLUETOOTH - 29.03.2022

Bestanden sneller via bluetooth uitwisselen

Bluetooth kan niet alleen gebruikt worden om met draadloze oortjes naar muziek te luisteren, maar ook om bestanden uit te wisselen. Hoe kan dat zo gemakkelijk mogelijk?

EIGEN WEBSITE - VARIA - 29.03.2022

Een landingspagina voor uw e-mailings

Commerciële e-mailings hebben vaak niet het beoogde effect. Met een zogenaamde ‘landingspagina’ kunt u de effectiviteit verhogen. Hoe pakt u dit aan?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.03.2022

Projecten plannen met Kanban-tools

‘Kanban’ is een visueel concept voor efficiënt projectbeheer. Sommige planningstools focussen op deze beproefde aanpak. Wij testten er twee uit.

UW RAADSMAN - 24.03.2022

Onderhoudsreserve altijd buiten de WOZ-waarde

Als u een appartement bezit, bent u ook eigenaar van een deel van de onderhoudsreserves van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Maar moeten deze reserves altijd buiten de WOZ-waarde blijven? Wat vond de rechter onlangs?

VERKOOP - 24.03.2022

Overdrachtsbelasting en onvoorziene omstandigheden

De Belastingdienst heeft de Verklaring overdrachtsbelasting onvoorziene omstandigheden bekendgemaakt. Voor de startersvrijstelling en het 2%-tarief wordt voortaan rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden tussen koop en levering.

IN DE KIJKER - 24.03.2022

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 voor alle woningen verplicht

Per 1 juli 2022 worden rookmelders voor alle woningen verplicht. Hoe zit dat? Waar kunt u uw cliënten op wijzen? Wat is voor uzelf belangrijk en wat zijn eigenlijk de risico’s die u loopt?

BEDRIJFSHUUR - 24.03.2022

Wel of niet kiezen voor met btw belaste verhuur

Verhuurt u een bedrijfspand aan een ondernemer, dan kunt u vaak kiezen voor btw-belaste verhuur. U berekent dan btw over de huur. Maar waarom zou u dat eigenlijk doen? Waarom belasting betalen over iets wat eigenlijk vrijgesteld is?

WONINGHUUR - 24.03.2022

Overname huurovereenkomst na overlijden ouder

U leest er tegenwoordig vaker over: kinderen die (net) meerderjarig zijn en nog thuis wonen en wiens ouder komt te overlijden, maar de huurovereenkomst niet mogen voortzetten. Kan het kind de huurovereenkomst overnemen? Wat zei de rechter?

FINANCIERING - 24.03.2022

Licht aan de horizon voor ‘duurhuurders’

Het is regelmatig in het nieuws: mensen die in de vrije sector een enorme huur betalen, maar geen hypotheek krijgen. Dat terwijl hun hypotheeklasten substantieel lager zijn dan de huur die zij al jaren betalen. Wat is nu de ontwikkeling?

VERKOOP - 24.03.2022

Rapport niet in de verkoopstukken

Na de aankoop van een woning komt de koper erachter dat er een belastend rapport is over de fundering. Hij beroept zich op dwaling. Wat zei de rechter?

WONINGHUUR - 24.03.2022

Subsidieregeling energiemaatregelen private verhuurders

Eindelijk is er een subsidieregeling voor energiemaatregelen voor private verhuurders. Op 1 april 2022 opent de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen, de SVOH. Deze geldt alleen voor gereguleerde woningen.

VERKOOP - 24.03.2022

Wel een voorkeursrecht, maar geen pand

Een huurder had een voorkeursrecht van koop. Toen de verhuurder besloot het pand te verkopen, gaf de huurder aan geïnteresseerd te zijn. Toch ging het pand aan zijn neus voorbij. Wat ging er mis?

RUIMTELIJKE ORDENING - 24.03.2022

Nieuw bestemmingsplan en planschade

Een nieuw bestemmingsplan kan zorgen voor een vermindering van de waarde van een woning. De eigenaar kan dan bij de gemeente aankloppen voor een schadevergoeding, maar alleen als de schade boven het ‘normaal maatschappelijk risico’ uitstijgt.

BOUWRECHT - 24.03.2022

De opdrachtgever voor een verbouwing is niet de eigenaar

Een man geeft opdracht om de woning van zijn partner te verbouwen. Als de aannemer betaling eist, stelt de man geen eigenaar van de woning te zijn en bovendien failliet. De (ex-)partner stelt nooit opdracht voor de verbouwing te hebben gegeven.

FINANCIERING - 24.03.2022

De jubelton eerder flink verlaagd


HANDELSVERKEER - 24.03.2022

Onzekere markt, houd hiermee rekening in uw offertes

Corona, Oekraïne ... het leidt allemaal tot onzekere markten en stijgende en sterk fluctuerende inkoopprijzen. Speelt dit in uw branche? Houd er dan rekening mee in uw offertes. Welke maatregelen kunt u treffen?

HYPOTHEEK EN PENSIOEN - 24.03.2022

Uw pensioen en de invloed op uw hypotheek

Wanneer u een hypotheek afsluit, is het belangrijk dat u de hypotheeklasten ook na uw pensioen goed kunt betalen. Misschien maakt u zich daar zelf nog geen zorgen over, maar hoe kijkt een hypotheekverstrekker naar uw pensioeninkomen?

AUTOMATISERING - 24.03.2022

ISDN gestopt: check uw alarminstallatie


CORONAMAATREGELEN - 24.03.2022

Recht op tegemoetkoming kinderopvang

U krijgt mogelijk een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage kinderopvang via de tijdelijke tegemoetkoming kinderopvang (TTKO). Hoe zit dat?

KOSTENVERGOEDINGEN - 24.03.2022

Minder thuiswerk, terug naar vaste reiskostenvergoeding

Nu dat het thuiswerken weer (gedeeltelijk) afneemt, rijst de vraag of u nu wel of niet terug kunt naar een vaste reiskostenvergoeding. Hoe doet u dat dan?

BELASTINGCONTROLE - 24.03.2022

Als de fiscus ook uw e-mails en privé-e-mails wil inzien

De fiscus mag uw administratie inzien, maar geldt dat ook voor uw e-mailverkeer? Wat nu als daar ook privé-e-mails tussen zitten? Welke bevoegdheden heeft de inspecteur en hoe voorkomt u discussie hierover? Wat zegt de rechter daarover?

RECHT - 24.03.2022

“Ik wil mijn belastingdossier weleens inzien ...”

U heeft waarschijnlijk regelmatig contact met de Belastingdienst en er kunnen verschillende redenen zijn om te vragen naar uw gegevens of dossier. Kan dat zomaar en zo ja, wanneer? Wat is dan van belang om te weten?

PERSONEEL - 24.03.2022

Negatief verlofsaldo verrekenen bij uitdiensttreding

Het kan voorkomen dat bij het einde van het dienstverband uw werknemer te veel vakantie-uren heeft opgenomen. Kunnen deze te veel opgenomen vakantie-uren dan worden verrekend? Hoe pakt u dat aan?

RECHT - 24.03.2022

Verplichte UBO-registratie uiterlijk op 27 maart 2022

Minister Kaag (Financiën) heeft in antwoord op Kamervragen laten weten dat ze geen reden ziet tot uitstel van de deadline voor inschrijving in het UBO-register. Dit betekent dat de uiterste termijn om UBO’s in te schrijven op 27 maart 2022 afloopt. Wat moet u weten?

AUTO VAN DE ZAAK - 23.03.2022

Auto van de zaak privé verkopen, mag onder fiscale voorwaarden

Als u uw auto van de zaak van de hand wilt doen, kan dat ook privé. Maar hoe verwerkt u dat fiscaal en hoe zit het met de btw? Waar moet u op letten om discussies met de inspecteur te voorkomen? Hoe pakt u dat aan?

CORONAMAATREGELEN - 23.03.2022

Nieuwe tegemoetkoming verboden evenementen (SEG22)

Het organiseren van een evenement is vanwege de coronadreiging nog steeds riskant. Gelukkig is hiervoor een nieuwe tegemoetkoming beschikbaar om risico’s in te perken, mocht een evenement alsnog niet doorgaan. Hoe ziet dat eruit?

CORONAMAATREGELEN - 23.03.2022

Alsnog steunmaatregel TVL voor startende ondernemers

Eerder vielen startende ondernemers voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) buiten de boot. Nu heeft het kabinet ingezien dat dit onterecht is. Hoe zit dat?

HORECA-CAO - 23.03.2022

Nieuwe horeca-cao tot 2024 van kracht

Nadat er eerder overeenstemming was bereikt over een nieuwe horeca-cao (KHN), is deze nu van kracht met terugwerkende kracht per 01.01.2022. Wat speelt er?

TESTAMENT - 23.03.2022

Testamentair bewind is anders dan beschermingsbewind

Bij testament kan er een bewind worden ingesteld over het erfdeel (of legaat). Bij onvoorziene omstandigheden kan dat op verzoek van de bewindvoerder worden opgeheven. Hoe verhoudt zich dat tot het beschermingsbewind?

ERFRECHT - 23.03.2022

Wat regelen voor vermogen echtgenoten zonder kinderen

Echtgenoten zonder kinderen moeten zelf beslissen wat er met hun vermogen moet gebeuren. Wat kan er tijdens leven en na overlijden van de langstlevende geregeld worden? Waar moet u (fiscaal) op letten? Wat is goed om te weten?

AANSPRAKELIJKHEID - 23.03.2022

Bezitten of beheren van erfenis: aansprakelijkheidsverschil

Wat wordt er bedoeld met het bezitten van (en het beschikken over) een nalatenschap? Wat kan daar het onbedoelde aansprakelijkheidsgevolg van zijn? Hoe zit dat bij beheer van de goederen? Wat bewaken en goed regelen?

CORONAMAATREGELEN - 21.03.2022

Deadline vaststelling TVL Q3 2021 verschuift naar 1 augustus 2022

De deadline voor de vaststelling van de TVL Q3 2021 verschuift naar 1 augustus 2022, meldt RVO.nl. De TVL-regeling loopt af per 1 juli 2022. RVO.nl wil eerst alle verleningsaanvragen voor deze deadline afhandelen. De vaststelling van de TVL Q3 2021 start daarom later dan gepland.

ZIEKTE - 21.03.2022

Juridische instrumenten om verzuim terug te dringen

Een hoog ziekteverzuim binnen een bedrijf is echt niet fijn. Maar ook werknemers die regelmatig kort ziek zijn, hebben invloed op uw bedrijfsvoering. Om dit tegen te gaan kunt u bijv. wachtdagen opnemen. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

WERVING - 21.03.2022

Afspraken maken over ‘niet werven’ is niet toegestaan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor het maken van afspraken over het niet werven van elkaars personeel en onderzoekt diverse branches. Hoe behoudt u uw personeel?

RE-INTEGRATIE - 21.03.2022

Ontslag voor tijdens re-integratie onbereikbare werknemer

Als een zieke werknemer niet of onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, mag u hier als werkgever tegen optreden. Maar hoever mag u daarin gaan? Mag u bijv. de werknemer die onbereikbaar is en stelselmatig niet reageert, ontslaan?

PERSONEELSBELEID - 21.03.2022

Vaarwel beoordelingsgesprek, welkom FIT-gesprek

Het voeren van een beoordelingsgesprek heeft in veel organisaties plaatsgemaakt voor het zogenoemde ‘FIT-gesprek’. FIT staat voor Functioneren, Inzetbaarheid en Talent. Hoe zo’n gesprek voor te bereiden en te voeren?

WERKKOSTENREGELING - 21.03.2022

De concernregeling in de werkkostenregeling


ONTSLAG - 21.03.2022

Ziekmelding en ontslag

De Hoge Raad heeft op 18 februari 2022 beslist dat een ziekmelding kort voor een UWV-ontslagprocedure doorwerkt in een volgende procedure. Wat is het belang?

CORONAMAATREGELEN - 21.03.2022

Terug naar vaste reiskostenvergoeding bij minder thuiswerk

Het is juist nu belangrijk: over januari en februari 2022 hebben veel werkgevers namelijk werknemers de werkelijke reiskosten laten declareren door het onlangs deels wegvallen van het thuiswerkadvies. Daarom een update ...

WERVING - 21.03.2022

Slapend arbeidspotentieel als antwoord op personeelstekort

De personeelstekorten zijn in sommige sectoren zo hoog, dat de productie en dienstverlening in de problemen komt. Nederland krijgt in de toekomst nog meer te maken met structurele tekorten aan gekwalificeerd personeel. Wat kunt u doen?

BTW - 18.03.2022

Verschil tussen het kasstelsel en het factuurstelsel in de btw

Een abonnee heeft te maken met een aantal slecht betalende afnemers en stelde ons de vraag of hij voor de btw het kasstelsel mag toepassen. Dan hoeft hij de btw niet steeds voor te financieren. Wanneer mag het kasstelsel worden toegepast?

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 18.03.2022

Commotie rond werken via een personal holding

In veel grotere accountants- en belastingadvieskantoren werken de partners via een persoonlijke BV (personal holding), die vervolgens participeert in de werk-BV. Volgens de media is er sprake van het ontgaan van belasting. Wat zegt de staatssecretaris?

BTW - 18.03.2022

Wacht niet te lang met suppletieaangifte

Zoals u weet, kunt u na afloop van een jaar nog een aanvullende (suppletie) btw-aangifte doen. Wat moet u daarover weten? Wanneer kunt u belastingrente besparen?

AUTO VAN DE ZAAK - 18.03.2022

Laadkosten elektrische auto van de zaak

Het aantal elektrische auto’s stijgt gestaag. Ook veel werkgevers kiezen ervoor om hun medewerkers te voorzien van zo’n geheel elektrisch of hybride voertuig. Hoe zit het dan met de kosten van elektriciteit om de auto te laden?

FISCOTIP - 18.03.2022

Niet alle schenkingen kort voor overlijden bij erfenis opgeteld

Over schenkingen binnen 180 dagen voor een overlijden moet geen schenkbelasting maar erfbelasting worden betaald. Dat geldt echter niet voor alle schenkingen. Voor sommige schenkingen gelden er uitzonderingen. Dat kan fiscaal voordelig zijn.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 18.03.2022

Toename rekening-courantschuld bij eigen BV belast in box 2

Als de Belastingdienst kan aantonen dat u nimmer in staat zult zijn om een grote rekening-courantschuld bij uw eigen BV terug te betalen, is er sprake van een belaste dividenduitkering. Zelfs als de Belastingdienst eerst uw aangifte gewoon volgt.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 18.03.2022

Hypotheek eigen woning bij eigen BV blijft vaak aantrekkelijk

Hypotheekrente is in 2022 nog slechts aftrekbaar tegen maximaal 40%. In 2023 daalt dit verder naar 37%. Dit roept de vraag op of een hypotheek bij de eigen BV eigenlijk nog wel aantrekkelijk is. Waar zit eigenlijk het voordeel voor u als dga?

AANSPRAKELIJKHEID - 16.03.2022

Waarde exoneratiebeding bij b2b-leveringen

Een onderneming die goederen levert of diensten verricht, heeft de verplichting om te voldoen aan de overeenkomst. Als er iets fout gaat, is de leverancier aansprakelijk voor de schade. Hoe kan de aansprakelijkheid worden beperkt?

SUBSIDIE - 16.03.2022

Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het MKB in 2022

Om het leren en ontwikkelen in het MKB en bij grootbedrijven te stimuleren, is ook in 2022 de SLIM-subsidie weer opengesteld voor werknemers en de dga (indien van toepassing). Wat moet u weten?

WET- EN REGELGEVING - 16.03.2022

Hoge Raad tegen toepassing WHOA bij pensioenpremies

Ondernemingen kunnen schulden saneren met de mogelijkheid van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). De Hoge Raad heeft nu een stokje gestoken voor de toepassing van de WHOA voor pensioenpremies. Wat zijn de gevolgen?

BOER EN BEDRIJF - 16.03.2022

Tijdig indienen Gecombineerde Opgave 2022 is belangrijk

Gecombineerde Opgave (GO) indienen: het is raadzaam om dit tijdig te doen, maar uiterlijk 15 mei. Zorg wel dat eerst uw perceelsregistratie in orde is. Waarom zijn deze zaken van belang? Wat moet u nu echt weten hierover?

TESTAMENT - 16.03.2022

Oude testamenten (van voor 2003)

Testamenten die na 1 januari 2003 zijn opgesteld, moeten rekening houden met het nieuwe erfrecht. Dat geldt niet voor oudere testamenten. Wat is raadzaam om te bewaken?

BOER EN PRIVE - 16.03.2022

Voorkom dat wettelijke erfgenamen weer aan bod komen

In het testament kan een andere erfgenaam worden benoemd dan de eigen familieleden. Dat is zelfs zo als er kinderen zijn. Wat als de benoemde erfgenaam eerder overlijdt? Wat kan voor deze situatie in het testament worden geregeld?

BOER EN BEDRIJF - 16.03.2022

Korting stikstofnorm maïs


BOER EN BEDRIJF - 16.03.2022

Fosfaatbank binnenkort open


BOER EN BEDRIJF - 16.03.2022

Geen gedwongen verkoop: meerwaarde verrekenen

Een meerwaardeclausule leidt ertoe dat er moet worden afgerekend als er grond wordt verkocht. Dat geldt niet bij gedwongen verkoop. Wat wordt daarmee bedoeld en wanneer is daarvan (geen) sprake? Hoe deze clausule opstellen?

LANDBOUWGROND - 16.03.2022

Overdracht landbouwgrond in verpachte staat is geen gift

Overdracht van landbouwgrond tegen een lagere waarde dan de waarde in het economisch verkeer betekent niet dat er automatisch sprake is van een gift. Waar hangt dat van af? Welke overige omstandigheden spelen er een rol?

CONTROLE - 16.03.2022

(Controle)plannen Nederlandse Arbeidsinspectie 2022

Het jaarplan 2022 van de Nederlandse Arbeidsinspectie is recentelijk bekend geworden. Er is extra budget voor handhaving vrijgemaakt. Wat zijn nu de kernthema’s bij de controle? Hoezo en op welk gebied zijn er monitoringsbezoeken gepland?

SCHENKEN - 15.03.2022

De jubelton per 1 januari 2023 fors lager

Zoals bekend, kan iemand tussen de 18 en 40 jaar een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671 (2022), de zogenaamde ‘jubelton’. Deze regeling wordt per 1 januari 2023 flink beperkt.

WERKGEVERSZAKEN - 14.03.2022

Medewerkers uit het buitenland

De juiste mensen vinden voor uw praktijk is lastig. De 30%-regeling kan u helpen om goed personeel uit het buitenland aan te trekken.

GEZONDHEIDSRECHT - 14.03.2022

Langer online medicatie voorschrijven vanwege pandemie

In de coronaperiode heeft u wellicht veel patiënten online gezien en via een e-consult medicatie voorgeschreven. Hoelang mag u dat nog blijven doen en onder welke voorwaarden?

TUCHTRECHT - 14.03.2022

Tuchtmaatregel na diefstal opiaten

Een beroepsbeoefenaar die over een periode van enkele jaren opiaten stal voor gebruik tijdens zijn diensten, mag zich van de tuchtrechter nooit meer inschrijven in het BIG-register. Dit is de zwaarste tuchtmaatregel. Wat speelde er?

PERSONEEL - 14.03.2022

De telefonische ziekmelding

Het is altijd lastig om een telefonische ziekmelding aan te nemen. Zelfs als u arts bent, gelden voor u dezelfde privacyregels als het gaat om wat u wel en niet mag vragen. Hoe voorkomt u controlerend en wantrouwend over te komen?

ZAKELIJK - JURIDISCH - 14.03.2022

Maak werk van uw zorgplicht

Als werkgever bent u verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Hoe blijft u alert op zaken als grensoverschrijdend gedrag, pesten en discriminatie?

Cookiebeleid