Nieuwe horeca-cao tot 2024 van kracht
De nieuwe horeca-cao is vanaf 1 januari 2022 tot 2024 een feit. De cao sluit aan op de vorige cao en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022. Koninklijke Horeca Nederland en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen vragen een algemeen verbindend verklaren aan van deze cao. Let op.  Zodra de cao algemeen verbindend verklaard is, geldt de cao ook voor niet-leden van de KHN.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen? De nieuwe cao heeft nieuwe en betere arbeidsvoorwaarden. Tezamen met een loonsverhoging wordt het werken in de horeca aantrekkelijker. De belangrijkste veranderingen zijn de hiernavolgende.
- Vakkrachten beneden het eindloon. De lonen van vakkrachten beneden het eindloon stijgen per 1Â april 2022Â met 3,4% en op 1Â januari 2023Â met 2%.
- Vakkrachten boven het eindloon. De lonen van vakkrachten boven het eindloon die langer dan 24Â maanden bij u in dienst zijn, stijgen per 1Â april 2022 en 1Â januari 2022Â met 2%.
- Niet-vakkrachten. Door het toepassen van de cao-jeugdpercentages in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon gaan de lonen van niet-vakkrachten en BBL-leerlingen van jongeren tot 21Â jaar omhoog.
- Betere balans werk en privé. Als werkgever moet u het dienst- en werkrooster minimaal drie weken van tevoren bekendmaken. Bij een gemiddelde vijfdaagse werkweek is het streven dat er rekening wordt gehouden met vaste rustdagen en regelmatig twee aaneengesloten wekelijkse rustdagen. De werknemer heeft in ieder geval recht op twee aaneengesloten rustdagen eenmaal in de twee weken. Het bestaande recht om een weekend niet ingeroosterd te zijn, blijft van toepassing. De tijd-voor-tijdregeling als compensatie voor het werken op een feestdag moet voortaan binnen drie maanden zijn gerealiseerd. Indien dit niet mogelijk is, volgt 50% toeslag.
De nieuwe horeca-cao 2022/2023 vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 2.