Alle domeinen

2022 - Juli

BEDRIJFSOPVOLGING - 18.07.2022

Onderneming overdragen aan kind(eren)

Wat komt er allemaal kijken bij de overname van uw onderneming door uw kind(eren)? Deze vraag speelt bij steeds meer bedrijven, omdat de babyboomers met pensioen gaan en hun onderneming overdragen aan de nieuwe generatie.

BTW - 18.07.2022

Zonnepanelen op het dak van uw woning: wat met verschuldigde en aftrekbare btw in 2022 en met het btw-nultarief per 01.01.2023?

Zoals u weet, levert u met zonnepanelen meestal stroom terug aan de energieleverancier. Omdat dit belastingtechnisch als een levering gezien wordt, bent u daarover btw verschuldigd. Hoe werkt dit precies?

VENNOOTSCHAP ONDER FIRMA - 18.07.2022

Geen vennoot meer, maar nog steeds aansprakelijk!

Dat een vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor de verplichtingen van zijn Vof, is geen nieuws. Dat de aansprakelijkheid voor sommige schulden blijft bestaan na het uittreden uit de Vof, is dat misschien wel. Hoe zit dat?

AFTREKBARE KOSTEN - 18.07.2022

Zorg dat u de zakelijkheid van kosten kunt aantonen, anders heeft u geen kostenaftrek

Als ondernemer zijn uw zakelijke kosten in beginsel aftrekbaar van de winst. Het is dan wel van belang dat u de zakelijkheid ervan aannemelijk kunt maken. Kunt u dat niet, dan riskeert u een navordering. Waar moet u op letten?

AUTO VAN DE ZAAK - 18.07.2022

Afkoopsom leaseauto aftrekbaar van privébijtelling?

Als een leasecontract tussentijds wordt ontbonden, is er meestal een afkoopsom verschuldigd. Is deze aftrekbaar van de bijtelling als het om een leaseauto gaat? Zo ja, onder welke voorwaarden?

IN- EN UITLENEN PERSONEEL - 18.07.2022

Waak voor ketenaansprakelijkheid als een andere inlener nalatig is: hoe voorkomt u problemen en boetes?

Bij het inlenen, maar ook bij het uitlenen van medewerkers, heeft u te maken met de ketenaansprakelijkheid. Geen sinecure als u bedenkt dat u de klos bent als een ander uit de keten de zaken niet op orde heeft. Hoe verkleint u deze risico’s?

CONTROLE - 18.07.2022

Faillissementsfraude


RECHT VAN DE BOUW - 18.07.2022

Hoe om te gaan met kostenramingen in deze tijd?

Een kostenraming kan belangrijk zijn om globaal te bepalen wat de kosten naar verwachting zullen zijn voor een verbouwing, een nieuwbouw of renovatie. Hoe daar mee om te gaan in deze tijd van kostenstijgingen en personeelsschaarste?

MEERWERK - 18.07.2022

Ook zonder kostenopgave moet meerwerk worden betaald

Een aannemer moet de opdrachtgever tijdig op de hoogte brengen van de noodzaak tot meerwerk plus de kosten daarvan. Dit is slechts anders als de opdrachtgever de noodzaak daarvan uit zichzelf heeft begrepen. Wat zegt de Hoge Raad?

BURENRECHT - 13.07.2022

Geen noodweg en ook geen buurweg: uitrit afsluiten mag

Als een behoorlijke exploitatie niet mogelijk is omdat een bedrijfspand niet kan worden bereikt, kan aanwijzing van een noodweg worden gevorderd. Dat is zelfs het geval als het perceel niet volledig is ingesloten. Wat daarvoor bewijzen?

PACHT - 13.07.2022

Nieuwe pachtnormen per 1 juli 2022

De nieuwe pachtnormen die vanaf 1 juli 2022 gelden, zijn bekendgemaakt. Voor de meeste pachtprijsgebieden zijn de pachtnormen beperkt gedaald of gestegen. Er zijn ook enkele uitschieters. Welke pachtnormen kunnen voor u belangrijk zijn?

GEBOUW EN GROND - 13.07.2022

Grond verkregen door verjaring plus geen schadevergoeding

Door bevrijdende verjaring kan men eigenaar worden van een stuk grond. Daarvoor hoeft de bezitter van de grond niet te goeder trouw te zijn. Wanneer is er sprake van bezit van de grond? Moet er schadevergoeding worden betaald?

ERFRECHT - 13.07.2022

Verklaring van erfrecht nodig?


BOER EN BEDRIJF - 13.07.2022

Bloemenrand telt soms deels mee voor MW

Bloemenranden zijn subsidiabel voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Wat speelt er bij de Meststoffenwet (MW) en waar moet u rekening mee houden?

OVERDRACHTSBELASTING - 13.07.2022

Juridische (ruzie)splitsing en de vrijstelling overdrachtsbelasting

De juridische splitsing is een fenomeen dat we in de praktijk vaak tegenkomen om een gewenste ondernemingsstructuur te creëren. Wat moet u hier nu over weten? Hoe kan er een vrijstelling overdrachtsbelasting worden gerealiseerd?

ERFRECHT - 13.07.2022

Wettelijke verdeling: mag langstlevende alles opmaken?

Via de wettelijke verdeling verkrijgt de langstlevende echtgenoot de gehele nalatenschap van de eerst overleden ouder. De langstlevende mag daar vrij over beschikken. Wanneer is dat anders? Hoe wordt dit begrensd?

RECHT - 11.07.2022

Goed bewijs voor dringende reden voor ontslag

Uw medewerker lijkt een geldige reden op te geven voor zijn afwezigheid. Toch voelt u aan dat er iets niet klopt. Hoe bewijst u het tegendeel? Is er altijd waterdicht bewijs nodig of hoeft u het slechts aannemelijk te maken?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.07.2022

Voorkomen dat stagecontract een arbeidscontract wordt

Kan een stageovereenkomst een arbeidsovereenkomst zijn? Waarom is dit verschil belangrijk? Wat moet u bewaken en regelen? Wat heeft de rechter beslist?

DOORWERKEN - 11.07.2022

De doorwerkende AOW’er als oplossing voor personeelstekort?

Nu de economie weer opbloeit, blijkt er in veel sectoren een groot personeelstekort te zijn. Kan doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd een oplossing zijn?

GRENSARBEIDERS - 11.07.2022

De grensarbeider per 1 januari 2023


WERVING EN SELECTIE - 11.07.2022

Een andere wervingsmanier via bepaling competentieprofiel

Het wordt steeds duidelijker dat er uit andere vaatjes getapt zal moeten worden om alle vacatures te gaan vervullen. Is het minder kijken naar cv’s en diploma’s en het in kaart brengen van competenties van medewerkers een oplossing?

EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 11.07.2022

Wederindiensttredingsvoorwaarde: werknemer verplicht weer in dienst nemen na eerder bedrijfseconomisch ontslag

Werden werknemers vanwege bedrijfseconomische omstandigheden recentelijk nog ontslagen, nu trekt de arbeidsmarkt behoorlijk aan. Als u tot zes maanden geleden werknemers heeft ontslagen en nu op zoek bent naar personeel, let dan op.

LOON - 11.07.2022

Opzegging door werknemer zonder opzegtermijn: wat doen?

Degene die opzegt zonder de opzegtermijn in acht te nemen, moet een schadevergoeding betalen. Maar hoe krijgt u een schadevergoeding als de arbeidsovereenkomst al is beëindigd? Is een procedure altijd vereist? Hoe pakt u dat nu aan?

WERKKLEDING - 11.07.2022

Regelen dat werkkleding na dienstverband terug moet

De rechter moest beslissen of de verstrekte werkkleding aan de werknemer in bruikleen was of eigendom was. De werkgever had dit duidelijker moeten afspreken, vond de rechter. Hoe regelt u dit goed? Hoe wordt dit geen belast loon?

PRIVÉ - 07.07.2022

Na echtscheiding eigendom vereist voor hypotheekrenteaftrek

Bij een echtscheiding is de eigen woning en daarop drukkende hypotheek altijd een belangrijk fiscaal aandachtspunt. Het is namelijk zo dat de aftrek van hypotheekrente niet altijd volledig intact blijft. Wat besliste de Hoge Raad onlangs?

BTW - 07.07.2022

Nieuwe ontwikkelingen btw en zonnepanelen

Onlangs is er een wetsvoorstel gepubliceerd voor de toepassing van een btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van een woning. Wat moet u daarover weten?

INVESTEREN - 07.07.2022

Profiteer van hogere Milieu-investeringsaftrek

Uit cijfers blijkt dat bedrijven in 2021 fors meer investeerden in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen. In 2022 kunt u hierbij nog extra belasting besparen.

DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 07.07.2022

Kritische blik Belastingdienst op de kosten van uw BV

U mag binnen uw BV alleen kosten opvoeren die verband houden met uw onderneming. Als aan de kosten een aandeelhoudersmotief of een privéaspect ten grondslag ligt, zijn deze kosten niet aftrekbaar. Waar moet u op letten?

FISCOTIP - 07.07.2022

Uw gebruikelijk loon bij de BV zo laag mogelijk houden

Als dga moet u jaarlijks een gebruikelijk loon aan uw BV onttrekken. Dit is vaak zwaarder belast dan dividend in box 2. Daarom is het van belang dit gebruikelijk loon zo laag mogelijk te houden. Hoe kan dat en wat scheelt het per saldo?

PRIVACY - 05.07.2022

Het dossier van een overleden naaste inzien

Als arts mag u nabestaanden in principe geen inzage (of afschrift) geven in het medisch dossier van een overleden patiënt. Dat mag alleen als er sprake is van een uitzondering. Wat zijn deze uitzonderingen?

SAMENWERKEN - 05.07.2022

Vertrekregelingen in aandeelhoudersovereenkomsten

De statuten van een BV zijn niet altijd voldoende om inhoud te geven aan de samenwerking tussen aandeelhouders. Een aandeelhoudersovereenkomst biedt vaak uitkomst, bijv. bij vertrek van een aandeelhouder.

GEZONDHEIDSRECHT - 05.07.2022

Resultaats- of inspanningsverplichting voor arts en A(N)IOS?

Als arts heeft u de verplichting zorg te verlenen aan de patiënt op een wijze zoals ‘een goed beroepsbeoefenaar betaamt’. Geldt deze verplichting onverkort voor een arts in opleiding? Wat speelde er in deze zaak?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 05.07.2022

Het einde van een tijdelijk arbeidscontract moet u aanzeggen

Bij een tijdelijk arbeidscontract van zes maanden of langer moet u uw werknemer laten weten of u het contract verlengt. Dit gaat in de praktijk nogal eens mis. Hoe zit dat ook alweer en wat overkwam uw collega-werkgever?

ONTSLAG - 05.07.2022

Berekening transitievergoeding werknemer na twee jaar ziekte

Gaat een werknemer na twee jaar arbeidsongeschiktheid met toestemming van het UWV uit dienst, dan heeft hij recht op een transitievergoeding. Hoe deze te berekenen, lag onlangs op tafel bij de rechter. Wat was de uitkomst?

INHUUR WERKNEMERS - 05.07.2022

Hoe als werkgever ketenaansprakelijkheidsstelling voorkomen?

Bij ketenaansprakelijkheid is er sprake van een keten aan opdrachtgevers waarvoor de werknemer werkzaam is (geweest). Hieruit kan aansprakelijkheidsstelling volgen met fikse gevolgen, ook voor u! Hoe kunt u dit voorkomen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 05.07.2022

Kwijtscheldingswinstvrijstelling BV bij schuldenakkoord?

Het kan zijn dat uw BV door de coronacrisis genoodzaakt is om met schuldeisers tot een akkoord te komen. Dit voordeel is belast als kwijtscheldingswinst in de vennootschapsbelasting. U kunt deze heffing wel aanzienlijk verminderen. Hoe?

toeslagen - 05.07.2022

Toeslagen en partners, houd ze goed in de gaten!

Het voordeel van de zogenoemde ‘toeslagenaffaire’ is dat men veel vaker kijkt naar de rechtvaardigheid van de regelingen.

box 3 - 05.07.2022

Rechtsherstel box 3: beleggingsverliezen

De compensatie voor de box 3-heffing van 2017 tot en met 2021 is bekendgemaakt.

gemengde kosten - 05.07.2022

Zakelijke kosten of privékosten?

Iedereen moet eten en drinken, ook de ondernemer die voor zakelijke opdrachten langer van huis is. Kan hij deze verteerkosten ten laste van zijn ondernemingsresultaat brengen of zijn dit privékosten?

foutenleer - 05.07.2022

Inbreng van onroerend goed in een eenmanszaak

De inbrengwaarde van onroerend goed in een onderneming kan jaren later nog gecorrigeerd worden op basis van de foutenleer. Een beroep op het vertrouwensbeginsel is alleen mogelijk als de inbreng van het onroerend goed volgens bepaalde lijnen plaatsvindt.

bedrijfsopvolging - 05.07.2022

Bedrijfsopvolgingsregeling overdrachtsbelasting

Onlangs stond bij de Hoge Raad de vraag centraal of de vrijstelling overdrachtsbelasting van de bedrijfsopvolgingsregeling ook openstaat voor overdrachten tussen vennootschappen van familiair verbonden personen.

ondernemerschap ib - 05.07.2022

Ook bij één opdrachtgever IB-ondernemer

Een startende ondernemer heeft soms in het eerste jaar maar één opdrachtgever. Wat als deze wel ondernemersrisico loopt en later meer opdrachtgevers krijgt?

aanmerkelijk belang - 05.07.2022

Geen termijnverlenging voor onbelaste dividenduitkering

Uit een Wob-verzoek blijkt dat verlenging van de wettelijke termijn voor uitkering van een onbelast dividend bij overlijden, niet mogelijk is.

btw-ondernemer - 05.07.2022

Verenigingen en activiteiten voor leden en niet-leden

Verenigingen zijn rechtspersonen die met een bepaald doel zijn opgericht. Zij mogen winst maken, maar moeten deze gebruiken voor het doel dat zij nastreven.

moment btw-afdracht - 05.07.2022

Derdengeldenrekening en btw-afdracht

Bij ontvangst van de verkoopsom op een derdengeldenrekening moet de btw door de verkoper meteen worden afgedragen.

buitenlandse belastingplicht - 05.07.2022

Kerstarrest en kwalificerende buitenlandse belastingplicht

Om te bepalen of iemand een kwalificerend buitenlands belastingplichtige is, is voor de inkomenstoets het box 3-inkomen het werkelijk behaalde rendement.

zwartspaarders - 05.07.2022

Box 3-heffing zwartspaarders geen individuele en buitensporige last

De totale financiële situatie bepaalt of er sprake is van een buitensporige last.

vermogensrendementsheffing - 05.07.2022

Box 3 en inkomensafhankelijke regelingen

Sinds het Kerstarrest houdt box 3 de gemoederen flink bezig. Maar welke invloed heeft dit op inkomensafhankelijke regelingen?

aanmerkelijk belang - 05.07.2022

Latente belastingschuld bij overbedelingsvorderingen

De hoogte van de overbedelingsvorderingen bij overlijden kan voor de Successiewet 1956 een andere waarde hebben dan de waarde die civielrechtelijk geldt.

bemiddeling - 05.07.2022

Bemiddeling van (kraam)zorg is niet vrijgesteld van btw

Btw-vrijstellingen worden strikt uitgelegd. Dit blijkt uit een recente uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden.

VERBRUIKSBELASTING - 01.07.2022

Belastingtarief verse sappen per 01.01.2023 flink omhoog

Verkoopt u verse vruchten- of groentesappen (zoals smoothies), dan is de Wet op de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken van toepassing. Dit tarief gaat per 1 januari 2023 flink omhoog. Wat moet u weten?

WET- EN REGELGEVING - 01.07.2022

Verbod op nevenwerkzaamheden mag niet meer vanaf 01.08.2022

Als werkgever wilt u niet dat uw medewerker in de weekenden hele dagen op een festival achter de bar staat. Dit heeft namelijk invloed op zijn fitheid en dus ook op zijn werk. Mag u deze werknemer verbieden om als vrijwilliger op een festival te werken?

PERSONEEL - 01.07.2022

Personeelskrapte, leer-werktraject als alternatief?

In de horeca heeft 80 tot 90% van de bedrijven gebrek aan goed personeel. Misschien is een leer-werktraject ook voor u een oplossing. Wat is dat, wie betaalt de kosten en waar kan men u verder helpen?

HORECA-CAO - 01.07.2022

Hoe gaat u om met plus- en minuren vanaf 2022?

Vanaf 2022 is de omgang met plus- en minuren anders geregeld dan voorheen. Hoe zit dat als uw medewerkers in de ene week soms iets meer of minder moeten werken dan in de andere week?

VEILIGHEID - 01.07.2022

Protocol tegen grensoverschrijdend gedrag

U moet medewerkers een veilige werkplek bieden en dus beschermen tegen ongewenst gedrag van collega’s en klanten. Daartoe bent u wettelijk verplicht. Maar hoe past u dit aan en waarmee?

Cookiebeleid