OVERDRACHTSBELASTING - 19.10.2022

Nu nog een huis kopen voordat in 2023 de overdrachtsbelasting stijgt?

In het Belastingplan 2023 is bekendgemaakt dat de overdrachtsbelasting per 2023 van 8 naar 10,4% stijgt. Wat is qua overdracht slim om nog te doen?

In het recentelijk bekendgemaakte Belastingplan 2023 is opgenomen dat het algemene tarief van de overdrachtsbelasting in 2023 opnieuw omhoog gaat. Zo wordt de overdrachtsbelasting voor niet-woningen en voor woningen waar de verkrijgers niet voor langere tijd zelf in gaan wonen, verhoogd van 8 naar 10,4%. Wat moet u weten?

Overdrachtsbelasting

Het algemene overdrachtsbelastingtarief geldt onder meer voor bedrijfsgebouwen en bedrijfsruimtes, aanhorigheden die u niet gelijk met een woning heeft gekocht, zoals een tuin, garage of schuur, recreatiewoningen en tweede woningen, de woning van de ouders die de kinderen kopen en waarin de ouders blijven wonen, grond die bestemd is voor woningbouw, de verkrijging van de economische eigendom, enz.

Algemene tarief. Koopt u een bedrijfspand waarin ook een (bedrijfs)woning staat waar u zelf voor langere tijd in gaat wonen, dan geldt voor de woning het lage tarief van 2% of de startersvrijstelling. Voor de bedrijfsruimte geldt het algemene tarief. Dit is anders als de oppervlakte van de bedrijfsruimte 10% of minder van het pand is. In dit geval geldt voor het gehele pand het lage tarief van 2% of de startersvrijstelling.

Tarief van 2%. Voor een woning die door de verkrijger (langdurig) als hoofdverblijf wordt gebruikt, geldt sinds 1 januari 2021 een tarief van 2%.

Startersvrijstelling. Vanaf 1 januari 2021 geldt er voor starters op de woningmarkt onder voorwaarden een startersvrijstelling. Om voor de startersvrijstelling in aanmerking te komen, moet u voldoen aan de volgende vier voorwaarden:

  1. u heeft niet eerdere gebruikgemaakt van de startersvrijstelling;
  2. u verkrijgt (een aandeel in een) eigendom (of erfpacht, opstalrecht, vruchtgebruik of appartementsrecht) van een woning waarin u zelf voor langere tijd gaat wonen;
  3. u bent meerderjarig en jonger dan 35 jaar op het moment van ondertekening van de notariële akte van levering;
  4. de woningwaarde of de rechten (zoals erfpacht of vruchtgebruik) waaraan deze woning is onderworpen, mag niet hoger zijn dan € 400.000. Het gaat om de waarde in het economisch verkeer (de waarde van de woning op de vrije markt). Het gaat dan om de woning inclusief eventuele aanhorigheden, zoals een tuin, schuur of garage. Dit is ten minste gelijk aan de koopsom zoals deze in uw koopovereenkomst staat. Als de woning op erfpachtgrond staat, wordt ook de waarde van de gekapitaliseerde canon bij de waarde van de woning opgeteld.

Vrijstelling vervalt als ...

Heeft u na 1 april 2021 een (aandeel in een) eigendom of erfpacht, opstalrecht, vruchtgebruik of appartementsrecht van een woning verkregen en verkrijgt u binnen twaalf maanden na de eerdere verkrijging waarop de startersvrijstelling is toegepast, een aanhorigheid of iets anders met betrekking tot de woning of het recht, dan vervalt de startersvrijstelling als het bedrag van de verkrijgingen bij elkaar opgeteld meer dan € 400.000 is. U bent dan alsnog 2% overdrachtsbelasting verschuldigd over het bedrag waarop u de vrijstelling heeft toegepast en over de nieuwe verkrijgingen. Let op.  Dit geldt niet als u de woning verkrijgt als rechtsopvolger door erfrecht of huwelijksvermogensrecht van de oorspronkelijke verkrijger die de startersvrijstelling heeft toegepast. Tip.  De grens van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000.

Houd rekening met een verhoging van het algemene tarief van de overdrachtsbelasting per 2023 naar 10,4%. Zorg indien mogelijk voor overdracht in 2022; dit scheelt overdrachtsbelasting. De grens van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting wordt wel per 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01