BELASTINGDIENST - 17.10.2022

Versoepeling betalingsregelingen Belastingdienst

Er is per 1 oktober 2022 een aantal aanpassingen gedaan in het beleid over betalingsregelingen van de Belastingdienst. Dat is vooral voor ondernemers nu goed nieuws. Waarom?

Omdat het kabinet ondernemers met tijdelijke betalingsproblemen wil ondersteunen, is de Leidraad Invordering 2008 gewijzigd. Zo is er per 1 oktober 2022 een aantal aanpassingen gedaan in het beleid over betalingsregelingen van de Belastingdienst (Stcrt. 2022-24558) . Wat moet u weten?

Twee zaken nu ingevoerd

Twee versoepelingen die zijn ingevoerd tijdens de coronacrisis, worden nu definitief doorgevoerd.

  1. Voor ondernemers gaat nu ook de betalingsregeling in op de datum van de uitstelbeschikking. Normaliter is de maximale termijn van een reguliere betalingsregeling bij de Belastingdienst twaalf maanden, gerekend vanaf de uiterste betaaldatum van de belastingaanslag. Nu wordt er gerekend vanaf de datum dat de Belastingdienst de betalingsregeling bij beschikking toestaat.
  2. De mogelijkheid om uitstel van betaling voor de motorrijtuigenbelasting aan te vragen.

Ook afzien van 100% zekerheidseis. In aanvulling op de twee versoepelingen kan de Belastingdienst per 1 oktober afzien van de 100% zekerheidseis voor ondernemers. De 100% zekerheidseis houdt in dat een ondernemer voor het krijgen van een betalingsregeling, verplicht is een zekerheid te geven, zoals een bankgarantie of een hypotheekrecht voor de hoogte van de schuld waarvoor uitstel is verzocht. Hier kan de Belastingdienst nu van afzien. Tip. Hiermee worden met name kleine ondernemers geholpen die geen zekerheid kunnen bieden, maar tijdelijke financiële problemen hebben. Let op. Indien het aangifte- en betalingsbedrag in het verleden of de hoogte of aard van de belastingschuld daartoe aanleiding geven, zal de Belastingdienst nog steeds zekerheid eisen.

Kort uitstel. Belastingplichtigen kunnen zonder nader onderzoek via schriftelijk of telefonisch verzoek kort uitstel van betaling krijgen. Dit uitstel bedraagt maximaal vier maanden na de laatste vervaldag van de (oudste) aanslag. Tip. Vanaf 1 oktober 2022 is het ook mogelijk om een betalingsregeling van ten hoogste twaalf maanden aan te vragen, als er voor de desbetreffende belastingschuld al eerder kort uitstel is verleend. De maximale looptijd van de betalingsregeling bedraagt dan twaalf maanden, gerekend vanaf de datum waarop de betalingsregeling op grond van het kort uitstel is toegekend.

Bijzondere omstandigheden

Als een ondernemer (hoofdzakelijk) door een oorzaak die buiten zijn invloed ligt, in tijdelijke liquiditeitsproblemen is gekomen, kan hij langer uitstel dan twaalf maanden krijgen. Daarvoor moet aan de hand van een door een derde deskundige (zoals een boekhouder of een accountant) opgestelde verklaring aannemelijk gemaakt worden dat:

  • het gaat om werkelijk bestaande betalingsproblemen;
  • deze betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn;
  • deze betalingsproblemen voor een bepaald tijdstip zullen worden opgelost; en
  • dat er sprake is van een levensvatbare onderneming.

Eigen verklaring. Bedraagt de totale belastingschuld ten tijde van het verzoek om uitstel, minder dan € 20.000, dan kan een ondernemer nu volstaan met een eigen verklaring, waarin hij de hiervoor genoemde punten aannemelijk maakt. De verplichte verklaring van een externe deskundige vervalt dus bij een belastingschuld onder de € 20.000.

Vanaf 1 oktober 2022 is het ook mogelijk om een betalingsregeling van ten hoogste twaalf maanden aan te vragen, als er voor de desbetreffende belastingschuld al eerder kort uitstel is verleend.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01