Zorg goed voor uw zwangere medewerksters
Zorgplicht
Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat klinkt misschien vaag, maar denk daarbij aan het tegengaan van:
- fysieke belasting (bijv. tillen en bukken);
- werken onder grote psychische belasting (bijv. stress, hoge werkdruk of agressie);
- werken onder druk, lawaai, trillingen en straling;
- onregelmatige werktijden;
- werken met gevaarlijke stoffen (leg vast met welke stoffen uw personeel werkt);
- blootstelling aan bacteriën, virussen, etc.
RI&E. In het kader van de arbeidsomstandigheden benoemt u in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) onder andere de risico’s die in uw bedrijf kunnen voorkomen. Daarbij neemt u voor zwangere werkneemsters de lijst van gevaarlijke stoffen, processen en arbeidsomstandigheden op. Verder dient u te zorgen voor:
- adequate voorlichting over de risico’s;
- registratie van stoffen die voor de voortplanting schadelijk of giftig zijn;
- registratie van stoffen die kankerverwekkend en mutageen zijn;
- inzage in de RI&E van uw werknemers;
- inrichten van een van binnen afsluitbare ruimte voor het kolven en voor het nemen van rust door een zwangere werkneemster.
In de risico-inventarisatie en -evaluatie legt u tevens vast welke (drie) maatregelen u neemt om risico’s voor zwangere werkneemsters tegen te gaan.
1. Aanpassen van het werk of de werkplek
Als u bepaalde risico’s niet of onvoldoende kunt wegnemen, heeft een werkneemster tijdens de zwangerschap en tot zes maanden na de bevalling recht op aangepast werk. Daarnaast moet u de fysieke belasting van haar werkzaamheden zo veel mogelijk beperken (denk aan regels voor tillen en bukken tijdens en na de zwangerschap).
2. Wijzigen van de werk- of rusttijden
Zwangere (en pas bevallen) werkneemsters hebben tot zes maanden na de bevalling recht op aangepaste werktijden. Hierbij moet u denken aan:
- regelmatige werk- en rusttijden;
- extra pauzes in een rustruimte tot maximaal 1/8Â deel van de dagelijkse werktijd;
- een dienst van maximaal tien uur;
- in een periode van vier weken niet meer dan gemiddeld 50Â uur per week werken (over 16Â weken niet meer dan gemiddeld 45Â uur per week);
- geen nachtdiensten opdragen.
3. Ander werk of vrijstelling
Waar moet u nog meer rekening mee houden?
Kolven/voeden. De eerste negen maanden na de bevalling moet u uw werkneemster de tijd (zo vaak en zo lang als nodig is maar maximaal een kwart van de te werken dienst) en ruimte geven om te kolven of borstvoeding te geven. U moet hiervoor een ruimte ter beschikking stellen die rustig en hygiënisch is en afgesloten kan worden. Wanneer dat niet kan, mag uw werkneemster zelf een plek regelen of naar de baby toegaan. De tijd die gemoeid is met voeden of kolven, is (betaalde) werktijd.
Noodzakelijke onderzoeken. Een zwangere werkneemster heeft recht op zwangerschapsonderzoeken tijdens werktijd. Haar loon moet worden doorbetaald voor de duur van het onderzoek plus de reistijd. Let op.  U moet een zwangere werkneemster bij een zwangerschap arbeidsvoorwaardelijk hetzelfde behandelen als niet-zwangere collega’s. Doet u dat niet, dan is er sprake van een ongelijke behandeling bij zwangerschap.