BOUWRECHT - 27.10.2022

De architect aansprakelijk stellen? Zorg dat de brief aan de juiste vereisten voldoet

Stel, uw architect heeft hoogstwaarschijnlijk een fout gemaakt. De schade staat nog niet vast, maar juridisch gezien moet u er nu wel wat mee. Ook al wilt u er samen uitkomen, u moet hem aansprakelijk stellen. Moet dat altijd aangetekend?

“Daar is toch geen haast bij?”

Eerst schade vaststellen. We horen vaak dat opdrachtgevers wachten met de aansprakelijkstelling omdat zij ervan uitgaan dat ze eerst moeten onderzoeken wat de schade precies is. Maar dat idee moeten wij verwijzen naar de fabeltjeskrant.

Niet wachten tot de schade vaststaat. Indien u als opdrachtgever wacht tot de schade vaststaat, kunt u te laat zijn als u later de opdrachtnemer, in dit geval de architect, aansprakelijk wilt stellen. U heeft namelijk de plicht om de opdrachtnemer zo snel als mogelijk aansprakelijk te stellen, zodat hij weet dat er een fout is gemaakt en dat daar mogelijk schade uit voortkomt. Vaak zal de schade nog hersteld of beperkt kunnen worden, bijv. door nieuwe tekeningen te maken.

Hoe aansprakelijk stellen?

Altijd schriftelijk. Zet een aansprakelijkstelling altijd op papier. Zet duidelijk in de brief wat er fout is gegaan, wat u de architect verwijt en welke schade dit tot gevolg heeft of nog kan hebben. Geef duidelijk aan wat u van de architect verwacht. Geef aan wat u zelf nog gaat uitzoeken over bijv. de hoogte van de schade. Let op.  U heeft altijd de plicht de schade te beperken die u wilt verhalen, dus probeer mee te denken!

Aan wie? Zijn er meer contractspartijen of staat het contract op meerdere namen? Stuur de aansprakelijkstelling dan naar alle contractspartijen afzonderlijk.

Aantekenen soms verplicht. In sommige gevallen vereist de wet dat een brief aangetekend wordt sturen. Dit is bijv. het geval bij een huuropzegging. Maar een verplichting om een brief aangetekend te versturen, kan ook volgen uit de overeenkomst of de algemene voorwaarden. In dat geval ontkomt u er niet aan kosten voor het aantekenen van de aansprakelijkstelling te maken.

Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 26, nr. 10 vindt u een model Aansprakelijkstelling fout architect.

Wel of niet aantekenen?

Aantekenen? Met een aangetekende brief worden de verhoudingen vaak op scherp gesteld. Hoe valt een aangetekende aansprakelijkstelling bij de andere partij? Is het dan te dik aangezet? Soms is het beter daarmee te wachten, maar de tijd tikt door. Want als de andere partij stelt de brief per post of e-mail niet te hebben ontvangen, moet alsnog de brief aangetekend verstuurd worden en de eventuele termijn van ingebrekestelling of de termijn om te reageren moet dan opnieuw gegeven worden. Tip.  Bel eerst om de brief aan te kondigen. Zo voorkomt u dat de verhoudingen op scherp komen te staan.

Bewijs. Er is geen wettelijke plicht om een aansprakelijkstelling of ingebrekestelling aangetekend te versturen. De verzender van de brief heeft echter de bewijslast van verzending en ontvangst door de wederpartij. Door een brief aangetekend te verzenden, heeft u een bewijs van ontvangst van degene die de ingebrekestelling krijgt of u heeft bewijs dat de wederpartij de brief geweigerd heeft. Let op.  De verzendkosten van een aangetekende brief bedragen circa € 9. Tip.  Een e-mail met ontvangstbevestiging volstaat vaak ook.

Wacht niet te lang met de aansprakelijkstelling, ook niet als u nog niet precies weet wat de schade zal zijn. Zorg dat de opdrachtnemer niet verrast is door de aansprakelijkstelling aan te kondigen. Aantekenen is zinvol zodat u een bewijs van ontvangst heeft. In sommige gevallen stelt de wet of overeenkomst dit verplicht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01