RECHT - 27.03.2009

Alternatieven voor een procedure voor de rechter

Als u een geschil heeft met een van uw relaties, is het zonder meer aan te bevelen om te proberen er met een goed gesprek uit te komen. Dit lukt helaas niet altijd. Wat zijn dan de verdere mogelijkheden?

Conflicten zijn helaas niet altijd te vermijden. In alle gevallen loont het de moeite om te proberen eruit te komen met een goed gesprek, al dan niet onder leiding van een onafhankelijke derde. Dit heeft wellicht niet altijd het gewenste effect.

Gemiste kans

Als u er met praten niet uitkomt, is dit jammer en is het vooral ook een gemiste kans. Zolang u nog met elkaar in gesprek bent, hoeft de oplossing van een conflict niet te leiden tot beschadiging van de relatie met uw wederpartij. Vaak is dit bij een procedure voor de rechter onvermijdelijk.

Wij gaan ervan uit dat u éérst probeert in overleg met uw wederpartij tot een oplossing te komen. Als dit mislukt, rijst de vraag of het zinvol is om de zaak uit handen te geven; en zo ja, aan wie?

Incassobureau

In eenvoudige zaken, zeker als het ‘slechts’ gaat om het uitblijven van betaling, kan een incassobureau een goede keuze zijn. De kosten zijn meestal beperkt en vaak uitsluitend verschuldigd als het ook daadwerkelijk lukt om uw vordering te innen (no cure, no pay). Het incassobureau zal bovendien proberen om ook de incassokosten te verhalen.

Als het incassobureau zijn werk goed doet, hoeft de relatie met uw wederpartij bij het innen van uw vordering niet beschadigd te raken.

Mediation

Als een incassobureau niet de juiste oplossing lijkt, kan mediation een goed alternatief zijn. Mediation is erop gericht dat partijen in goed overleg samen tot een oplossing komen. U bepaalt dus (samen met de wederpartij) zelf de omvang van het conflict en u stelt de kaders vast waarbinnen een oplossing gezocht wordt.

Omdat mediation erop gericht is dat partijen er met elkaar uitkomen, is de kans erg groot dat de relatie met uw wederpartij geen schade oploopt.

Bij mediation houdt u altijd nog de mogelijkheid om het geschil aan de rechter voor te leggen. Mediation is er echter op gericht het conflict op te lossen zónder tussenkomst van de rechter.

Tip. Mediation kan ook nog worden ingezet als de stap naar de rechter al is gezet. Soms stuurt de rechter hier zelfs op aan.

Arbitrage

Veel (grotere) bedrijven en zelfs complete branches proberen via hun algemene voorwaarden te bewerkstelligen dat conflicten niet worden beslecht door de rechter, maar door middel van arbitrage.

Het kan zijn dat er een permanente geschillen-commissie in het leven is geroepen, maar het kan ook zijn dat een beding in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden voorschrijft op wiens initiatief de benoeming van arbiters plaatsvindt en hoe deze het geschil dienen te beslechten.

Let op. Arbitrage moet in de overeenkomst zelf of via de toepasselijkheid van algemene voorwaarden zijn overeengekomen.

In overleg kunnen partijen dit in elk stadium van een geschil alsnog doen. De Rijdende Rechter is hiervan een goed voorbeeld. De feitelijke gang naar de rechter is, bijzondere omstandigheden daargelaten, dan in beginsel uitgesloten. Arbitrage is dus minder vrijblijvend dan ‘mediation’.

Een procedure voor de rechter kan de relatie met uw wederpartij beschadigen. De wetgeving biedt gelukkig ook andere oplossingen. Het kan geen kwaad deze (eerst) te onderzoeken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01